Catharina Amalia

8 december 2003, 15:31

Catharina Amalia?De baby van Willem-Alexander en M?xima heet hoogstwaarschijnlijk Catharina Amalia. De naam is uitgelekt doordat de Stichting Sigillis Regiis Praesidio, een stichting in het leven geroepen om de Oranjes te beschermen tegen commerci?le uitbuiting, sinds 7 december de domeinnamen catharina-amalia.nl en prinsescatharina-amalia.nl heeft geregistreerd.

Hoe is men hier nu achter gekomen en wie kwam eigenlijk als eerste met dit nieuws?

Hoe hebben ze nu de naam Catharina Amalia kunnen achterhalen?

Met behulp van netcraft.com is het eenvoudig om het IP-adres (193.78.30.30) van koninklijkhuis.nl te achterhalen.

Als je vervolgens via centralops.net zoekt op 193.78.30.30 dan blijkt deze te zijn gekoppeld aan beatrix.info met de volgende aliasen:

www.catharina-amalia.nl <- www.koning.info

www.koningin.info

www.koningshuis.nl

www.koninklijkhuis.info

www.kroonprins.info

www.kroonprins.nl

www.prinsescatharina-amalia.nl <- www.prinsvanorange.info

www.willem-alexander.info

www.willemalexander.info

www.koninklijkhuis.nl

De sites catharina-amalia.nl en prinsescatharina-amalia.nl staan sinds 7 december geregistreerd op naam van de Stichting Sigillis Regiis Praesidio. Deze stichting is in het leven geroepen om de Oranjes te beschermen tegen commerci?le uitbuiting. De geregistreerde sites linken door naar een pagina op de site van het koninklijk huis (bron: nu.nl).

Domeinkapers

Inmiddels duiken ook de eerste domeinnaamkapers op. Het communicatiebedrijf Hemmen & Solarz heeft maandag direct enkele varianten van de naam Catharina-Amalia vastgelegd. Zo heeft dit bedrijf uit Leeuwarden de domeinen catharinaamalia.nl en prinsescatharinaamalia.nl in handen (bron: webwereld.nl).

Ook domeinnamen zoals prinsesemma.nl en prinsesjulia.nl zijn inmiddels geregistreerd. In dit geval door het bedrijf HostCenter Holland uit Nijmegen (bron: geenstijl.nl).

Merknaam

De naam van de jonge prinses is intussen ook als merknaam vastgelegd. Alphons Geerlings, directeur van het Amsterdamse merkenregistratiebureau De Merkplaats, heeft Catharina-Amalia en enkele varianten op de naam geregistreerd. “We weten niet of het koningshuis het zelf al heeft gedaan, maar de ervaring leert dat dit nog niet is gebeurd.” Geerlings zal het kersverse merk gratis aanbieden aan de Oranjes: “De registratie is ons cadeautje aan het paar” (bron: telegraaf.nl).

Stamboom

De naam Amalia duikt een aantal maal op in de stamboom van het geslacht Oranje-Nassau. De beroemste is de vrouw van Frederik Hendrik (1584- 1647): Amalia van Solms (1602 – 1675). De meest recente is Amalia van Sachsen-Weimar (1830-1872). Zij was de eerste vrouw van prins Hendrik (1820-1879). Prins Hendrik is de oom van koningin Wilhelmina. De andere afgeleide is Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726). Zij was de moeder van Johan Willem Friso (1687-1711).

Wie heel diep in de stamboom van de Oranjes duikt komt ook een keer de combinatie Catharina Amalia tegen. De achter-achterkleinzoon van Willem van Oranje, Philipp van Hesse-Philippsthal, trouwde Catharina Amalia van Solms-Laubach. Zij was op haar beurt familie van Willem van Oranje. Niet echt verwonderlijk omdat een groot deel van de Europese adel familie van elkaar was (bron: nu.nl).

Wie kwam nu het eerst met het nieuws over de uitgelekte naam?

