Economisch weerbericht (23): Eigen hachje eerst

Economisch weerbericht (23): Eigen hachje eerst
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Wat moet je als Internationaal Monetair Fonds wanneer het aantal valuta het afgelopen decennium drastisch is gedaald? Je nog wat meer bezighouden met de economie zelf natuurlijk. In voorbereiding op het G20-overleg van april heeft IMF-voorman Dominique Strauss-Kahn de knuppel maar weer eens in het hoenderhok gegooid en de wereldrecessie afgekondigd. Alsof we dat niet wisten.

Ongetwijfeld wil Dominique de G20 formeel goed op scherp zetten, maar in feite verkeert iedereen al lang in staat van opperste paraatheid en kijkt men vooral met argusogen naar wat de buren doen. Met een voorlopig (tot oktober, tot de volgende vrijdag de 13de in november dus) laatste krachtsinspanning heeft FED-president Bernanke de lieve duit van 1 biljoen (trillion) dollar laten wapperen om de US-economie weer wat aan te jagen. Moet je ook doen Europa, roept Nobelprijswinnaar Krugman van over de grote plas. Maar onder meer mevrouw Kroes liet namens de EU weten dat wij er nog eventjes mee wachten, omdat lang niet helder is of smijten met geld, dat er niet is, nu wel zo’n heilzaam effect heeft.

In eigen land duurt en duurt het maar voor het kabinet zijn lang verwachte maatregelenpakket bekend maakt en dat irriteert het volk. Eerst nog maar eens dit weekend de peilstok in het EU-overleg houden, heeft Balkenende vast gedacht, om te kijken of we geen averechtse dingen doen. Het braafste jongetje van de klas zijn kan altijd nog, en als het om ons heen slechter gaat dan verwacht (Groot-Brittannië, Duitsland en Oost-Europa), dan vloeien je eigen maatregelen misschien grotendeels naar bodemloze communicerende vaten elders.

Obama, in the mean time, ontpopt zich steeds meer als vooral een grote praatjesmaker. Gewoon vertrouwen op “the values that built America”, dan komt het allemaal weer goed. Elk voor zich en Hij voor ons allen, lijkt dat overal ter wereld steeds meer te betekenen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Net in WSJ:

  European Union leaders, meeting at a Brussels summit, rejected calls to expand their fiscal-stimulus policies, or to boost aid for struggling Eastern European countries.

  en a propos valuta:

  The consequence of Germany's cautious fiscal policy could be that Spain, Italy, Ireland and other financially weak economies will have to slash wages and other costs to restore their competitiveness. These euro-zone countries no longer have their own currencies, so they can't do it by devaluing their exchange rates.

  geplaatst op
 • Vind het bizar dat CDA, PvdA en ChristenUnie vechtend over straat rollen (of eigenlijk over het tapijt van Het Torentje), terwijl ze al maanden geleden actie zouden moeten hebben ondernomen.

  Werkelijk een blamage. Het lijkt een beetje op een dijkdoorbraak in de polder:
  - Gaan we de dijk dichten? Tja, dat kost wel een boel zandzakken en klei en dat moeten we Europees aanbesteden.
  - Zetten we de gemalen volop aan het pompen? - Tja, dat kost een hoop elektriciteit en hoe gaan we de extra CO2 uitstoot beperken.
  - Moeten we de mensen uit de polder dan maar evacueren? Tja, met de eigen auto geeft meer files en dat is slecht voor de economie. Met bussen en treinen mogen de huisdieren volgens de regels niet mee en dan wordt de kiezer boos.
  - Moeten we dan helemaal niets doe? - JA! Dat doen we immers al maanden!

  Enfin, CDA, PvdA en ChristenUnie, ga aan het werk en doe waarvoor je gekozen bent: het land besturen in plaats van te rollebollen over het speelveldje van de kleuterschool om een paar knikkertjes...

  geplaatst op
 • Ja Gosse zeker! Las net in de trein Jan-Jaap Heij in De Pers van vandaag. Wat is dat toch een fantastische krant zeg.

