Dag van de Crypto: snelcursus rijk worden met crypto’s
Veel Nederlandse crypto-handelaren zijn in het laatste kwartaal van 2017 ingestapt. Daar speelden organisator en trendwatcher Vincent Everts en zijn crypto-vrienden handig op in tijdens de Dag van de Crypto. Beginners zitten met veel vragen die afgelopen week uitgebreid aan bod kwamen tijdens dit tweedaagse event in de Amsterdam Rai. Hoe koop ik bitcoins? Wat zijn altcoins? Welke wallets zijn er? Hoe maak je een wallet aan? Welke crypto’s moet ik kopen in 2018? Met de onderliggende hamvraag: Hoe word ik zo snel mogelijk rijk?
De laatste maand van 2017 bleek een topmaand voor crypto’s. Bitcoin steeg naar een ongekende hoogte en nam vele andere digitale munten mee in de reis omhoog. Dit positieve nieuws trok veel nieuwe crypto-investeerders die een graantje willen meepikken van het succes. Uit onderzoek dat Maurice de Hond presenteerde tijdens het congres is op te maken dat de cryptokoorts inmiddels ook in Nederland heeft toegeslagen. Waar in oktober nog zo’n 135.000 Nederlanders cryptomunten in hun bezit hadden, handelen volgens de Hond momenteel zo’n 400.000 Nederlanders erin.
Niets is zo veranderlijk als… crypto’s
Behaalde resultaten in het verleden bieden zeker geen garantie voor de toekomst. Dat blijkt ook wel uit onderstaande afbeeldingen.
Crypto Top-20 januari 2017
De crypto top-20 van afgelopen januari ziet er een stuk anders uit dan een jaar geleden. Zo zakte MaidSafeCoin van plaats 8 naar 91, Iconomi van plaats 12 naar 97, Factom van plaats 13 naar 80 en E-Dinar Coin van plaats 20 naar 448.
Crypto Top 20 januari 2018
Everts onderwierp het aanwezige publiek aan een snelle poll waaruit bleek dat de meeste investeerders voor de lange termijn in de crypto’s zitten. Al kun je zeker een kanttekening plaatsen bij de definitie van ‘lange termijn’. De een vindt een maand al lang, terwijl de ander van plan is om de portefeuille minimaal een jaar vast te houden. Grofweg zijn er volgens de 26-jarige crypto-investeerder Joël Happé drie soorten handelaars te onderscheiden:
- Langetermijninvesteerders. Deze investeerders kopen de munten om ze vervolgens een langere periode weg te zetten en er niet meer naar te kijken. Volgens Happé heeft deze strategie hem het meeste opgeleverd. Het afgelopen jaar behaalde hij er naar eigen zeggen een rendement van 3000% mee.
- Daghandelaren. Deze strategie vereist stalen zenuwen en een goede kennis van zaken. Het idee is dat je zo veel mogelijk profiteert van koersveranderingen. Je koopt als de koers laag is en verkoopt weer als de koers hoog is.
- Dollar-cost averaging investeerder. Bij deze strategie koop je voor een vast bedrag een vaste munt binnen een bepaald tijdsschema. Bijvoorbeeld elke maand voor 20 euro aan bitcoins. Zo koop je op termijn voor een gemiddelde prijs, de ene keer wat hoger, de andere keer wat lager.
Blockchain 101
Creatief spreker en trainer Bas Wisselink, voorheen actief in de theaterwereld, hield een helder ‘Blockchain 101’ betoog dat ook voor de niet-techneuten goed te volgen was. “De meeste cryptocurrency’s zoals Bitcoin zijn gebouwd op de zogenaamde blockchain. Dat is de onderliggende techniek die transacties vastlegt op een manier waarop deze niet meer veranderd kunnen worden”, aldus Wisselink. “Hierdoor zijn transacties altijd te controleren en dat is heel betrouwbaar. Ze worden vastgelegd in blokken die elkaar opvolgen (blockchain) die allemaal de uitkomst van het vorige blok overnemen.”
De mythe dat een blockchain niet te hacken zou zijn, helpt hij ook maar meteen om zeep. “Een wijziging in een oude transactie doorvoeren kan wel, maar het is heel erg duur. Alle voorgaande blokken moeten daarvoor namelijk worden gewijzigd. Hoe langer de blockchain wordt, hoe moeilijker en duurder het wordt”, aldus Wisselink.