13:03 http://www.nu.nl/

13:20 http://www.webwereld.nl/

13:23 http://www.fok.nl/

13:49 http://www.telegraaf.nl/

14:02 http://www.planet.nl/

14:04 http://www.geenstijl.nl/

15:24 http://www.volkskrant.nl/

En wie hobbelden er achter aan?

http://www.omroep.nl/

http://www.tweevandaag.nl/

http://www.zdnet.nl/

http://www.quotenet.nl/

Laatste update 9-12; 08:13 uur

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

10 Reacties

  peter

  Lambal.nl was eerder!!


  8 december 2003 om 23:58
  Nynke

  Op centralops zijn de catharina_amalia sites alweer verdwenen….


  9 december 2003 om 07:19
  Jan Veninga

  Wel, twee van mijn collega’s ontdekten een en ander op maandagochtend. Ze kwamen erachter dat beide domeinnamen onder het IP van het koninklijkhuis.nl waren geregistreerd en omdat ze 1 en 1 prima bij elkaar op kunnen tellen was het wel duidelijk hoe het nieuwe prinsesje zou gaan heten.

  Vervolgens hebben m’n collega’s NU.nl, de Telegraaf.nl, geenstijl en de Leeuwarder Courant van hun speurwerk op de hoogte gebracht, de naam van de baby prinses, en de wijze waarop ze achter de naam waren gekomen.

  Minuten later stond onze telefoon hier bij HSCG rood gloeiend. Van SBS6′ Hart van Nederland tot de Haagsche Courant.

  Vanzelfsprekend hebben we direct twee andere domeinnamen vastgelegd welke men was vergeten te registreren. Dit vonden we een beetje slordig van Stichting Sigillis Regiis Praesidio, en wie weet wie anders deze domeinnamen (catharineamalia.nl en prinsescatharinaamalia.nl) had gekaapt en er wellicht allerlei ranzigheid op had gepubliceerd.

  HSCG biedt beide domeinnamen belangeloos als geste de kersverse koninklijke vader en moeder aan.

  Dan zijn jullie als eerste officieel op de hoogte van ‘hoe het allemaal is gegaan’.

  groetjes,

  Jan Veninga

  managing director HSCG Internet


  9 december 2003 om 07:38
  Wil

  Toch triest dat er altijd geldwolven zijn, die gebeurtenissen als deze willen uitbuiten.


  9 december 2003 om 10:30
  Paul

  De initialen van de kroonprinses zullen vakbonden tevreden stellen (CAO)


  9 december 2003 om 14:14
  media

  Jan, kun je aangeven hoe laat jullie deze ontdekking hebben gedaan en of jullie iets te maken hebben met lambal.nl? Hij beweert als eerst te zijn gekomen met deze ontdekking.


  9 december 2003 om 14:22
  peter

  klik de link naar lambal even aan en lees de comments, dat scheelt je veel zoekwerk :-))


  9 december 2003 om 14:47
  media

  RTL struikelde vandaag twee keer om maar als eerste te kunnen komen met de naam van de prinses. Nog voor de aangifte gokte RTL om 9.54 uur op Catharina Amalia Juliana Emma Carmen. Om 10.08 uur werd dit vervangen door Catharina Amalia Beatrix Carmen Victoria waarbij ze nog wisten te vermelden dat de roepnaam van het prinsesje Catharina zou worden. En tenslotte enige tijd na de bekendmaking kwamen ze dan met de juiste namen en roepnaam. Knap hoor George Rinkel, chef-redacteur van de nieuwssite van RTL. Gouden knuppel wellicht a.s. zaterdag? (via: Planet)


  9 december 2003 om 19:19
  peter

  ‘k had niets moeten zeggen ….


  9 december 2003 om 21:53
  Eric

  De ‘ontdekking’ vond plaats rond 11:00, rond 12:15 zijn de media

  op de hoogte gebracht.


  10 december 2003 om 09:44

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!