Vara bouwt aan Social Media Videoplayer

26 april 2010, 09:56

Dankzij het internet delen we steeds meer televisie ervaringen. Dat gaat van tegelijkertijd kijken en via Twitter commentaar leveren, tot het delen van je voorkeursprogramma’s via sociale netwerken. Morgen, 27 april, is het Immovator Cross Media Cafe in Hilversum gewijd aan sociale televisie ontwikkelingen (gratis toegang na aanmelding). Daar zal uitgebreid aandacht gegeven worden aan de combinatie van Twitter en TV, omroepen en Hyves en nieuwe mogelijkheden van ‘genetwerkte’ televisie. In de aanloop naar deze bijeenkomst onthult de VARA een bijzonder plan, namelijk een ‘’social media player’’ die alle sociale netwerken rond programma’s bij elkaar brengt. Daarnaast laat Edwin Valent aan de hand van de Vara activiteiten zien hoe programma’s op nieuwe manieren het publiek betrekken.

Social Media Videoplayer

Edwin Valent, Hoofd Nieuwe Media bij de Vara: “We werken aan een eigen Social Media Videoplayer waarin we zo veel mogelijk sociale media gaan integreren: Facebook met live commenting, Hyves, Twitter en ook Wikipedia en IMDB om gebruikers een rijkere videobeleving te geven.” Een ambitieus initiatief. “Ja, maar zover zijn we nog niet. Er zijn nog redelijk wat technische uitdagingen te tackelen, want we willen deze player op zoveel mogelijk platforms beschikbaar maken.”

Eind 2010 moet de webspeler live kunnen gaan. Vanaf dat moment wil de Vara de kennis over de speler ook aan andere omroepen aanbieden die er hun voordeel mee kunnen doen. Vanuit het videoscherm moet je ieder moment op Facebook, Hyves en Twitter live kunnen chatten en aanvullende informatie kunnen zoeken. Valent: “Het moet tv kijken leuker maken, communicatief, intuïtief en makkelijk. Het is een soort van overlay van het tv kijken, zowel voor het live kijken als voor on demand. De ervaring moet dus intuïtief en rijker zijn.”

Het probleem met on demand kijken is dat niet iedereen meer gelijktijdig aan het scherm zit en dus niet meer met anderen kan communiceren. Dat zijn twee bewegingen die haaks op elkaar staan.

Valent denkt dat het meevalt: “Het best werken sociale media met tv in een live uitzending als van De Wereld Draait Door of een voetbalwedstrijd, maar ook als je een uitzending van Zembla op een later of eventueel vroeger tijdstip dan op televisie wilt gaan bekijken moet je bijvoorbeeld via Facebook personen kunnen vinden die met jou tegelijkertijd kijken en in debat kunnen gaan. Of je haalt erbij wat er onder de hash-tag op Twitter tot dan toe over gezegd is.”

Een andere noviteit te scharen onder sociale media is de interactieve tv-gids die de Vara Gids aanbiedt onder Twitter. Daar zit een persoon aan de hand van de gids en wat hij oppikt bij het zappen elke tv-avond het volk te geleiden naar boeiende tv-plekken. Is dat niet wat generiek? Valent: “Je kunt het voor verschillende doelgroepen gaan doen, maar dit werkt ook goed. Ik heb er zelf al een aantal keren baat bij gehad. Zo was de NOS schaatsen aan het uitzenden tijdens de Olympische Spelen en dankzij deze dienst kon ik altijd op het juiste moment overschakelen naar internet om de races van Sauerbreij te zien”

Blokvoer (of Blikvoer?) ‘ultieme sociale tv’

De ultieme toepassing van sociale TV vindt Valent het programma Blikvoer, onderdeel van Nachtegiel dat op televisie en 3FM van vrijdag op zaterdag te bekijken en beluisteren is. Valent: “Toen Fox in september 2009 in Amerika een persbericht uitbracht dat ze het eerste programma zouden brengen met Twitter geïntegreerd waren wij er met Blikvoer al twee weken mee bezig.”

Met 600 volgers Op Twitter, 400 op Hyves, en minder dan vijftig vrienden en ook fans op Facebook lijkt het niet massaal maar wel een voorbeeld van genetwerkte televisie. Valent geeft cijfers die een ander beeld schetsen: “Blikvoer is uiterst succesvol binnen de jonge doelgroep met in de eerste aflevering in de nacht 60.000 kijkers. Op blikvoer.tv hebben we gemiddeld 50.000 bezoekers per week, met uitschieters naar 70.000.”

Valent: “Kijkers komen in de uitzending met hun mening op de webcam, er is voortdurend de spanning van real-time inbreng en er kan veel omdat het ’s nachts gebeurt. Bijvoorbeeld een discussie of extravagante oudere homo’s het voor jonge homo’s moeilijk maken om uit de kast te komen was boeiend.”

De uitzending is nog te zien. De technologie om webcam-inbreng te integreren in tv-uitzendingen komt van Corrino, de maker van van Visual Radio, die ook de 3FM Serious Request voor radio, tv en web deed voor de publieke omroep.

