Mijn eerste reactie op Apple’s iPad

28 januari 2010, 13:01

Natuurlijk zou ik Apple’s nieuwste product meteen willen bestellen en proberen, maar dat duurt nog wel even. De belangstelling voor Jobs en zijn keynote was gisteren – zoals we gewend zijn – wederom goed voor een enorme hoeveelheid internetverkeer wereldwijd. Dus een echt oordeel over de iPad is dan ook nog niet te geven. Maar op basis van hetgeen tot nu toe bekend is, waag ik toch maar een eerste poging. Een paar terzijdes, hieronder. Over Flash, design, docking, batterijleven, de camera en de A4 chip.

Design

Natuurlijk een prachtig design en ja, de iPad lijkt natuurlijk op een grote iPhone, maar het is te verwachten dat de ontwikkeling van de iPad user-interface extra dimensies zal gaan krijgen ten opzichte van de iPhone. De SDK zal zeker voor ontwikkelaars de moeite van het bekijken waard zijn. En ondanks het feit dat de huidige iPhone/iPodTouch apps draaien op de iPad, zal zeker richting worden gegeven aan totaal nieuwe applicaties. Vooral de games branche zal zich nog nadrukkelijker gaan profieleren op de iPad.

Flash

Links en rechts de nodige berichten over de ondersteuning van Flash. Duidelijk is het allemaal niet waarom Apple en Adobe elkaar op dit punt ‘in de weg’ zitten. Natuurlijk is Flash geen open standaard, gedomineerd door Adobe, maar als Flash daadwerkelijk ontbreekt, dan is het consumeren van video op de iPad voorlopig gelimiteerd.

Docking

Een keyboard docking station is natuurlijk fantastisch, het zou nog wat fraaier zijn geweest als de iPad zowel in portrait als in landscape mode aan het docking station zou kunnen worden gekoppeld.

A4 Chip

Interessant is de nieuwe Apple A4 chip in de iPad, veel is er publiekelijk nog niet over bekend, ook niet of Apple met deze chip ‘meer’ wil in andere Apple producten.

Batterijwissel

Kijkend naar de achterzijde van de iPad, heb ik het vermoeden dat net zoals bij de iPhone en iPodTouch het apparaat niet te openen is voor batterij wissel en/of zelf toevoegen van geheugen. Volgens mij is het niet mogelijk om externe geheugenkaarten in een ‘slot’ te ‘prikken’. Maar goed met 64GB is ook niet zo heel veel extra capaciteit meer nodig……

LED

Het LED scherm (in feite LCD met andere backlight techniek) zal zondermeer een fantastisch kleurweergave bezitten. Of het scherm met IPS technologie net zo rustig zal lezen als de op eInk gebaseerde schermen is voorlopig nog een vraag, zeker bij boeken. Apple heeft in ieder geval geen gebruik gemaakt van de hybride technologie van PixelQI of van één van de andere technieken die op de CES zijn getoond.

eBook

Dat Apple zich meteen goed zou profileren met eBook content was te verwachten. Een handvol uitgevers zal boeken gaan leveren voor de iPad in ePUB format. Maar ten aanzien van DRM is er al wat discussie ontstaan. In hoeverre nationale en internationale uitgevers het krantenvoorbeeld van de NewYorkTimes zullen gaan volgen, is nog onzeker. Persoonlijk had ik verwacht dat Apple naast de iBook Store toch ook zeker een iPaper Store geopend zou hebben om dagelijks kranten te kunnen kopen. Maar ook dat kan nog komen.

Zuinig

Een batterij levensduur van 10 uur is goed te noemen. Daarmee kan de iPad gemiddeld gesproken elke intercontinentale vlucht ‘overleven’. Apple zal op dit punt de nodige hoofdbrekers hebben gehad. De LED technologie verbruikt weliswaar minder energie dan LCD TFT schermen, maar zijn daarentegen lang niet zo zuining als eInk schermen.

iSight

Het ontbreken van de iSight camera is wat vreemd. Maar het zou ook zomaar in de ontwikkel strategie kunnen passen voor een reeks nieuwe modellen in de toekomst. iChat op de iPad is juist een voor de hand liggende applicatie, zeker op de 3G uitvoering met de mogelijkheid tot VOIP, hetgeen in de volgende release van de iPhone SDK in ieder geval is toegestaan. Dat wordt dus gewoon ook nog even wachten.

Prijs

Tot slot. Ik kan nog geen oordeel geven over de prijs van de iPad zelf, $499 valt mee, we weten nog niet hoe Apple de dollarkoers interpreteert. Prijzen voor applicaties en 3G toegang wil ik eerst nog wat nader bekijken alvorens daar een oordeel over te kunnen geven. Of ik de iPad zelf ga bestellen? Eerlijk gezegd weet ik dat zelf nog niet, het kan best zo zijn dat ik op een versie 2 wacht. Dat is bij de iPhone ook verstandig gebleken.

Peter Luit is zelfstandig consultant binnen de mediamix. Met een technisch/bedrijfskundige achtergrond bekijkt hij media ontwikkelingen vooral vanuit procesdenken. Hij adviseert mediabedrijven (grafisch, interactief/on-line, broad-narrowcasting) op het gebied van innovatie processen, ontwikkelen van nieuwe methoden en het stimuleren van mensen op het gebied van hun eigen 'marktfitness'. Als voorzitter van de brancheorganistaie voor de communicatiemedia CMBO is hij betrokken bij diverse aanpalende organisaties die in de breedte van het speelveld opereren. Hij is daarnaast bestuurder bij VNO-NCW en mede initiatiefnemer van het Platform Creatieve Media binnen VNO-NCW.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Brendan

  En hij kan dus niet meerdere applicaties tegleijkertijd draaien.


  28 januari 2010 om 14:27
  Emiel van Wegen

  Prachtig aparaat natuurlijk.

  Ben benieuwd hoe snel het gaat wennen om het ding “in de hand” te houden. Als marktonderzoekers zijn wij altijd opzoek naar nieuwe veldmethoden en de iPad heeft absoluut potentie tijdens face-to-face onderzoek. Maar ik kan me nu alleen nog niet voorstellen hoe je dat ding in de hand houd, het is toch een kilo ongeveer.

  Verder zie ik steeds meer iPhone bezitters met een gebroken schermpje… hoe kwetsbaar zou het scherm van de iPad zijn?


  28 januari 2010 om 14:34
  Michael vO

  ”Of ik de iPad zelf ga bestellen? Eerlijk gezegd weet ik dat zelf nog niet, het kan best zo zijn dat ik op een versie 2 wacht. Dat is bij de iPhone ook verstandig gebleken.”

  Naar verwachting zit je bij de iPad niet vast aan een abo van een jaar, laat staan twee jaar (T-Mobile/iPhone). Makkelijker verkopen, dus, als die nummer 2 uitkomt.


  1 februari 2010 om 12:13
  web hosting services India

  I really enjoyed this site. This is such a Great resource that you are providing and you give it away for free. It gives in depth information. Thanks for this valuable information.


  16 juli 2012 om 04:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!