  Op voorpagina: "Aanpak crisis: Dralende politiek voedt de volkswoede. In godsnaam: doe iets en snel een beetje!" En verder (sorry voor het format maar ik hark het ff koud uit de PDF):

  "Laten we wel wezen: het kan natuurlijk
  een keer voorkomen dat een
  politiek overleg moet worden uitgesteld
  wegens agendaproblemen.
  Maar de manier waarop het kabinet-
  Balkenende zich nu al weken naar
  een pakket recessiemaatregelen fröbelt
  begint een beetje genant te worden.
  Aanstaande maandag is er weer
  een rondje, om te praten over een
  pakket maatregelen – beetje investeren
  nu, in 2011 of 2012 fi ks bezuinigen,
  AOW-leeftijd omhoog om toekomstige
  begrotingsgaten te dekken
  – dat al maar minder om het lijf lijkt
  te hebben."

  Toch denk ik dat in ons geval Duck & Cover wel het beste is. Oppassen voor die bodemloze communicerende vaten waar ik het over had.

  geplaatst op
 • Net op NYT:

  "Much Bigger Deficits Seen in Budget Office Forecast
  By DAVID STOUT 2 minutes ago
  New projections for the fiscal years 2010 through 2019 show deficits totaling $2.3 trillion more than the White House predicted in its budget plan."

  Z-U-K-K-E-L-S

  geplaatst op
 • Het grootste probleem schuilt hem volgens mij in het feit dat men de crisis niet heeft zien aankomen en er volgens mij geen consensus is bereikt over de oorzaak, de gevolgen en degenen die verantwoordelijk zijn voor het debacle. Pas wanneer men inziet dat (bijna) elke crisis wordt veroorzaakt door menselijk gedrag kun je in staat zijn om een oplossing te bedenken.

  Helaas, zijn consumenten net zo verantwoordelijk voor de huidige situatie. Immers, het zijn de consumenten die zijn ingegaan op de riante kredietmogelijkheden van hun bankier. Niets menselijks is ons in economisch opzicht vreemd. Pas als we met z’n allen willen beseffen en accepteren dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor de huidige stand van zaken en bovendien ook nog eens bereid zijn om met elkaar, weliswaar naar ratio, een financiële last te dragen, komt er een oplossing in zicht. Omdat niemand een bijdrage wil leveren aan het dragen van een financiële last ontstaat er volgens mij een padstelling.

  Huizenbezitters moeten accepteren, ik weet dat ik nu vloek in de kerk, dat de prijs van een woning niet tot het oneindige kan blijven doorstijgen. Consumenten moeten verantwoord omgaan met hun inkomsten- en uitgavenpatroon. Het bankwezen moet serieus nadenken over het ethische aspect van het bonussysteem en zouden consumenten in tijden van voorspoed moeten beschermen door een overmatige kredietverlening tegen te gaan. Toezichthouders moeten een grotere vinger in de pap krijgen, aandeelhouders moeten niet voor de korte termijnwinst gaan door bedrijven leeg te zuigen voor hun korte termijn gewin door grote dividenduitkeringen op te eisen. De hond van de buren moet gewoon aan het aldivoer! De politiek heeft natuurlijk ook zitten slapen. Waarom hebben is de globaliserende marktwerking zo gesteund? Waarom moesten zoveel mooie Nederlandse merken, zoals de post, de gezondheidzorg of onze gasleidingen geprivatiseerd worden? Kortom, we zijn allemaal verblind geweest. Nu zitten we op de blaren. Het duurt blijkbaar voordat we een goede financiële EHBO-er hebben gevonden.

  geplaatst op
 • @Arnoud: "geen consensus over de oorzaak, de gevolgen en degenen die verantwoordelijk zijn voor het debacle"

  Inderdaad,
  1: lees Piet Keizer van de UU op Mejudice:

  "Economen van verschillende scholen praten meer langs elkaar heen dan met elkaar. Er is een grote diversiteit aan groepen en groepjes die afstand nemen van de ‘mainstream’. Deze diversiteit roept de vraag op welke benadering de meest realistische is. Het grote probleem is nu dat die vraag niet wordt gesteld."

