SlideshareReview (77): Het omslagpunt

22 april 2010, 04:45

Kleine gebeurtenissen hebben grote gevolgen. Nog steeds veroorzaken vlinders in het regenwoud overal ter wereld natuurrampen. En een kleine beslissing blijkt achteraf het verschil tussen een hype en een vertrek met stille trom. Ergens ligt het omslagpunt van elke sociale mediacampagne: van een beperkt aantal mensen dat het over jouw dienst of product heeft, naar opeens een grote massa.Hoe ga je om met het omslagpunt in jouw sociale media campagne?

Tipping point

Na de wat plichtmatige introductie van het bedrijfLuckie (de website is de moeite van het bezoeken waard: een opeenstapeling van visuele en audio-vondsten), haalt David Griner in zijn presentatie allereerst Malcolm Gladwell aan. Zijn boek, “The Tipping Point” beschrijft fraai het verschijnsel van een schijnbaar niet te beïnvloeden (klein) omslagpunt met grote gevolgen.

Gepland of toevallig

De presentatie biedt geen methode om een omslagpunt te maken. Maar wel wordt aan de hand van een paar case-studies duidelijk gemaakt dat het van groot belang is dat je van te voren nadenkt over het omslagpunt: hoe wil je het bereiken (een gepland omslagpunt) of hoe ga je er mee om (een toevallig, ongepland omslagpunt). In beide gevallen bepaalt de reactie hoeveel ‘winst’ je uit het omslagpunt haalt.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

1 Reactie

    Tom

    Pfff en nog steeds blijft iedereen lullen over campagnes voeren dmv sociale media maar geen hond die het voor elkaar krijgt.

    Het bestaat dan ook totaal niet. Als die heissa rond sociale media is om iedere knurft die eraan verslaafd is een reden te geven met iets belangrijks bezig te zijn.

    Noem eens een succesvolle social media campagne die geen enkel andere media gebruikte maar wel net zo succesvol was?


    23 april 2010 om 00:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!