LinkedIn biedt sinds dit jaar gebruikers de mogelijkheid om te bloggen. Doordat er is gekozen voor een gefaseerde uitrol, beschikt nog niet iedereen over deze functionaliteit, maar mijn collega Judith Eversdijk en ik konden hier vanaf augustus gelukkig al wel mee aan de slag (zie hier de blogs van Judith en die van ondergetekende). In dit artikel laten we je zien hoe de blogfunctie werkt. Wat is er goed aan? Wat kan er beter? En sorteert het enig effect?
De blogfunctie van LinkedIn is eigenlijk een uitbreiding op de statusupdates. Maar wel één die veel mogelijkheden biedt. Zo is er veel meer ruimte voor tekst en kun je de blog voor een groot deel zelf opmaken. Bijvoorbeeld door hyperlinks en afbeeldingen toe te voegen. Erg fijn! De blogfunctionaliteit is overigens niet helemaal nieuw, want influencers als Richard Branson en Bill Gates maken al vanaf 2012 – met succes – gebruik van de blogfunctie.
Hoe van start?
Check of je al kunt bloggen. Als er een potloodje bij de update box op jouw LinkedIn homepage staat, heb je de beschikking over de blogfunctie.
Klik ‘m aan. Je kunt vervolgens direct aan de slag.
Handig!
De (nieuwe) blogfunctionaliteit zit goed in elkaar. De toolbar biedt een aantal basismogelijkheden om je tekst snel en gemakkelijk op te maken (formats, uitlijning, bulleted list, etcetera). Daarnaast heeft LinkedIn een aantal slimme functionaliteiten toegevoegd. Een kort overzicht van de meest in het oog springende eigenschappen.
- De blog die jij plaatst, komt direct in je profiel terug.
- Jouw netwerk krijgt naast een bericht in de tijdlijn ook een notificatie als jij een blog hebt geplaatst. Zie bijgaande voorbeelden.
- Mensen buiten je netwerk kunnen jouw blogs ook lezen. En ze kunnen de blogs ook volgen zonder eerst een connectie van jou te zijn.
Wat kan er beter?
Je merkt duidelijk dat deze functionaliteit net is uitgerold. Er zitten namelijk nog wat schoonheidsfoutjes in.
- Op LinkedIn kun je in statusupdates en in reacties iemand vermelden (zie onderstaande afbeelding). Door met het apenstaartje te werken, kun je zo snel mensen uit jouw netwerk opnemen in een bericht. Bovendien krijgen zij dan een melding. Handig! Wat jammer is, is dat deze functionaliteit bij het bloggen niet werkt.
- Wij hebben wat zitten stoeien met de afbeeldingen. Ondanks dat onze images voldeden aan de specificaties, waren er wat problemen met uploaden en kregen wij het niet voor elkaar om deze bovenaan een artikel te plaatsen. Toch blijkt het wel mogelijk te zijn, dus het zal wel aan ons liggen.
Werkt het?
Kort gezegd, ja! Het hangt natuurlijk volledig van je doelen af, maar voor ons heeft het bloggen meerwaarde. De blogs krijgen tot nu toe op LinkedIn weinig reacties, maar worden wel goed gelezen, gewaardeerd en hebben een aantal nieuwe volgers opgeleverd. En wat ook hier heel duidelijk blijkt, is dat je publiek groter is dan je denkt en de interactie zich niet beperkt tot het kanaal (zie ook onderzoek van Stanford en Facebook). Zo hebben wij verschillende leuke reacties en berichten over onze blogs voorbij zien komen op Twitter. Ook krijgen wij in de wandelgangen, bij klanten en leveranciers voornamelijk positieve feedback.
Kun jij al bloggen?
Wat vind jij van de blogfunctie van LinkedIn? Heb je al wat blogs voorbij zien komen? En we zijn natuurlijk erg benieuwd naar mensen die ook al kunnen bloggen. Gebruik je het? En werkt het voor jou?
Meer informatie over het succes van de blogfunctie? Lees dan: Waarom meer dan 1 miljoen mensen bloggen op LinkedIn.