  2: lees ook Michael Dooley (UCLA) en Peter Garber (DB) op VoxEU:

  "The current crisis is likely to be one of the most costly in our history, and the desire to reform the system so that it will not happen again is overwhelming. Our fear is that almost all this effort will be misdirected and unnecessarily costly. Three important misconceptions could lead to a disastrous reform agenda:
  == That the crisis was caused by current account imbalances, particularly by net flows of savings from emerging markets to the US.
  == That the crisis was caused by easy monetary policy in the US.
  == That the crisis was caused by financial innovation."

  Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Herinner me Willem Middelkoop in het FD-magazine van 7 maart (uit mijn hoofd): "economische analyses en voorspellingen kun je beter overlaten aan boeren en schippers, dan aan economen." Denk inderdaad dat common sense ons verder brengt dan wat ik voor de verandering maar eens heel netjes een afstandelijk academisch abstractiegehalte zou willen noemen.

  geplaatst op
 • De gave van altruïsme is slechts weinigen gegeven, vandaar de pakkende koptekst ‘Eigen hachje eerst.’ Je citeert: ‘"economische analyses en voorspellingen kun je beter overlaten aan boeren en schippers, dan aan economen.". Het citaat bevat een hoog waarheidsgehalte.

  De binnenvaart, nog steeds een belangrijke sector binnen het beroepsgoederenvervoer, merkt als één van de eersten of de economie aantrekt of dat de economie het hoogtepunt al gepasseerd is. In de boerengemeenschap kent men het altruïsme nog van huis uit. Men helpt elkaar over en weer met een gesloten portemonnee. Bovendien kennen zij ook nog het woord boerenverstand.

  ‘Boerenverstand is een eigenschap die mensen wordt toegeschreven wanneer zij zonder dat zij daartoe een vooropleiding hebben gevolgd een logische redenatie volgen of duidelijk aanvoelen hoe de vork aan de steel zit. In eerste instantie werd het vooral gebruikt voor mensen van het platteland die goed op argumenten konden wijzen en logisch konden redeneren terwijl dit niet kon worden verwacht wanneer alleen gekeken werd naar de voltooide opleidingen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenverstand)’

  Je hoeft geen boer te zijn om aan te voelen dat er iets niet klopt met ons consumptiepatroon. Een boer die zijn land niet bemest zal zijn grond uitputten. Langzaam maar zeker valt er niets meer te oogsten. Consumenten die het spaarbankboekje niet bemesten zullen vroeg of laat worden geconfronteerd met een tegenvallende consumptieoogst. Dit moment is blijkbaar aangebroken. Evenals de boer zal de consument gewoon weer zijn spaarsaldo moeten spekken. Deze stelling is zo waar als een koe!

  Elke boer en elke schipper weet dat hij de natuurwetten niet zonder gevolgen kan tarten. Beleidsmakers, politici, het bankwezen, toezichthouders, beleggers en consumenten (waaronder werknemers en gepensioneerden), zouden jullie de financiële wetten niet meer willen tarten?

  Gebruik alle kennis waarover je beschikt en voeg er een beetje boerenverstand aan toe. Combineer dit met een kleine gedragsverandering zodat je ook nog eens meer rekening kunt houden met elkaar. Dan hoeven de economen zich niet meer over de vraag te buigen wat realistisch is. Want dat weten we al. ‘Mag het ietsjes minder zijn?’. Of zoals de Volkskrant stelt: “Het is toch wel genoeg zo” (http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/2237/De+grootste+problemen+van+Nederland )

  Ik vermoed dat we van de psycholoog (Maslov) kunnen leren dat altruïsten een gelukkiger leven leiden dan de ontevreden hebzuchtige. De eerste categorie is vermoedelijk bezig op het hoogste niveau, namelijk die van zelfverwerkelijking, terwijl de tweede categorie onder in de behoeftehiërarchie loopt te tobben op zoek naar primaire levensbehoeften zoals veiligheid of sociale behoeften zoals erkenning en waardering. Mensen die zichzelf verwerkelijken blijken zich in te zetten voor de maatschappij zo blijkt uit het onderzoek wat Maslov heeft uitgevoerd onder gezonde persoonlijkheden.

  geplaatst op
 • Eloquent, Arnoud, eloquent. Dank!

