De relatie tussen Firefox en bloggers

De relatie tussen Firefox en bloggers

Browsergebruik voor Marketingfacts

BoingBoing heeft zijn statistieken gepubliceerd over het gebruik van browsers. Opvallend is dat van alle bezoekers maar liefst 38,4% gebruik maakt van Firefox en slechts 35,1% van Microsoft Internet Explorer. Dutchcowboys vraagt zich af of dit alleen geldt voor de Amerikaanse blogosfeer of dat deze cijfers ook gelden voor de Nederlandse blogosfeer.

Voor Marketingfacts blijkt Microsoft Internet Explorer 6.0 met 69,9% veruit het populairst onder de browsers gevolgd door Mozilla Firefox 1.0 met 21,6%. Daarmee lijkt de eerdere discussie over het marktaandeel Firefox te worden beslecht in het voordeel van Firefox en hebben ze de doelstellingen van 10 procent voor het eind van 2005 inmiddels (voor een deel van de internetpopulatie) al gehaald.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Opvallend is overigens dat rss.pagina.nl een daling laat zien van 33,7% (in november 2004) naar 21,0% nu. Een eerste signaal dat Firefox en RSS niet alleen meer door geeks wordt gebruikt maar steeds meer een afspiegeling laat zien van de 'gemiddelde' internetgebruiker?

  geplaatst op
 • Boingboing richt zich natuurlijk wel duidelijk op early adopters. Ook Marketingfacts en Dutchcowboys hebben een doelgroep die zich bezighouden met de nieuwe trends op internetgebied. Weblogs over konijnen of postzegels zullen waarschijnlijk hele andere cijfers geven. Dat neemt echter niet weg dat de trend richting Firefox duidelijk is. Ik schat dat maandelijks 1-2,5% van alle internetgebruikers overstapt. Niet voor niets heeft MS de release van Internet Explorer vervroegd aangekondigd voor deze zomer.

  Cijfers eBase van april:
  Internet Explorer: 86% (88,2% in maart)
  Firefox: 7,6% (6,5%)
  Mozilla: 2% (1,5%)
  Safari: 1,7% (1,5%)

  Ik ben wel benieuwd naar de cijfers van sites als Funda, Speurders of Nu.nl.

  geplaatst op
 • MarktPlaza.nl, april 2005 :

  Internet Explorer : 94,3%
  Firefox : 3,9%
  Safari : 0,5%

  geplaatst op
 • Browser-statistieken WebDrain:
  Internet Explorer: 65%
  Firefox: 33%

  geplaatst op
 • Statistieken van startpagina.nl:
  Internet Explorer 6.x 91%
  Mozilla Firefox 1.x 5%
  Internet Explorer 5.x 3%

  Ik denk dat MarktPlaza en Startpagina een betere afspiegeling geven van het huidige marktaandeel dan de weblogs. Zou inderdaad aardig zijn om de cijfers van Funda, Speurders of Nu.nl er naast te leggen.

  geplaatst op
 • Ik vraag me bij Startpagina/Nedstat alleen wel af tot hoever die getallen teruggaan. Voor het zijn de percentages gebaseerd op cumulatieve tellingen vanaf het moment dat het meten gestart is (jaren geleden), in plaats van dat het alleen betrekking heeft op (bijvoorbeeld) de afgelopen maand. Een van de dingen waar Nedstat niet duidelijk in is.

  geplaatst op
 • "Voor hetzelfde geld", wilde ik zeggen

  geplaatst op
 • Frankwatching heeft ook cijfers online staan. Opvallend is dat bij hem het gebruik sterk veranderd in het weekend:

  Werkdagen: IE (55%) en Firefox (37%)
  Weekend: IE (28%) en Firefox (66%)

  Uiteraard heb ik ook even gekeken naar dit effect voor Marketingfacts en alhoewel er kleine verschuiving is waar te nemen (Firefox van 21,5 naar 25,0%), is dit verschil beduidend minder groot dan bij Frankwatching.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.