Economisch weerbericht (33): De herbouw van de wereld

29 mei 2009, 07:55

{title}De volgende woorden zijn niet van mij, maar van Don “Wikinomics” Tapscott. Don werkt momenteel hard aan zijn nieuwe boek. Voorlopige titel: “Rebuilding the World. How the current economic crisis is transforming society, business and markets, and where the opportunities are for thriving in the face of the downturn.”

De wereldwijde recessie heeft ons wakker geschud. We ontkomen er niet aan om de structuur van organisaties en instituties opnieuw te doordenken en te herbouwen. Decennia lang hebben ze ons gediend, maar nu zijn ze aan het einde gekomen van hun levenscyclus. De financiële sector bijvoorbeeld heeft niet alleen een vers kapitaalinfuus nodig of een stel nieuwe regels, maar ook een compleet nieuw functioneringsmodel, gebaseerd op transparantie, gedeeld intellectueel eigendom en wereldomspannend bestuur.

De crisis heeft zich uitgebreid naar andere economische en zelfs naar andere maatschappelijke sectoren. Daarmee legt ze structurele zwakheden en werkwijzen bloot, die niet langer bijdragen aan sociale en economische groei. Het recente failliet van veel kranten is slechts een van de waarschuwingen, dat er nog meer slecht weer op komst is. Kijk maar naar de zieltogende auto-industrie? Een ding staat als een paal boven water: traditionele wijsheden bieden in deze eeuw geen garantie voor succes. We zullen onze instituties moeten heruitvinden.

Nog een voorbeeld. Vandaag de dag is geen uitdaging belangrijker dan groene energie en herindustrialisering van deze planeet. Anders kunnen we domweg niet verder. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid komt er wereldwijd een beweging van de grond om dit probleem aan te pakken; een beweging waarin iedereen aan dezelfde kant staat.

Terwijl het brandende economische platform de noodzaak tot verandering aanjaagt, biedt de digitale revolutie nieuwe mogelijkheden, onder meer voor sociaal-economische samenwerking. De generatie Digital Natives, die nu de bedrijven binnenstroomt, denkt anders en heeft voor het eerst de digitaal-sociale vaardigheden, die we voor de oplossing van onze problemen keihard nodig hebben, met de paplepel ingegoten gekregen.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Arnoud Rademaker

    Beste Jaap,

    De wereld is (ongemerkt) al aardig verbouwd. Noodgedwongen lijkt het aantal staatsinstellingen groeiende. Ik ben heel benieuwd hoe de wereld er na de verbouwing uitziet. Laten we hopen op een stevig fundament. Of het nog steeds een dollarfundament zal zijn is de grote vraag!


    2 juni 2009 om 17:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!