Branded YouTube: hoe vertellen musea hun verhalen met video?

12 april 2016, 13:00

Omdat 2016 hét jaar van de videomarketing wordt, bied ik in een serie blogposts inspiratie uit het buitenland: hoe zetten merken buiten ons land videomarketing strategisch in? In dit vierde deel maken we een rondje langs de musea.

The Field Museum: leuk en smerig

Waarom:

  • goed gebruik van een vlogger, vlot en informatief gemonteerd;
  • ze laten specialisten ongeremd praten over hun passie;
  • dé voorbeeldcase voor videomarketing voor musea.

Men neme een natuurhistorisch museum uit Chicago, heel veel dode dieren, een YouTube-kanaal en iemand met een passie voor deze dode dieren. Wat krijg je dan? The Brain Scoop, gepresenteerd door Emily Graslie. Emily, werkzaam bij het museum als taxidermist (dierenopzetter), en The Field Museum bewijzen dat werken in een natuurhistorisch museum best wel boeiend, grappig en interessant, maar ook wel smerig is. Een perfecte mix voor jongeren, kinderen én volwassenen met een fascinatie voor insecten en opgezette dieren. Succesvol? Jazeker! Ruim 326.000 abonnees en 13,6 miljoen views voor 139 video’s.

Wat maakt het kanaal dan zo goed? De tegenstelling tussen het stoffige imago van een natuurhistorisch museum en de stijl, toon en inhoud van het materiaal. Emily is vlot en enthousiast. Daarnaast is de manier waarop de video’s zijn gemonteerd speels en snel. De muziekkeuze is passend en wat ik vooral leuk vind, is de manier waarop animatie en tekst worden gebruikt om de video’s informatief te maken. Kijk maar eens naar deze video over het verschil tussen duizendpoten en miljoenpoten:

Wat je in deze en eigenlijk alle video’s ziet, is dat Emily ook veel in gesprek gaat met de specialisten/conservatoren die binnen het museum werken. Vaak gebeurt het dan dat een ingestudeerd PR-praatje ontstaat met allerlei restricties. Door deze mensen echter juist tegenover een gelijke (zoals Emily) te zetten, krijg je hele leuke, open gesprekken. Zelfs de meest saaie onderzoekers weet zij zo te prikkelen om een leuk praatje te houden:

Daarnaast is er nog het specialisme van Emily zelf: dieren opzetten. Ik waarschuw jullie maar alvast: je moet ervan houden, want het is smerig werk. Aan het begin van iedere video wordt hier zelfs voor gewaarschuwd, maar als je ‘into’ de anatomie van dieren bent, is het zeer de moeite waard om dit format te bekijken.

Wat het kanaal compleet maakt, is het ‘Ask Emily’-format en de expedities waarvan ze verslag doet.

Een voorbeeldcase voor musea hoe ze YouTube/videomarketing in kunnen zetten om hun kennis voor een breed publiek toegankelijk te maken!

Bekijk het kanaal van The Field Museum.

Mütter Museum of the College of Physicians of Philadelphia: mooie formats

Waarom:

  • videomarketing hoeft niet duur,
  • moeilijk en/of
  • ingewikkeld te zijn.

Niet het hele kanaal is goed, maar er staan zeker twee interessante short-form formats op het kanaal van het Mütter Museum. Dit medisch museum is het perfecte bewijs dat videomarketing niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Het eerste concept is simpel: laat een conservator het archief inlopen, pak daar één item uit, laat hem een minuut vertellen en zet dit online. Resultaat: het format Mütter Minute.

De serie loopt inmiddels al vijf jaar en bestaat uit 132 video’s. Jammer genoeg is het aantal views niet hoog, terwijl de content en de verhalen dat wel verdienen! Je kunt je afvragen of een social platform als Instagram, Facebook of Twitter beter is als distributiekanaal. Deze zijn over het algemeen toch meer geschikt voor dit soort ‘snackable’ content.

Een ander format dat al best een tijd loopt, is ‘Guess What’s on the Curator’s Desk’. Eerst laten ze een voorwerp zien, dan mogen de kijkers raden wat voor voorwerp het is en de week daarna geven ze het antwoord. Simpel, maar zo passend bij een museum. Kijk maar:

Bekijk het kanaal van het Mütter Museum.

The British Museum zet vol in op YouTube, maar het is nog niet best

Waarom:

  • leuke start door het publiek een format te laten kiezen;
  • daarna… nog veel ruimte voor verbetering!

Als een van de grootste musea ter wereld begint met videomarketing, kan ik het niet laten om jullie hierin mee te nemen. The British Museum is drie maanden geleden begonnen met het bouwen aan een YouTube-kanaal. De start was veelbelovend!

Wat ze goed snappen bij The British Museum, is dat je moet formatteren en programmeren. Daarom hadden ze ook pilots gedraaid voor vier formats. Deze presenteren ze in deze video:

Een aantal weken daarna hadden de kijkers gestemd en en was er gekozen voor het format Curator’s Corner.

Een hartstikke leuke manier om op deze manier te beginnen. De resultaten waren ook goed: ruim 86.000 views en 22.095 abonnees. Een mooie basis om mee te beginnen. Echter, dan moet de content ook wel goed zijn…

Ik had me voorgenomen om in deze blogreeks alleen de leukste en beste voorbeelden te gebruiken, maar daar ga ik bij dezen vanaf wijken. Na een paar maanden is The British Museum nog niet waar ze eigenlijk moeten zijn. Eerst wat theorie: YouTube geeft video’s voorrang die een goede watchtime hebben. Die worden eerder voorgesteld bij andere video’s en komen ook hoger in de zoekresultaten.

Watchtime is als volgt uit te leggen: 10 mensen kijken een video. Vijf kijken de helft en de andere vijf kijken hem helemaal uit. De watchtime is dan 75%. Een goede watchtime is eigenlijk alles boven de 70 procent. De les die je hieruit moet trekken, is dat een video vanaf seconde 1 moet boeien.

Kijk, die watchtime indachtig, eens naar deze video van het winnende format:

Als je naar de eerste en winnende aflevering gaat, zie je qua opbouw een groot verschil: je komt sneller bij de museumstukken en de verhalen hierachter, terwijl de laatste aflevering een hele lange aanloop heeft. En dat betekent veel afhakers, kan ik uit ervaring zeggen.

Wat moeten ze dan wel doen? Kijken naar bovenstaande twee best practices en vaste ‘uitzendtijden’ hanteren; iedere week een nieuwe video bijvoorbeeld. Maar The British Museum is natuurlijk pas net begonnen. Het is sowieso interessant om ze in de gaten te houden. Genoeg verhalen namelijk!

Bekijk het kanaal van The British Museum.

Eerder in deze serie

Koop Brandsma
YouTube Channel Marketeer bij LVB Networks

Koop Brandsma is Videomarketing/YouTube-specialist bij LVB Networks. Hier adviseert hij klanten op het gebied van videomarketing, branded content en distributie van content. LVB Networks is het grootste contentmarketingbureau van Nederland en er wordt bij dit bureau gewerkt voor klanten zoals Wereld Natuur Fonds, Centraal Beheer, Jumbo Supermarkten en Obvion.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!