‘Acht vacatures voor elke marketingbaan’

1 februari 2022, 11:30

’59 procent van de junior markteers wordt minimaal één keer per kwartaal benaderd door een recruiter’

Loon is een belangrijke beloning voor ons werk. Niet gek dus dat veel marketeers en communicatiespecialisten benieuwd zijn welke uitbetaling er tegenover hun werkzaamheden staat. Hoeveel was dit voorgaande jaren en wat is de verwachting voor 2022?

Zo eens in de zoveel maanden komt SchaalX, recruitmentbureau voor de wat lastiger vindbare professionals in marketing en communicatie met een overzicht waarin wensen, eisen, voorstellen en contracten over elkaar worden gelegd en wordt vastgesteld wat marketeers verdienen en wat ze krijgen. Hoewel een gemiddeld salaris geen rekening kan houden met de unieke kenmerken van iemands functie, biedt het wel houvast. Daarom stelt Schaal het gemiddelde salaris vast van een communicatieprofessional en marketeer.

Er zit een wat spicy randje aan het vrijgeven van zulke absolute bedragen, want de arbeidsmarktfluisteraars putten daarvoor uit hun eigen databasegegevens en wie SchaalX een beetje kent snapt dat daar geen algemene gemiddelden uitrollen, maar – dat gezegd hebbend: gebaseerd op 2019, 2020, 2021 blijkt dat marketeers over de volle breedte gemiddeld € 5850,40 per maand (op basis van 40 uur) vangen. Communicatiespecialisten verdienen op dezelfde fulltime basis € 4.217,39 per maand. Deze cijfers zijn allemaal niet nieuw want daar kwam Schaal in de zomer ook al mee en schreven we ook over. Wel nieuw is de voorspelling voor 2022, want er is nogal sprake van schaarste van werkzoekenden. We zijn er branchebreed al redelijk van doordrongen is mijn indruk.

Naar verwachting zal het salaris van deze groep ook in 2022 stijgen

Mediors hebben momenteel banen voor het uitkiezen, en dat zal in 2022 niet anders worden, voorspelt SchaalX. Deze groep is over het algemeen salarisgedreven, en als ‘alleskunner’ erg gewild. Naar verwachting zal het salaris van deze groep ook in 2022 stijgen, mede dus door die grote schaarste. Die krapte op de markt blijkt onder meer uit de ratio van het aantal openstaande vacatures per werkzoekende, (daarvoor gebruikt SchaalX Intelligence Group als bron, zie onder). Voor de junior en medior marketeer is dat 5 vacatures op 1 werkzoekende en is de voorspelling dat dit stijgt naar 8 vacatures. Voor de medior communicatiespecialisten is eenzelfde mate van schaarste te zien, momenteel zijn er 4 vacatures voor 1 sollicitant, dit zal stijgen tot 6 vacatures, zo verwacht Schaal X.

Daarnaast worden deze groepen ook vaak benaderd door recruiters via LinkedIn (bron: Intelligence Group). Maar liefst 59% van de junior markteers wordt minimaal één keer per kwartaal benaderd door een recruiter. Datzelfde geldt voor 55% van hun medior-collega’s. Van de medior communicatiespecialisten wordt 48% minimaal een keer per kwartaal benaderd. Hun posities zullen aankomend jaar dus gunstig blijven, wat een kans geeft om te stijgen in salarissen, maar ook in het groeien in expertise en relevante ervaring opdoen.

Maar ook naar senior professionals komt steeds meer vraag, merkt Schaal X. Marketeers en communicatiespecialisten zijn gewild. Wie nu de juiste juniors binnenhaalt en hen de ruimte geeft zich te ontwikkelen, investeert daarmee in een toekomstbestendig team. Daarnaast zijn juniors te vormen naar je organisatie, zijn ze vaak leergierig en liggen de salarissen van juniors lager. Dat benadrukt SchaalX allemaal omdat het zich richt zich op groeien door expertise en het stimuleren van ontwikkeling binnen de organisatie: werknemers de ruimte geven om zich verder te ontwikkelen om zo een meerwaarde voor de organisatie te creëren. SchaalX ziet sterkere samenwerkingen ontstaan tussen juniors en seniors, waardoor de branche minder afhankelijk is van mediors. Dat ziet NIMA trouwens ook, waar het mentorenprogramma momenteel drukker is dan ooit tevoren (en waarbij een junior voor langere periode wordt gekoppeld aan een senior, met als doel als mentor voor elkaar te fungeren). Momenteel zijn ruim dertig marketingkoppels junior-senior opgenomen in het Career Booster-programma.

Meer over het mentorenprogramma Career Booster van NIMA

luuk ros
Manager Merk & Media van NIMA bij NIMA

Binnen het Nederlands Instituut voor Marketing verantwoordelijk voor de het merkmanagement van NIMA, content (die we al dan niet in samenwerkingen met leden en derden publiceren) en verbindingsofficier richting pers en stakeholders. Ik was van 2018 tot 2024 Hoofdredacteur van Marketingfacts. Studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, DaimlerChrysler/debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia (Telecommerce, Tijdschrift voor Marketing, Marketingonline, MarketingTribune, Marketingfacts) en inmiddels dus bij de beroepsvereniging voor professionals in marketing. Marketing-nerd. Professional Consumer. Retailmarketing. Leest/luistert/kijkt alles wat los en vast zit over innovatie in marketing. Bedenker van de NIMA Marketing Day.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!