NRC Media in handen van Egeria

21 december 2009, 06:11

NRC Handelsblad, nrc.next en de overige activiteiten van NRC Media komen in handen van investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van Het Gesprek. Dat meldde NRC in een persbericht, vannacht. Het is de uitkomst van een ‘gecontroleerde veiling’ door De Persgroep Nederland BV (voorheen PCM Uitgevers) die dit weekeinde is afgerond. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. De redactie kwam gisteren bijeen in Rotterdam: de redactieraad en ondernemingsraad gingen akkoord met de overname.

“Onze journalistieke autonomie wordt bij deze eigenaar optimaal gegarandeerd,” bezweert hoofdredacteur Birgit Donker in het persbericht. “NRC Media kan nu zelfstandig verder met hulp van een krachtige financier en een innovatieve partner.”

Niet in een concern

Hall investments,de moedermaatschappij van FD Mediagroep, viel op het laatste moment af. Egeria was samen met Het Gesprek, de enige mogelijkheid voor een snelle verkoop. Vanaf het moment van overname van PCM door het Belgische De Persgroep van Christian van Thillo, heeft die laatste er nooit een geheim van gemaakt NRC en De Volkskrant niet in één concern te willen hebben.

“Wij hebben er veel vertrouwen in dat de nieuwe eigenaren een bijdrage zullen leveren aan een gezonde financiële toekomst’‘, zegt uitgever Gert Jan Oelderik van NRC Media in het persbericht. “En we zijn verheugd dat ons vertrouwen in kranten en betaalde kwaliteitsinformatie gedeeld wordt door zulke sterke partners als Egeria en Het Gesprek”

“Wij wilden vanaf onze start al nauw samenwerken met een kwaliteitskrant om samen het sterkste bedrijf voor kwaliteitsjournalistiek uit te bouwen’’, zegt Derk Sauer van Het Gesprek.”Het is fantastisch dat nu mogelijk wordt.”

Terugwerkende kracht

De overname vindt met terugwerkende kracht plaats per 30 september 2009. Egeria krijgt een ruim economisch meerderheidsbelang in een nieuw te vormen mediabedrijf dat op haar beurt een 100% belang heeft in NRC Media Holding BV. De aandeelhouders in Het Gesprek verwerven de rest van de aandelen. De huidige directie van NRC Media zal zowel leiding geven aan NRC Media Holding BV als aan NRC Handelsblad BV. De Holding heeft een raad van commissarissen met twee vertegenwoordigers van Egeria, twee vertegenwoordigers van de aandeelhouders van Het Gesprek en één vertegenwoordiger op voordracht van de werknemers van NRC Media.

De nieuwe eigenaren hebben een lange-termijnvisie voor NRC Media en onderschrijven de huidige strategie die streeft naar een versterking van de positie als dé leverancier van betaalde kwaliteitsinformatie in Nederland voor een publiek dat bereid is na te denken.

Tv-activiteiten

NRC Media en Het Gesprek gaan de komende maanden onderzoeken of de kranten en websites van NRC Media en de tv-activiteiten van Het Gesprek elkaar kunnen versterken.

Over Egeria

Egeria is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij gericht op investeringen in gezonde, goed geleide middelgrote Nederlandse ondernemingen óf ondernemingen met een Nederlandse link. Egeria heeft momenteel een vermogen onder beheer van ruim € 1,1 miljard. Sinds haar oprichting heer Egeria geïnvesteerd in 28 ondernemingen en heeft op het moment 12 portfolio ondernemingen, waaronder Koninklijke Mosa, Muelink & Grol, SIF, Tanatex Chemicals en Vendor.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!