Economisch weerbericht (79): Congresweekend
Dezer dagen lijkt er dan een klein beetje beweging in de verkiezingskaravaan te komen: vrijdagavond en zaterdag het congres van D66 en zondag dat van GroenLinks. De PvdA heeft 25 mei geprikt. Inderdaad is het de hoogste tijd voor serieus debat over de proefballonnen van de verschillende conceptverkiezingsprogramma’s. Met mij vindt dat Herman Tjeenk Willink, de vicevoorzitter van de Raad van State. Hij zegt dat beoogde bezuinigingsmaatregelen als de samenvoeging van ministeries, de afschaffing van waterschappen en provincies, en een ledenreductie in de Eerste en Tweede Kamer fundamenteel debat behoeven.
Herman zegt het heel netjes, wanneer hij opmerkt dat deze zaken, die in diverse conceptprogramma’s staan, visie missen. Hij bedoelt te zeggen, dat ten minste een aantal bezuinigingsmaatregelen in de conceptverkiezingsprogramma’s maar een beetje op onderbuikgevoel bij elkaar is gesprokkeld, teneinde op x-miljard uit te komen. En ambtenaren zouden veel deskundiger moeten zijn dan nu het geval is. Dat geldt dus ook voor politici.
Op de NOS-site staat met grote stappen snel thuis hoeveel welke politieke partij in de komende kabinetsperiode waar wil besparen. Alsof dat een basis is voor een verantwoorde stembuskeuze op 9-6. De StemWijzer komt op 7 mei online, maar, zoals in het Economisch Weerbericht (78) al gezegd, pas op 20 mei presenteren het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hun analyse van de verkiezingsprogramma’s.
Ondertussen vraagt de Socialistische Partij met gevoel voor dramatiek “het oordeel van de bevolking over de megabezuinigingen”, terwijl daarbovenop voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink voorziet, dat de Nederlandse staat fors zal verliezen op de 30 miljard euro die in ABN Amro en Fortis is gestoken.
A propos mega: boven op de historische te bezuinigen 29 miljard kwamen er deze week nog eens 3 bij. Het is een teken aan de wand. Euroliberaal Guy Verhofstadt waarschuwt dat de Europese Unie nu echt moet doorpakken om het Griekse gezwel niet verder op dit continent te laten voortwoekeren. Verder lezen, horen of zien we daar in Nederland niet veel over, maar de Oostenrijkse regerings-CFO gaf onlangs aan dat als zijn land geen orde op zaken stelt, er dan over hooguit 36 maanden Griekse toestanden zullen heersen. Wat Griekenland zelf betreft, gaat het helemaal niet over 30 miljard – misschien wel over het dubbele. Afgelopen zondag berichtte Reuters over een “verspreking” van 80 miljard euro, maar de “meer dan 40 miljard” is niet gecorrigeerd. Van Nout Wellink weten we, dat hij erop vertrouwt dat eventuele steun aan Griekenland gewoon terugkomt.
Ik reken daar voor de zekerheid maar even niet op en verwacht nog meer ellende in het europact.
Laat elk congres starten met een spreektijd van 30 minuten voor filosofen, psychologen en een ethicus. Alleen dan kan het gezond verstand weer zegevieren. De Grieken hebben voldoende kennis in huis. Helaas, niet alleen de Grieken lijken zich amper te realiseren dat de koek een keer op is. Als de koektrommel leeg is, kan er ook niet meer uit worden gesnoept.
’T is godgeklaagd, maar Goldman Sachs dacht boven de wet te staan. ‘Niet de kerken maar de banken doen het werk van God. Tenminste dat vindt Lloyd Blankfein, de topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die vooral berucht werd doordat hij jaarlijks bonussen opstreek van meer dan 50 miljoen dollar (De Volkskrant, 08/11/2009).’
Vandaag is Goldman Sachs aangeklaagd voor fraude. Ik ben benieuwd wat de politiek hierover te zeggen heeft. ‘Uit de aanklacht van de SEC blijkt dat ABN Amro één van de grootste gedupeerden is (www.blikopdebeurs, 16/04/2010).’Gaan we ons geld terughalen? De kiezer heeft heel wat belastinggeld in ABN gestoken. Tijdens welk congres wordt heir aandacht aan besteed? Speelt de Nederlandse overheid het net zo hard als tegen die arme IJslanders door het geld van de Amerikanen terug te eisen? Vast niet. Wie kunnen we nog in Godsnaam nog vertrouwen?