Widgets, Hyves en YouTube wisselend

De Vara heeft ‘maar’ drie widgets beschikbaar: voor DWDD, Nova (met de NPS) en de Vara als geheel. De Vara.nl-widget wordt volgende maand ‘opgewaardeerd’ naar de Vara Gids widget met meer functionaliteit. Valent: “Onderschat het gebruik niet van widgets: de DWDD-widget is in 2009 in totaal 30.500 geïnstalleerd en die genereerde 3,5 miljoen views.”

Het succes van Hyves verschilt zeer per titel, de een doet het zeer goed, de ander wat minder. Verrassend is niet dat DWDD op Hyves met 230.000 leden de grootste is, gevolgd door Pauw & Witteman met 93.000. Kassa met 4.300 leden is de derde op grote afstand.

De Vara heeft voor populaire programma’s zoals De Wereld Draait Door, Pauw en Witteman, Zembla en Kinderen voor Kinderen eigen kanalen op YouTube gevormd. Die trekken veel minder bezoek dan Uitzending Gemist. Per kanaal zijn er soms een paar honderd abonnees.

Maar heel andere cijfers zijn er voor onderdelen, zegt Valent: “YouTube is ook zeer belangrijk voor ons. Voor de kruisbestuiving, maar ook voor gebruikers die we daar kunnen serveren. Zo worden video’s van Giel soms bijna een miljoen keer bekeken.” Een uitzending met Milow was goed voor ruim 850.000 views, en de Jakhalzen bereikten een top van een kleine 800.000 gevraagde fragmenten en P&W met Hans Teeuwen 170.000.

Op de weblogs, zoals van Vroege Vogels, is reageren niet meer mogelijk. Dus het ‘sociale’ is er vanaf gehaald. Maar een forum van Vroege Vogels bevat nog wel veel recente bijdragen.

Strategie

Proberen jullie mensen zo veel mogelijk op de eigen site te houden? Valent: “Zeker niet, integendeel zelfs. Dat blijkt wel uit de kruisbestuiving, de intensieve samenwerking met YouTube, Facebook en Hyves.”

Valent gaf recent zijn digitale koers ten beste tijdens het seminar ‘De Digitale Omroep’ van de Vara. ‘Mediaformats’, met voor elk programma een strategie naar platforms, vormen een ‘revolutie’ volgens de omroep. Zo groeide DWDD groeide naar 3 miljoen downloads per jaar van de dagelijkse samenvatting en naar 300.000 websitebezoekers per maand. Er komen straks meer backstage video’s want die blijken het meest ‘talk of the town’, zo tonen vodcast en Twitter analyses. De sociale media geven dus een scherper beeld van het succes van onderdelen per programma dan kijkcijfers die voor een heel programma tellen.

Kassa 2.0 interacteert veel meer dan ooit tevoren met haar publiek. Op de nieuwe website komt veel meer plaats voor experts en onderlinge adviezen. Er komt samenwerking met derden als Food Watch in Duitsland die ook veel werkt met de inbreng van klanten online.

Kinderen voor Kinderen spande de kroon met de ‘terugweg’ via internet met maar liefst 200.000 ingestuurde video’s. Giel is ‘volcontinu’live te volgen met de iPhone applicatie, zo is de bedoeling: “In het ergste geval zit je bij Giel op de wc.” Terugpraten kan niet, dus dit valt wellicht niet als ‘sociale tv’ te betitelen.

Op de nieuwe Mijn Vara kunnen leden tips geven en ideeën en previews beoordelen. Belangrijker als sociaal medium voor de interactie met de achterban is Joop.nl dat spoedig is aangeslagen in de doelgroep dankzij ondermeer een groot aantal prominente publicisten die veel reacties weten op te roepen.

Voor meer informatie over de sociale televisie plannen van de omroepen, zijn bij Immovator meer artikelen te lezen, zie de Immovator website.

Dit artikel is geschreven door Peter Olsthoorn.

Peter Olsthoorn
journalist bij P7

Peter Olsthoorn (1960) is opgeleid als historicus) en werkt als journalist en onderzoeker. Hij is oprichter van onder meer Netkwesties.nl, webmagazine over maatschappij en internet, en Leugens.nl over onwaarheden. Peter werkte voor vele dagblad- en tijdschrifttitels in Nederland en daarbuiten, en publiceerde boeken over geschiedenis van internet, Google, Facebook, privacy als ruilhandel en big data (voor de WRR). Van 1995 tot eind 2007 maakte hij Planet Multimedia, voor het inmiddels opgeheven Planet Internet. Hij was toen voorzitter van de NVJ-sectie Internet en daarna acht jaar lid van de Raad voor de Journalistiek.

Categorie
Tags

9 Reacties

    leppam

    ik begrijp dat mensen van TV graag willen dat dit gaat gebeuren, maar gaat niet gebeuren althans niet op de TV. TV is niet interactief, is lay back, mensen willen geamuseerd worden. TV content wordt opgeslokt door het internet, TV blijft TV kijken voor de buis…


    26 april 2010 om 11:14
    bjurn

    grappig de vara richt zich op de ‘netwerken’ waarom niet op de ’tools’ als een boxee, yahoo.tv ?

