Inzoomen op geluid, een stoel en kantoor in één en zes creatieve borstkankercampagnes
Elke week hier een overzicht van opmerkelijke innovaties en creatieve uitingen op Idealize. Met deze week onder meer: een stoel en kantoor in één, de boeibazooka, de hartritme metende spiegel en een afluistersysteem voor sportwedstrijden.
Veel uitvindingen zorgen ervoor dat we minder inspanningen hoeven te doen. Met als uiteindelijke doel: zoveel mogelijk dingen vanuit onze luie stoel te doen. Zo kunnen we dat sindskort heel letterlijk nemen bij een nieuw meubelstuk, Four Works.
Four Works, een design van Patricia Terrazas en Michael Svane, is een stoel en uitgebreid kantoor in één. De stoel biedt ruimte voor een laptop, stopcontacten, een lamp en natuurlijk een bekerhouder. De zijkant van de stoel is een opslagplek voor mappen of tijdschriften. Onder de stoel zitten wieltjes zodat je écht de ervaring van een flexibele werkplek in een stoel ervaart.
Boeibazooka
Bij levensbedreigende situaties denken de meesten natuurlijk geen seconde na over het doen van een inspanning. Maar elke noodzakelijke inspanning minder, betekent ook een aantal seconden gewonnen: daarom heeft Samuel Adeloju de James Dyson Award 2010 gewonnen met zijn Longreach Buoyancy, een soort bazooka die reddingsboeien het water inschiet. Zo worden drenkelingen sneller bereikt.
De bazooka kan twee kogels van een schuimachtig materiaal wegschieten. Wanneer deze kogels het water raken, neemt het schuim water op en neemt het binnen 15 seconden de vorm van een reddingsboei aan.Volgens de Australische student Adeloju schiet de bazooka de projectielen tot wel 150 meter.
Hartritme metende spiegel
‘Zorg op afstand’ is ook al zo’n fenomeen: mensen hoeven niet per se naar het ziekenhuis te gaan voor een controle. In plaats daarvan kunnen ze dankzij technologie thuis zichzelf screenen. Bijvoorbeeld bij de badkamerspiegel: het Massachusetts Institute of Technology heeft namelijk een spiegel ontwikkeld, die in staat is iemands hartritme te meten. Op basis van software voor gezichtsherkenning worden bloedvaten opgemerkt en geanalyseerd.
De verantwoordelijke voor het MIT-project is student Ming-Zher Poh. Naast het toepassen van open-source software voor gezichtsherkenning, maakt Poh voor zijn systeem gebruik van een ingebouwde webcam die in staat is om aderen in iemands gezicht nauwkeurig op beeld vast te leggen. In een video legt hij het concept uit.
AudioScope
Ook aan sportjournalisten wordt gedacht. Moesten ze voorheen allerlei rare capriolen uithalen om een mooie quote op te vangen van een profsporter, of zelfs maar gewoon een verhaal uit de duim zuigen, nu kunnen ze gewoon achterover leunen en rustig de wedstrijd bekijken.
Twee Noorse natuurkundigen hebben namelijk een nieuw audiosysteem ontwikkeld dat kan ‘inzoomen’ op geluid. De techniek, AudioScope, wordt mogelijk ingezet bij sportwedstrijden. Morgan Kjølerbakken en Vibeke Jahr ontwikkelden een cirkel met honderden microfoons, die gekoppeld zijn aan groothoekcamera’s. Bedoeling is om het systeem boven een speelveld op te hangen. Door in te zoomen met één van de camera’s, wordt tegelijkertijd ook ingezoomd op het geluid wat zich binnen de beeldopname afspeelt.
Zo wordt het onder andere mogelijk om gesprekken tussen coach en spelers tot in detail te beluisteren. Ook het publiek kan in de gaten worden gehouden. Zelfs in een vol stadion zijn gesprekken via AudioScope te horen.
Tot slot twee lijstjes: zes creatieve advertenties tegen borstkanker, plus vijf falende en vijf fantastische visitekaartjes.