’T is godgeklaagd, maar Goldman Sachs dacht boven de wet te staan. ‘Niet de kerken maar de banken doen het werk van God. Tenminste dat vindt Lloyd Blankfein, de topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die vooral berucht werd doordat hij jaarlijks bonussen opstreek van meer dan 50 miljoen dollar (De Volkskrant, 08/11/2009).’
Vandaag is Goldman Sachs aangeklaagd voor fraude. Ik ben benieuwd wat de politiek hierover te zeggen heeft. ‘Uit de aanklacht van de SEC blijkt dat ABN Amro één van de grootste gedupeerden is (www.blikopdebeurs, 16/04/2010).’
Ik ben benieuwd of er tijdens het congresweekend aandacht aan wordt geschonken. Per slot van rekening hebben de kiezers heel wat belastinggeld in ABN Amro gestoken. Speelt de Nederlandse overheid het net zo hard als tegen die arme IJslanders door het geld van de Amerikanen terug te eisen? Vast niet. Wie kunnen we nog in Godsnaam nog vertrouwen?
Er vindt trouwens nog een interessant congres plaats waar Goldman Sachs indertijd een behoorlijke invloed op heeft gehad. Namelijk die van de BRIC-landen. ‘Morgen komen de leiders van Brazilië, India, Rusland en China, de vier BRIC-landen, opnieuw bijeen
Dat is toch erg amusant. Het concept van de BRIC was in het begin een puur marketing concept, in 2001 bedacht door Goldman Sachs. Tien jaar later is het niet alleen een economische, maar ook een politieke realiteit geworden. Deze vier landen hebben besloten elk jaar bij elkaar te komen. Het is hun G4 om de wereld te helpen herbouwen, de wereld die ze morgen hopen te domineren. De top vindt plaats in een verbazingwekkende periode, namelijk één waarin alle vier landen – hoewel Rusland enigszins achterloopt – op volle toeren draaien, met spectaculaire groeicijfers, geleid door China met zijn officiële cijfer van 12% (www.inveztor.nl, 15/04/2010)’
Alle financiële ontwikkelingen in het Westen speelt de BRIC-landen in de kaart. Als het vertrouwen hier wegsijpelt kunnen we onze hart vasthouden en uitsluitend bidden dat het ooit weer met onze munt goed komt. Lukt dat niet, dan zal het me niet verbazen als er een nieuwe wereldmunt komt. De olie wordt dan niet meer in dollars afgerekend maar in een valutamandje van deze vier landen.
Hoewel Nout Wellink ervan uit gaat dat het geld gewoon terugkomt, is het nog maar de vraag of dit ook het geval is. We hebben door ons leengedrag, en door het faciliteren van alle kredietfaciliteiten, een ongelooflijk groot voorschot genomen op onze financiële toekomst.
Niemand heeft de toekomst in de hand. Ecologische problemen kunnen de beleidsplannen zodanig beïnvloeden dat ze maar beter verfrommeld kunnen worden. Soms dwingt de realiteit ons om opnieuw naar de tekenkamer te gaan. De natuur is in staat om het heft in handen te nemen en alle gemaakte afspraken op losse schroeven te zetten.
De IJslander heeft zijn financiële toekomst allang leeg gemolken. Zij wisten dat zij letterlijk en figuurlijk op een vulkaan leven. Het is nog maar de vraag hoe groot de economische schade mens, dier en milieu zal zijn. Kunnen zij, nadat de vuurspuwer tot rust is gekomen, nog voldoende geld verdienen om onze schulden af te betalen. Of, zullen nieuwe onderhandelingen met IJsland ertoe leiden dat wij nog meer moeten bezuinigen?