    Volgens mij moet je de twee dingen niet door elkaar halen. Sociale netwerken gebruik je om sociaal te netwerken (en wellicht om over tv uitzendingen) te praten.

    Tv kijken doe je op een tv. Alleen het werkwoord ’tv kijken’ is wat aan het veranderen. Dit doet men al steeds vaker op een pc (al dan niet aangesloten op een tv) of op een internet ready tv.

    Ik zou het logischer vinden om juist deze manier van tv kijken aan te sluiten op de sociale netwerken dan andersom.

    Als je kijkt naar de mogelijkheden als een boxee bijvoorbeeld kan je volgens mij heel goed je tv interactief maken door social media in te zetten. In plaats van sociale media de drager te maken.

    Een beetje een glas half vol half leeg discussie denk ik 😉

    bjurn


    26 april 2010 om 11:36
    leppam

    @bjurn wat je zegt over het werkwoord TV kijken mee eens. TV makers willen graag de TV an sich als iets aparts zien maar dat gaat dus niet meer. maakt inmiddels onderdeel uit van internet content in general, enige wat hen nog in stand houdt zijn rechtenkwesties waardoor ze alleenrecht hebben op live uitzendingen…

    TV als apparaat blijft niet interactief. PC, mobiel, laptop, iPad zijn hartstikke interactief en daar maakt traditionele TV content een onderdeel van uit. en inderdaad, over deze content kunnen we socializen…


    26 april 2010 om 11:41
    bjurn

    klopt heb je gelijk in. Als de vara nu echt naar de toekomst zou willen zouden ze hun streams gewoon openbaar moeten maken. In plaats van dat onze belastingcenten op gaan naar dit soort applicaties/oplossingen.

    Als je anderen laat omgaan met je media zul je veel sneller veel mensen kunnen bereiken. Zeker als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen van de consument van de toekomst.

    Vroeger (ergens rond 1991) was je al blij dat je een website kon bekijken. Nu is het kinderlijk eenvoudig om zelf een website te maken en hosten. Het zal dan ook niet lang duren dat het programmeren van applicaties hier ook bij gaat horen.

    Ik zou het pas vooruitstrevend vinden als de omroepen die kant op durven denken. Maar misschien wil ik al te snel te ver vooruit…

    bjurn


    26 april 2010 om 11:59
    Bastiaan

    Sommige programma’s zijn meer geschikt voor extra interactieve zaken eromheen. Bijvoorbeeld tijdens een goede film zou ik niet gestoord willen worden. Na de film zou ik dan wel weer behoefte hebben om te delen wat ik ervan vond.

    Programma’s als de Wereld draait door lijken me dan er nou weer uitermate geschikt voor. Mensen kijken het toch met een half oog, dit zou ook goed op de PC bekeken kunnen worden wat dat betreft. Ik denk dat de traditionele media mensen onderschatten hoeveel er sowieso al via de computer gekeken wordt. Het meerendeel van buitenlandse sport (voetbal) is gratis via p2p applicaties te zien.

    Hieromheen zijn al communities ontstaan, dus dat er behoefte is aan dergelijke features is de vraag niet. Het is de vraag hoe het geimplementeerd gaat worden 😉

    consumenten, url’s


    26 april 2010 om 12:29
    leppam

    @bastiaan tja, dat interacteren gebeurt al via twitter via #DWDD… lekker in de handpalm met je smartphone, wil ik TV niet voor misbruiken, krijg ik weer een toetsenbord om mn schoot, met iPad is die eindelijk verdwenen 😉


    26 april 2010 om 17:17
    Bastiaan

    Een nieuw toetsenbord is niet noodzakelijk, dat bedoel ik dat de vraag is hoe het geimplementeerd gaat worden. Ik zie toch echt een toekomst in de heilige drieeenheid pc, mobiel en setupbox.

    Overigens is het niet echt nieuws onder de zon, met dit soort features waren een aantal mensen (kpn ahum) 2 jaar geleden al bezig. Waarom krijg ik toch het idee dat het wiel opnieuw uitgevonden gaat worden.


    26 april 2010 om 17:55
    Think

    En natuurlijk weer allemaal van belastinggeld. Waarom heffen ze die hele publieke omroep niet op? Of laat ze zoals iedereen zelf voor inkomsten zorgen i.p.v andermans geld te spenderen en daar dan ook lekker stoer over doen.

    Stelletje middelmatige uitzuigers.

    Kan hier enorm boos om worden.


    27 april 2010 om 02:46
    Luc

    Daar gaat weer belastinggeld naar een blij initiatief… Met een dergelijk NOS initiatief in het geheugen zie ik dit met argusogen tegemoet. Denk aan de rechten he? Zet social tools bij je TV gids, kun je meteen feedback krijgen van je kijkers; wie vindt wat leuk?


    28 april 2010 om 08:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!