Economisch weerbericht (38): Richtingsloos

3 juli 2009, 07:55

{title}We zijn er nog lang niet, maar de grote vraag is: waar denken we eigenlijk naartoe te gaan? Het is het verhaal van een expeditie in de woestijn. De laatste veldvles bijna leeg, maar hij klotst nog en het is een grote fles. Als we het water nou eens rantsoeneren en alleen ‘s nachts de oase zoeken. Zover weg kan die niet zijn, want we pakken de tocht de hele tijd al systematisch aan. Tegelijk groeit het besef dat we waarschijnlijk kringetjes draaien.

Obama’s stimulering ligt zwaar onder vuur, maar het was het beste om te doen op dat moment. Een extra najaarsronde komt er niet, want het geld is op. “Het geld is op, nu” is een quote van krap twee maand gelee. Vannacht zijn er weer 7 banken omgevallen, waarmee de US Failed Bank List op 52 komt en het aantal bankfaillisementen dit jaar al meer dan is verdubbeld ten opzichte van 2008. 48 staten in surcéance, terwijl Schwarzenegger met een noodverordening de Calfornische bestuurders dwingt om uit de begroting te komen en 24 miljard dollar aan ellende weg te poetsen. Voor die tijd mogen ze niks anders aanpakken.

Deflatie ligt op de loer en is in feite al voelbaar. Aardig voor de consument en slecht voor de economie, maar misschien voor even het paardemiddel dat we nodig hebben. Voor even, want laten we bidden dat we een neerwaartse spiraal in de hand kunnen houden. in EW4 had ik het al over deflatie en toen vroeg Arnoud Rademaker zich nog af of ik het niet een beetje te somber inzag, maar 34 weken later is het dan zover. Iedereen heeft het er nu opeens over: René Tissen, Kapitalschutz Akte, Bill “The Daily Reckoning” Bonner en ga nog maar even door.

In de eurozone blijft de rente op 1 procent en zegt Trichet dat hij nog steeds een gematigde inflatie verwacht. Zegt-ie! Ik kijk naar CNN en zie daar een interview met HSBC-topman Stephen Green. Weet je wat die zegt? We weten het niet, we hebben geen idee. De zaak lijkt zich momenteel wat te stabiliseren, maar dat we de komende jaren op zijn allerbest trage groei zullen hebben, is het meest waarschijnlijke scenario. Om er met een knipoog naar Winston Churchill aan toe te voegen, dat marktkapitalisme het slechtste systeem is dat je kunt bedenken, op alle andere na. Daar heeft Green warschijnlijk een punt, maar erg veel richting geeft het natuurlijk niet. Eén lichtpunt wat mij betreft: richtingsloos is nog niet zo erg als de weg kwijt. Hoewel het effect uiteindelijk hetzelfde kan zijn.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

7 Reacties

    Arnoud Rademaker

    Ha Jaap,

    ‘Richtingsloos’ is al een enorme verbetering ten opzichte van een neerwaartse tendens. Ofwel, een fase van richtingsloosheid zou achteraf wel eens het begin kunnen zijn van een omslagpunt. De geschiedenis wijst uit dat een groeiende werkloosheid nog wel eens lang in het nieuws kan nagalmen. Laat de werkloosheidcijfers daarom niet de richting van het economische kompas aangeven.

    Een gedragsverandering, zoals een afnemend consumptiepatroon en een hogere spaarquote, kan het begin zijn van een herstelproces van de economische patiënt. Sparen lijkt inmiddels als een virus rond te waaien. Vroeg of laat wordt dit belegd of wordt een gedeelte van de spaarquote weer uitgegeven aan een nieuwe auto.

    Zie: http://www.fd.nl/artikel/11894808/detailhandelsverkopen-eurozone-dalen-sterker-dan-verwacht en http://www.telegraaf.nl/dft/4314184/__ING_BeleggersBarometer_weer_boven_de_100_punten__.html?p=26,1


    3 juli 2009 om 08:20
    JaapBloem

    A propos kritiek op en waarschwingen voor Obama. Lees Krugman vandaag:

    “Christina Romer, the chairwoman of the Council of Economic Advisers, published an article on the “lessons of 1937” — the year that F.D.R. gave in to the deficit and inflation hawks, with disastrous consequences both for the economy and for his political agenda.

    What I don’t know is whether the administration has faced up to the inadequacy of what it has done so far.

    So here’s my message to the president: You need to get both your economic team and your political people working on additional stimulus, now. Because if you don’t, you’ll soon be facing your own personal 1937.”


    3 juli 2009 om 09:09
    Arnoud Rademaker

    Je hebt met je deflatieverwachting in EW4 gelijk gekregen. Ik heb het net nog even opgezocht :-). Wat nu?

    Interessant om de ontwikkelingen te volgen en te beschouwen. Kijken we niet teveel naar Amerika? Waarom niet RICHTING China of India? Daar schijnt de middenklasse al sinds 2000 sterk in opkomst te zijn. Zij zullen vanwege de stijgende loonontwikkeling, zoals deze daar schijnt plaats te vinden, en wellicht te vergelijken is (?) met de ontwikkeling van de westerse industriële revolutie eind 18de eeuw, een enorm beroep doen op de resterende beschikbare grondstoffen. Dit is geen sterk klimaat voor een verdere ontwikkeling van deflatie. Zou deze middenklasse er voor gezorgd hebben dat de wereldwijde verkoop van halfgeleiders al weer voor de derde achtereenvolgende maand aantrekt?

    Zie: http://www.fd.nl/artikel/11895100/sia-wereldwijde-verkoop-halfgeleiders-stijgt-3e-maand-rij


    3 juli 2009 om 09:19
    Lilian Caessens

    Jaap. Aangezien jouw twittert zich niet langer in het land der levenden bevindt, wil ik je toch mijn twitter, gerelateerd aan bovenstaand weerbericht, niet onthouden.

    ==

    @JAAPBLLOEM Het stuur in de achterbak, de pedalen ondergebonden, maar ploeterend bereiken we toch tante Annie? Mooi. I love carbiking:-)

    ==

    😉 Lilian


    5 juli 2009 om 11:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!