Over IJsland gesproken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag een veelbesproken lening aan IJsland ter waarde van 160 miljoen dollar (118 miljoen euro) goedgekeurd. Terwijl de landen het nog niet eens zijn over de terugbetaling van leningen waarmee IJsland tegoeden van de omgevallen internetspaarbank Icesave heeft uitbetaald, toont Nederland alvast de bereidheid om IJsland ”het voordeel van de twijfel” te gunnen (bron: nu.nl, 16/04/2010).
Als we de IJslanders het voordeel van de twijfel gunnen, moeten we dan ook de Grieken en in een later stadium, terwijl we zelf ook tegen de bodem van onze spaarpotten aankijken, misschien de Portugezen, de Spanjaarden, de Italianen, de Engelsen en de Amerikanen het voordeel van de twijfel gunnen?
Er is iets raars aan de hand. Het lijkt erop dat onbegrijpelijke beslissingen een gevolg zijn van onbeheersbaar geworden economische processen. Wie leidt ons naar de uitweg van deze economische crisis. Deze vraag zal tijdens veel congressen centrale staan.
De zon lonkt. Goed weekend allemaal!
Jaap, het valt me allemaal een beetje tegen. Ik had meer visie verwacht. Natuurlijk reageert GroenLinks als een gebeten hond op het voorstel van het CDA. Hilarisch genoeg noemde Janhille, een realistische reaguurder op EW, het CDA als alchemisten. Hij blijkt komisch genoeg gelijk te krijgen. Het CDA houdt blijkbaar vast aan rituelen. Men is niet in staat om op een creatieve manier te kijken naar alternatieven. Heeft de regentenpartij dan geen visie meer? Het CDA heeft blijkbaar niets geleerd, of staat er niet voor open, van het huidige natuurgeweld. Waarom zouden we ook rekening houden met de gevolgen van onverwachts natuurgeweld? Een paar jodiumpillen zullen u echt niet beschermen, en geven u slechts een gevoel van schijnzekerheid. Of denkt u daar anders over. Ik ben benieuwd naar u mening.
Ook Alexander is op dreef met wat holle retoriek. Prachtig om te horen hoe zijn woorden in de media naschalmen. ‘Om de kwaliteit van leven in Nederland te behouden zijn ingrijpende hervormingen nodig. Het onderwijs moet beter, de economie duurzamer, het openbaar bestuur democratischer.’ Hoe dan? Heeft Alexander ook concrete voorstellen gedaan? Het meten van kwaliteit doe je door individuele verwachtingen te delen door gerealiseerde doelen. Jammer genoeg went elke vooruitgang zo snel, dat elke politicus achter de wensen van de kiezer aanholt. Wees een vent en trek een grens!
Het CDA en D66 paaien de kiezer met holle retoriek omdat men geen keuze wenst te maken. Wie durft er te zeggen: ‘Genoeg is genoeg’. We moeten minder energie gebruiken en we hadden het aloude schoolsysteem nooit zo vaak en zo ingrijpend moeten veranderen. Het onderwijzend personeel wordt er volgens mij helemaal gek van.
Het onderwijs zou gebruikt moeten worden om mensen voor te bereiden op de toekomst en zou ook gebruikt kunnen worden voor onderzoek. We zouden ons toch echt moeten realiseren dat we een totaal nieuwe weg moeten inslaan op het gebied van onze financiën, onze energie- en voedselvoorziening en ook ten aanzien van onze relatie met Amerika. Als je zelfs je bondgenoten beduvelt op financieel gebied, zoals Goldman Sachs lijkt gedaan te hebben met ABN Amro, dan ondermijn je een van oorsprong goede kwalitatieve relatie.
Ach, ik heb genoten van de zon terwijl iedereen (zich) zat (te ver)gapen in het congreszaaltje. Je kunt niet alles hebben of bijwonen!
Het ingekorte congres van de BRIC-landen heeft China een paar belangrijke zakelijke deals opgeleverd. Zoals we allemaal weten, raakt de olie een keer op. Nadat China de laatste jaren serieuze stappen heeft gezet om in Afrika zoveel mogelijk grondstoffen op te kopen, heeft China gisteren tijdens het congres van de BRIC-landen prachtige deals kunnen sluiten met Venezuela en Brazilië. Nu wordt zelfs de achtertuin van Amerika omgespit om voor China olie op te pompen.