  Zei het al eens eerder: actualiteit is zelden nieuws. Wat Dominique SK meldt over de wereldrecessie (zie EW23 hierboven), dat weten we allemaal al lang. Robert Z van de Wereldbank deed gister bij wijze van lentesaluut hetzelfde: "Zoellick: 2009 wordt een gevaarlijk jaar".

  Wat ik nou zo leuk vind, is dat RZ dit week in week uit roept. Telkens weer nieuwe actualiteit, maar nooit wat nieuws.

  geplaatst op
 • Vrind Krugman niet blij met de richting van de maatregelen daar:

  "Treasury has decided that what we have is nothing but a confidence problem, which it proposes to cure by creating massive moral hazard.

  This plan will produce big gains for banks that didn’t actually need any help; it will, however, do little to reassure the public about banks that are seriously undercapitalized. And I fear that when the plan fails, as it almost surely will, the administration will have shot its bolt: it won’t be able to come back to Congress for a plan that might actually work.

  What an awful mess."

  geplaatst op
 • One More Chance

  If the G20 fails to produce practical measures to fix the global economy, it will be every nation for itself.

  In the absence of global cooperation, countries will go it alone, which means a ratcheting up of financial, trade and fiscal protectionism. And today's global economy already has too much in common with the 1930s.

  Aldus Daniel Drezner in NewsWeek.

  geplaatst op
 • UPDATE:

  NAV "Met een voorlopig (tot oktober, tot de volgende vrijdag de 13de in november dus) laatste krachtsinspanning heeft FED-president Bernanke de lieve duit van 1 biljoen (trillion) dollar laten wapperen om de US-economie weer wat aan te jagen" HEDEN (11-5-2009) HET VOLGENDE:

  Bankencrisis lijkt op vorige: er komt nog 1 beursdip.

  VOILA !

  geplaatst op
 • Beste Jaap,

  Enige nuancering lijkt me op zijn plaats. De suggestie dat de huidige bankencrisis lijkt op de gemiddelde tijdsduur van voorafgaande bankencrisissen lijkt me te suggestief en de komst van nog één beursdip lijkt me een te voorbarige conclusie.

  Het Amerikaanse begrotingstekort komt volgens verwachting uit op het ongekende hoge percentage van circa 13 procent, de huizenprijzen zijn wereldwijd sterker gekelderd dan tijdens een gemiddelde crisis, de industriële productie daalt in een ongekend tempo, het consumentenvertrouwen staat op diepterecords en het aantal faillissementen neemt in recordtempo toe. Het overheidsingrijpen om de economie op te peppen neemt ongekende vormen aan.

  Zie ook: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/home/default.htm , betreffende de industriële productie (-12 %), lagere omzet in de industrie (-20 %), bezettingsgraad in de industrie uitzonderlijk laag.

  Frits Conijn schreef in Het Financieele Dagblad (Bijlage persoonlijk, 09/05/2009) dat de koerswinstverhouding op de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500) op dit moment op bijna 30 staat. Vlak voor de crisis in 2007 stond de koerswinstverhouding van de AEX tussen de 15 en de 20. Kortom ondanks alle gedaalde koersen, zijn aandelen op dit moment veel duurder dan vlak voor de crisis.

