50+: hoezo homogeen?

50+: hoezo homogeen?

logo 50+ expertisecentrumDe groep 50+ omvat op dit moment een derde van de Nederlandse bevolking en dit aandeel zal komende jaren alleen maar toenemen.  De verwachting is dat in 2025 het aantal 50+ers is gestegen tot zeven miljoen mensen, goed voor een aandeel van 43% van de Nederlandse bevolking. Een kapitaalkrachtige doelgroep om rekening mee te houden in marketing-, reclame- en communicatiestrategiën.

Het 50+ Expertisecentrum een initiatief van het tijdschrift ZIN (Sanoma Uitgevers BV), de omroep NCRV en het omroepblad NCRV-gids, stelt kennis beschikbaar over 50+ers voor redacties, marketeers, overheden, non-profitorganisaties, mediabureaus en adverteerders. In opdracht van dit centrum is er een kwantitatief en een kwalitatief onderzoek gedaan naar de belevingswereld van 50+ers. Het onderzoek maakt nog eens duidelijk dat de 50+ers niet een homogene groep is.

Op basis van deze onderzoeken zijn de 50+ers verdeeld in vijf types. Al deze typologieën hebben hun eigen kleuren en voorkeuren en helpen bij het op de juiste manier benaderen van de 50+ers.

Type 1 - Behoudende Zorgzamen.
Kenmerken van de Behoudende Zorgzamen (1 miljoen mensen) zijn sociaal, conservatief en traditioneel. Daarnaast vindt deze groep het belangrijk geaccepteerd te worden door anderen. Belangrijke waarden zijn beheersing en gehoorzaamheid. De Behoudende Zorgzamen zijn niet erg innovatief; dit is meestal de laatste groep die een nieuw product of nieuwe technologie omarmt.

Type 2 - Oudere Afwachtenden.
Deze groep (400.000 mensen) is onopvallend en sociaal, en maakt weinig gebruik van media. Een comfortabel leven, volwassen liefde (seksuele én geestelijke intimiteit), vergeving, wijsheid en acceptatie door anderen staan hoog op de wensenlijst. Volgens Oudere Afwachtenden bieden de meeste nieuwe producten geen inhoudelijke verbetering. Merkvertrouwdheid is dan ook belangrijk.

Type 3 - Stoere Prijsbewusten.
Prijsbewust, opgewekt, plezier, hedonisme, onafhankelijk, een stoere houding en interesse in elektronica zijn enkele kenmerken van de Stoere Prijsbewusten (550.000 mensen). Deze groep is het meest prijsbewust van alle 50+ers en hecht veel belang aan acties en aanbiedingen. Dit type is relatief jong (43% is tussen de 50 en 55 jaar) en voelt zich niet heel erg betrokken bij de buitenwereld.

Type 4 - Jongere Ruimdenkers.
De Jongere Ruimdenkers (475.000 mensen) zijn innovatief, progressief, sociaal en stijlvol. Ze vinden eerlijkheid, betrouwbaarheid en ruim van geest zijn belangrijk. Internet is de belangrijkste mediabron voor deze groep, televisie kijken of radio luisteren doen ze nauwelijks. Aantrekkelijke, creatieve en betrouwbare merken hebben een streepje voor onder Jongere Ruimdenkers.

Type 5 - Vrijgevochten Vooroplopers.
Extravert, individueel en erg innovatief: enkele kenmerken van de Vrijgevochten Vooroplopers (1,2 miljoen mensen). Deze groep omvat de meeste innovators/early adopters. Ze zijn bedreven in het gebruik van computers, internet en mobiele telefoon, en hebben thuis de beschikking over deze zaken. Mensen in deze groep zijn zware mediagebruikers, zowel van traditionele als van nieuwe(re) media.

Het 50+ expertisecentrum heeft een een boekje genaamd ‘50+: hoezo homogeen?” samengesteld dat dieper ingaat op o.a. de belevingswereld op het gebied van auto’s, banken, mobiele telefonie, beeld en geluid, persoonlijke verzorging en voeding. Het onderzoek maakt duidelijk dat voor ons als marketeers de 50+ers een doelgroep is om nu en komende jaren absoluut mee rekening te houden.

bron: persbericht


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • 50+ plusser is volgens mij te beperkt.
  Kunnen we er 49+ plussers van maken?
  Dan is de groep iets groter en marketingstechnisch dus iets interessanter.
  Of zullen we er gelijk maar 48+ plus van maken? .....

  geplaatst op
 • Gerrit-Jan,

  Wat wil je duidelijk maken? Dat de leeftijdgrens discutabel is?

  geplaatst op
 • Inderdaad. De leeftijdsgrenzen jagen mij dagelijks op de kast. Journalisten, marketeers, verzekeraars en overheid trachten voor eigen gemak deze grenzen aan te houden. 60-plussers, 55-plussers en nu 50-plussers zijn onwerkbare grenzen.

  Ook de 5 types zoals hierboven genoemd, los van de tenentrekkende formuleringen, zullen in de praktijk nauwelijks van nut blijken te zijn. Al helemaal niet als je jezelf beperkt met een leeftijdscriterium. Een "Afwachtende" en "Zorgzamen" ken ik in alle leeftijdsklassen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.