We kunnen ons in dit land heel druk maken om elkaar. Gun elkaar vooral het licht in de ogen niet, schoffeer elkaar in het debat, vang elkaars vliegen af en doe net of je neus bloed als het gaat om belangrijke zaken. Enkele headlines op nujij.nl: – ‘Pechthold zet zich af tegen CDA en VVD’; – ‘Wijers neemt Wilders op de hak’; – ‘Is vergrootglas op PVV-kandidaten (s)links complot?’;- ‘Nederland failliet met GroenLinks aan de macht’.
Op EW komt de filosofie van Sarkar (de wet van de sociale cycli) regelmatig aan de orde. Er is niets profetisch aan om te veronderstellen dat een wereldmacht nooit eeuwig aan de macht zal blijven. Op dit moment is de macht aan het kantelen van West naar Oost. Met de wet van de sociale cycli in de hand herkenden we de eerste signalen.
We zien in toenemende mate dat Azië knaagt aan onze welvaart(sbronnen). Bedrijfsmannen (Buitenhof, 11/04/2010) beginnen zich hier ook al zorgen om te maken. Zojuist (Het Tv-programma Boeken, 18/04/2010) vroeg Ian Buruma zich af of we wel echt bedreigd worden door de Islam. Volgens mij worden we niet bedreigd door de Islam, maar stoten we de wereld van ons af vanwege de manier waarop we (financiële)machtspolitiek bedrijven. We drijven de verliezers in de financieel sterke armen van China.
Vanuit de psychologie kunnen we weten dat elke relatie alleen maar kan blijven voortbestaan als er sprake is van een redelijke mate van wederkerigheid. In plaats van het gekissebis kunnen we ons maar beter bezig houden met zaken die voor ons van wezenlijk belang zijn. Dat daar politieke moed voor nodig is, tja dat is weer een ander verhaal. Je kunt van politici niet verwachten dat het politieke zelfmoordsluipmoordenaars zijn. Psychologische wetten blijven eeuwig bestaan. Dus ook na 9 juni. Wederkerigheid betekent dat je rekening houdt met de ander omdat je de ander iets gunt. Ook al gaat het een beetje ten koste van jezelf. Nederland heeft blijkbaar een ander moraal nodig!
Leuk stukje Marco. Vind zelf alleen, dat wij aandacht moeten geven aan het achterblijven van redelijk debat, terwijl we voor een herindeling van de samenleving staan. De klok tikt naar 9-6, en het enige dat we eten, is dat politiek noch publiek in staat zijn / worden gesteld om afwegingen te maken.
@ Marco,
De overeenkomst tussen politici en columnisten is dat beiden de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Het verschil is de dat politici veel beloven soms weinig geven of veel verworven rechten willen afnemen, terwijl columnisten weinig beloven en hopelijk veel stof tot nadenken over de hoofden van de debaterende lezer uitstrooit.
Het zou flauw zijn om te suggereren dat alleen IJslandse politici, vlak voor het tot uitbarsten komen van de financiële crisis, boter op hun hoofd hebben gehad, terwijl sommige columnisten die ter plaatse zijn alleen maar de kop een paar keer heen en weer hoeven te schudden om de as uit het haar te laten stuiven.
Het immateriële voordeel van deze vulkaanuitbarsting zou kunnen zijn dat er met de kennis van nu een bewustwordingsproces op gang komt over het feit dat we letterlijk en figuurlijk op een (financiële) vulkaan leven.
Griekenland en Portugal kleuren beurzen rood. Wat heb ik gezegd? “Van Nout Wellink weten we, dat hij erop vertrouwt dat eventuele steun aan Griekenland gewoon terugkomt. Ik reken daar voor de zekerheid maar even niet op en verwacht nog meer ellende in het europact.” En de 40 miljard voor Griekenland is nu al 60. Jammer om gelijk te hebben, want het gaat dus absoluut niet goed met de Europese muntunie.