  Gelukkig was Nout Wellink vanavond bij Paul en Witteman erg realistisch. Wat me opvalt is dat o.a RTLZ-journalisten de suggestie wekken dat er al sprake lijkt te zijn van een herstel, een trendomkeer of dat de bodem is bereikt zodra er in de grafiek een knikje omhoog is te zien. Is dat een reële veronderstelling? Vreemd genoeg laat elke grafiek meerdere knikken naar boven toe zien, zonder dat er sprake was van een herstel. Laten we hopen dat alle optimisten gelijk krijgen. Dat zonder meer! Toch moeten we de economische werkelijkheid wel onder ogen blijven zien. Laten we nog even geduldig zijn en hard werken aan een hertel van de economie.

  geplaatst op
 • Arnoud, wees eerlijk. Is dat "Laten we nog even geduldig zijn en hard werken aan een herstel van de economie." eigenlijk niet out of our hands? Begin weer steeds meer een dweilen-met-de-kraan-open-gevoel te krijgen. Bankencrises (en de rest eromheen) duren jaaaaren. Denk zelf niet dat het dit najaar met een dubbel-dip gedaan is. Dit is een Nietzscheaanse Umwertung Aller Werte. Jammer dat dit weer een commentaar op commentaar is. We moeten een gestructureerde dialoog beginnen. Kost tijd en moeite, maar dan heb je ook wat ;)

  geplaatst op
 • Hopelijk krijgt het dweilen-met-de-kraan-open-gevoel geen algemeen (maatschappelijk) karakter. Als we dit met z’n allen gaan denken, kan er een afbreuk ontstaan in het vertrouwen met alles wat met ons geld te maken heeft. Het feit dat China meer goud opkoopt is een teken aan de wand. Zou men daar, met oog op het ontstaan van één Aziatische munteenheid weleens, overigens als antwoord op het falen van het Westerse girale geldsysteem, de gouden standaard weer willen invoeren? Zo ja, dan heeft het Westen een groot probleem.

  In feite neemt het gevoel van onmacht ons steeds meer bij de hand. Feitelijk weten we donders goed dat alles uit de hand is gelopen. Maar gevoelens van machteloosheid horen bij het leven, ze zijn echter geen gezond recept voor een herstel. Hoe moeilijk ook, we motten gewoon accepteren dat we een grote stap terug moeten doen. We hebben ons geleende geld uitgeven op basis van toekomstige een waardevermeerdering van vaste activa. Helaas, de waarde daarvan kan ook in prijs afnemen. Bij drukken heeft alleen zin als de hele wereld dit doet! Als men in Azië zorgvuldiger met het geld omgaat, kan er wel eens een verschuiving optreden in de financiële machtsverhouding. Aziaten sparen nog steeds een groot deel van hun inkomen.

  We hadden natuurlijk met al onze economische kennis, opgeslagen in onze prachtige universiteiten en al het andere historische materiaal wat als kennis bij het bankwezen circuleert, allang tot de conclusie moeten komen dat we ons ongebreidelde consumentisme eerder in de hand hadden moeten houden, in plaats van dit gedrag te financieren met geleend geld. Nu we dat verzuimd hebben, hebben we het niet meer in de hand. Eerlijk is eerlijk.

  We kunnen blijkbaar nu nog maar één ding doen om te redden wat er te redden valt, naleijk slechte leningen opkopen om de leencarrousel weer op gang te brengen. Wat verandert er dan eigenlijk? Dat gaat vermoedelijk niet werken. Als geld echt een waarde heeft, zal de inflatie omhoog moeten kruipen en of zal de rente omhoog moeten gaan omdat niemand een ‘dertienprocentsbegrotingstekort’ van de Amerikaanse overheid tegen de huidige lage rente wil financieren. Tenminste, dat is mijn persoonlijke mening.

  Inderdaad, ik vermoed dat beleidsmakers met hun handen in het haar zitten en alleen nog maar de vinger aan de pols kunnen houden. Als de consument uitvalt, zoals het geval lijkt te zijn, dan lijken veel maatregelen in een bodemloze put te vallen. We moeten dus wachten op de consument en tegelijkertijd vrezen voor het gedrag van de (wereldwijde) consument. Met deze laatste zin hoop ik een eerlijk antwoord te hebben gegeven :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.