Strategisch gokken
Zo’n beetje elke spreker benadrukte dat handelen in crypto’s toch met name een gokspelletje blijft. Niemand kan voorspellen hoeveel een munt waard wordt of überhaupt blijft bestaan op de langere termijn. Met inmiddels zo’n 1.500 verschillende cryptomunten om in te investeren wordt het steeds lastiger om een goede inschatting te maken. Want waar begin je en waar moet je op letten? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om voor jezelf een weloverwogen keuze te maken waar je in wilt investeren.
1. Verdiep je in de basisprincipes van de blockchain-techniek
Als je geen of weinig kennis hebt van blockchain, hoe het werkt en wat het doel is, dan wordt het lastig om überhaupt een inschatting te maken van de slagingskans van een project. Een risico-analyse maken is lastig als je de onderliggende technologie niet kunt volgen.
2. Doe je eigen onderzoek
Bezint eer ge begint. Volgens Wisselink is het verstandig om een aantal basisvragen te beantwoorden om te achterhalen of een (nieuwe) cryptomunt überhaupt kans van slagen heeft. “Geloof niet alles dat je leest of hoort”, waarschuwt Everts. “Er wordt met opzet nepnieuws verspreid om de koers te beïnvloeden. Initiatiefnemers van nieuwe munten zetten steeds vaker invloedrijke mensen in die ze grof betalen met een x-aantal tokens om hun project op strategische plekken te promoten zodat er een positief beeld ontstaat. Dat drijft de waarde van de munt op. Vaak nog voordat deze officieel op de markt komt.”
Diverse sprekers noemden vragen waarmee je je onderzoek naar een (nieuwe) cryptomunt kunt doen. De belangrijkste op een rijtje:
- Is er een whitepaper? Zo ja, is het enkel een mooi PR-praatje? Pas er dan mee op!
- Wie is/zijn de oprichter(s), wie maakt deel uit van het ontwikkelaarsteam en zijn er partners en adviseurs? Hebben deze mensen voldoende ervaring om dit project tot een succes te maken?
- Wat is de toegevoegde waarde van het project?
- Welk bedrag is al opgehaald en wat is er met het geld gedaan?
- Wat is de haalbaarheid van het project? Hoe groot is de kans van slagen?
Daarnaast zijn er nog enkel websites die je kunt raadplegen om gegevens over (nieuwe) cryptomunten te verzamelen zoals Icobench en Icodrops.
3. Ontwikkel een eigen visie
Zo’n beetje iedere aanwezige wilde weten welke crypto’s op dit moment een interessante investering zijn. Joël Happé deelde zonder blikken of blozen zijn eigen top-10. Toehoorders grepen gretig naar hun smartphones om het antwoord op de ‘million dollar question’ vast te leggen. “Dit zijn mijn persoonlijke favorieten”, aldus Joël. “Maar doe alsjeblieft je eigen onderzoek, ik ben geen financieel adviseur.”
Een van de redenen waarom het zo lastig is om op het advies van een ander af te gaan is omdat dit meestal verweven is met een eigen mening. Het geloof in of een bepaalde voorliefde voor een project is persoonlijk. Handelaren hebben zo hun eigen voorkeur of kunnen zich wel of niet vinden in de overtuigingen van een project. Dat wil niet perse zeggen dat investeren in die betreffende cryptomunt een goede of foute investering is.
Nu denk je misschien: “Wat een onzin! Crypto’s zitten op de lange termijn toch allemaal in een stijgende lijn. Wat maakt het uit wat ik koop?” Hou in gedachte dat behaalde resultaten in het verleden geen enkele garantie voor de toekomst bieden, zeker in cryptoland niet. En als je portfolio zoals de afgelopen dagen opeens meer dan de helft van z’n waarde naar beneden keldert, zit je toch een stuk rustiger als je weet dat je in een gedegen project hebt geïnvesteerd waar je zelf in gelooft.
Angel, leuk artikel.. gelukkig komt een beetje naar voren dat mensen zelf moeten nadenken en dat er een groot risico is. Maar als je een stukje van je spaargeld (ik adviseer 10-15% max) erin stopt is het een verantwoord risico.
Leuk je er te zien!
Vincent Everts
Trendwatcher
oud blogger Marketingfacts 🙂