Vriend Jaap,
We kunnen zonder enige twijfel jouw voortreffelijke diagnose wat verder oprekken door vast te stellen dat het gewoon niet goed gaat in het Westen. Natuurlijk, politici en toezichthouders hebben de taak om het volk, waaronder de eeuwig lenende consument, gerust te stellen en hier en daar wat locale begrotingsbrandjes te blussen. Per slot van rekening moet paniek te allen tijde voorkomen worden. Ook door Naut Wellink.
Kunnen we nog wel vertrouwen op het gezonde verstand van politici en toezichthouders? Nee. Een simpel antwoord. Als we wel konden vertrouwen op politici en toezichthouders dan was het nooit zover gekomen. Dan hadden zij eerder ingegrepen en zich niet onder druk laten zetten door de honger naar meer rijkdom. Dan hadden zij de consument of de bankier kunnen begrenzen. Ze hebben dat niet gedaan.
Gelukkig, er waait een nieuwe wind bij de AFM. Jammer genoeg wordt Hans Hoogervorst voordurend belemmerd in zijn beleid om de leencapaciteiten te matigen. Het klootjesvolk heeft het gezond verstand allang overboord gegooid. Daar hoeven we geen rekening meer mee te houden. Ze ontberen het gewoon! De consument laat zich toch een rad voor hun glinsterende en hebzuchtige ogen draaien. Behalve als zij door hebben dat zij bedonderd worden. Beduvelde consumenten kunnen nog altijd bij RADAR terecht! Maar ja, RADAR loopt achter de feiten aan. Zodra het volk vindt dat zij belazerd is, kan RADAR als een soort veredeld politieman op zoek gaan naar de dief. Wat is het effect? Zolang politici en of toezichthouders niet ingrijpen, verandert er niet veel. Hans wil hen beschermen met zijn maatregelen. Bijvoorbeeld op de hypotheekmarkt. De politiek fluit hem weer terug. Tja, zo zal het gezonde verstand nooit zegevieren.
Het argument om jouw diagnose wat op te rekken en uit te breiden naar het Westen komt naar aanleiding van de berichtgeving (The Washington Post) over het beleid van Bill Gross (Pimco) ten aanzien van zijn beleggingsbeleid. Zelfs Bill schijnt nerveus te worden. Bill Gross is onlangs begonnen een deel van zijn Amerikaanse staatsobligaties in te ruilen voor Duitse, Canadese en Franse.
Wat is de stand van zaken in het Europese financiële kaartenhuis? Als Italië, Portugal en Spanje moeten meebetalen aan de bail-out van Griekenland, lopen we het reële risico dat de lasten door steeds minder zwakker wordende schouders gedragen worden. Waar eindigt het proces voor de Nederlander? Heeft Wilders dan gelijk door te stellen dat we Europa uit moeten?
Het Westen heeft het verkloot. Helaas, ik kan niet anders zeggen. We hebben voortdurend onze eigen afspraken geschonden omdat we geen NEE konden accepteren. Blijkbaar zijn we verwend tot op het bot. We dachten dat we de wereld te konden regeren met machtspolitiek. Steeds vaker blijkt dat kleine radicale groepen ons kunnen terroriseren. Daarnaast zal de opkomst van China als economische macht en als militaire macht een aardverschuiving veroorzaken. De MACHT zal voor tientallen decennia richting het Oosten verschuiven.
Zeker Arnoud, met de Health Reform in de US is met name India erg blij. Check dit:
“U.S. healthcare reform gave 32 million new Americans insurance, the new U.S. president a feather for his cap and a good seven years’ boon to the workload of India’s $61 billion outsourcing industry.
India’s Economic Times declared it the industry’s “biggest bonanza yet” and “far bigger than the Y2K.” While it’s too early to know the extent of the boon, India’s outsourcers — the call centers, the medical record transcribers, the software developers — are quietly gearing up for the increase in administrative work and technology development the health care legislation promises.”
Ik vermoed dat Amerika steeds meer werk zal terughalen. Het lijkt me verstandig als de Indiërs zich nog niet rijk rekenen omdat de pendule van de globalisering onder dwang van oplopende werkloosheidcijfers wel eens de andere kant kan uitslaan. De tijd zal het leren.
P.S: Bayern München staat met 1-0 voor 🙂 . Lois flikt het weer.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!