Hoe groot wordt de vloedgolf van Google Wave?

Hoe groot wordt de vloedgolf van Google Wave?

{title}Dé vervanger van e-mail? Pikken de gewone consument en de zakelijke markt het snel op? Welke mogelijkheden biedt het voor online marketing? We kunnen alleen maar gissen naar de antwoorden. En waarom zouden we dat dan niet gewoon doen? Ik ben heel erg nieuwsgierig naar de impact van Google Wave en ik vermoed velen met mij. Laten we eens koffiedik kijken.

Sommigen claimen dat het de vervanger wordt van meer dan alleen e-mail: instant messaging (MSN messenger), microblogging (Twitter), sociale netwerken (Facebook, Hyves etc.). Dat betwijfel ik. Het zou overigens best kunnen, want Google Wave is al die dingen in één. Goed, die discussie is al uitgebreid gevoerd; hoe zit het met de ‘adoptie’ van Google Wave? Wat gaat Google doen om dit product in de markt te zetten? Zoals met de meeste projecten van Google zijn de early adopters belangrijk. En daar richtten ze zich natuurlijk meteen op met de introductievideo en met het geven van ‘beta-toegang’ aan 100.000 gelukkigen. Beide bewezen effectieve methodes, vooral met een ‘fanbase’ zoals die van Google.

Bij het ontwikkelen van het product heeft Google al rekening gehouden met het adoptieprobleem. Het open source/open protocol karakter en de mogelijkheid om het op je eigen server te hosten (privacy) zijn daar voorbeelden van. Bovendien is het geheel web-based en dus zeer toegankelijk voor consumenten. Ze hebben ervoor gezorgd dat er eigenlijk geen redenen meer zijn om het niet te gebruiken. Wellicht met uitzondering van de eeuwenoude ‘oh-jee-help!-google-krijgt-al-mijn-gegevens!-discussie’.

Wat wil een bedrijf nog meer?

Als organisaties Google Wave eenmaal intern gaan gebruiken en het vervolgens ook extern inzetten door het bijvoorbeeld te integreren in de website, wordt de consument, mijns inziens, uiteindelijk ‘gedwongen’ het ook te gebruiken. Hoe vaak gebeurt het jou niet? Een ellenlange e-mailwisseling (fw:fw:re:re: etc.) komt terecht in je mailbox. Om die goed te begrijpen moet je eerst de ‘puzzelstukjes’ op hun plaats leggen en dan is het nog maar de vraag of je er wijs uit wordt. Vooral de eindverantwoordelijken in een organisatie krijgen daar veel mee te maken. De (geweldige!) playback functie in Google Wave is de uitkomst en kan veel tijd besparen.

Die functie is slechts één (bekend) voorbeeld van de potentiële waarde van Waves voor een organisatie. Rosie is een van de vele andere. Als bedrijf zou je toch eigenlijk niet goed bij je hoofd zijn als je het niet gaat gebruiken? Vooral als je met opdrachtgevers te maken hebt die ook hun zegje hebben over van alles en nog wat. Hoewel je dan wel die opdrachtgevers nog zo ver moet krijgen Google Wave te gaan gebruiken. Maar als dat eenmaal gelukt is, kan een (communicatie)bedrijf zoals de onze er heel veel aan hebben.

Vloedgolf?

Zoals gezegd vermoed ik dat als bedrijven eenmaal ‘om zijn’, consumenten vanzelf zullen volgen. En dan gaat het snel: e-mails en waves zullen eerst naast elkaar bestaan, maar wat als iedereen een Google Wave account heeft? Verdrinken e-mail, instant messaging, microblogging en social media dan in de vloedgolf?

Meer koffiedik

Mobiele applicaties: wordt ‘Google Wave Mobile’ de vervanger van sms en mms? Wie zal het zeggen? En wat ik ook wel zou willen weten: hoe groot zijn de mogelijkheden voor de (online) marketing afdeling? Ik denk dan bijvoorbeeld aan interactieve nieuwsbrieven (met echte video!), nieuwe manieren van enquêteren of zelfs klantenservices op basis van waves. Er zijn vast meer mensen ‘out there’ die er al over nagedacht hebben en/of antwoord kunnen geven op de exact 17 vragen in dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Wim Platje.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan ! Ik was totaal omvergeblazen door de voorstelling op Google IO. Al die leuke mogelijkheden en héél praktisch en overzichtelijk in gebruik. Hopelijk krijgen we een testaccountje want hoe die selectie precies in zijn werk gaat voor een accountje, Joost mag het weten.

  geplaatst op
 • Hoi Dries,
  Voor zover ik weet is de selectie van 100.000 'beta-accounts' al voorbij. Maar correct me if I'm wrong!

  geplaatst op
 • Ik weet het niet, ik had me een maand of 2 geleden ingeschreven maar hoor er niets van. Vandaag ook op een blogje gezien dat bepaalde mensen ook nog niets ontvangen hebben.

  geplaatst op
 • Dat het alle bestaande netwerken als Hyves en dergelijke zal vervangen verwacht ik zelf eerlijk gezegd niet.
  Maar je weet het maar nooit met google he.

  geplaatst op
 • Idd, je weet het maar nooit. Net als jij betwijfel ik dat ook, maar zoals vermeld is het in theorie wél mogelijk.

  geplaatst op
 • Die 100.000 invites voor Google Wave worden op 30 september verstuurd.

  geplaatst op
 • Dank Remi! :)

  geplaatst op
 • Als er iemand van jullie een accountje heeft, kan die dan es een testje online plaatsen ofzo? om ons te doen verwateren ofzo ;) *fingers crossed*

  geplaatst op
 • Ik heb nu ruim twee maanden toegang tot google wave en hoewel het concept zeer boeiend is, zie ik nog wel wat issues. Om te beginnen is de snelheid van de webclient en de mobiele client nu nog wel eens een belemmering in het gebruik van Wave. Maar dat is iets waar wat aan gedaan kan worden. Waar ik nog iets meer vraag tekens bij heb is de integratie (of vooral het gebrek aan) met email. Als Google had laten zien hoe ik met hetzelfde gemak mijn gmail (of andere pop accounts) kan gebruiken vanuit Wave, dan was ik om. Ongetwijfeld dat iemand daar een extensie voor gaat schrijven.

  geplaatst op
 • Arnoud, kan je eventueel wat meer details geven ? Hoe gaat die integratie precies in zijn werk ? Is het een widget ? Of moet je zelf een boel bijprogrammeren ? Heb je screenshots ? Mss een screener ?

  ik ben gewoon nieuwsgierig om het eens te testen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.