Girl Geek Dinner #3: Julie Lerman geeft survivaltips voor vrouwen in de IT

13 oktober 2008, 06:30

{title}Afgelopen woensdag 8 oktober was het inmiddels derde Girl Geek Dinner (hier aangekondigd). Geekette, want zo noemt zij het graag, Julie Lerman gaf tips & tricks hoe je als vrouw het beste kan overleven in een door mannen gedomineerde omgeving: “Staying dry while drinking from the technology firehose”. Een inspirerende avond, die met (soms bijna te veel) enthousiasme door Lerman gevuld werd.

Julie Lerman heeft een boek geschreven over Entity Framework binnen Microsoft.NET. Maar daar ging het praatje niet alleen maar over. Lerman gaf veel persoonlijke verhalen; over ervaringen bij het spreken op congressen of over hoe je je als vrouw in deze omgeving dient te gedragen.

Lerman gaf aan heel lang in verschillende dingen ‘best goed’ geweest te zijn. Als je haar CV ziet, komt inderdaad naar voren dat ze zich meerdere programmeertalen eigen heeft gemaakt. Na een tijd besloot ze om ergens ‘expert’ in te worden. Ze gaf aan dat dat helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn: elke programmeertaal of technologie heeft wel een hoekje of gaatje waar niemand ooit kijkt of zich in verdiept. Voor haar bleek dat de Entity Framework van .NET te zijn, en inmiddels wordt ze vaak gevraagd op conferenties en probeerde Microsoft haar meerdere malen over te halen bij hen te komen werken. Ook de zogenaamde ‘annotations’ in Silverlight bleek zo’n gebied te zijn wat anderen nog niet ontdekt hadden. Silverlight (ook Lerman noemt het maar voor het gemak de ‘flash’ van Microsoft) maakt het mogelijk om websitebezoekers als het ware te laten schrijven op het web en kun je handschriftherkenning toevoegen. Met deze specialismes gaf Lerman aan dat ze inmiddels een ‘go to’ persoon werd.

Ze vertelde dat ze heus niet altijd alles uit haar hoofd wist, en dat ze bijvoorbeeld niet vaak een programmeerboek van A tot Z las. Nee, Lerman is geen lopende encyclopedie; ze onthoudt gewoon erg goed waar ze iets kan vinden (zonder te weten wat daar dan precies staat). Een lopende rolodex dus.

Tijdens haar presentatie vertelde ze dat ze in de begintijden moeite had met het reageren op forums. Ze was bang dat de, veelal mannelijke, bezoekers een vraag van haar zouden bestempelen als: “Wat dom dat dat vrouwtje dat niet weet”. Ze gaf aan dat je juist door blogs en forums te bezoeken veel leert, en ook door het aflopen van conferenties. Lerman vertelde dat ze vaak de enige vrouwelijke keynote spreker is op conferenties, of soms daar kwam te staan omdat ze de organisatie erop aansprak als er helemaal geen vrouw op stond (en ze dan maar direct haar vroegen). De discussie in de zaal ging vervolgens twee kanten op: aan de ene kant spreekt het vrouwen niet aan als er een omgeving is waar alleen mannen komen. Tegelijkertijd kan het voor een vrouw een kans zijn om als enige vrouw in zo’n omgeving te stappen. Je valt juist ontzettend op. Melanie Rieback, een van de organisatoren van de GGD, spreekt regelmatig op conferenties en ziet haar vrouw-zijn als een voordeel. Ze zegt juist meer op te vallen, maar de basis blijft nog steeds dat ze een goed verhaal moet hebben.

Lerman eindigde met uit te leggen wat de Entity Framework is. Een verhaal dat redelijk goed te volgen was, hoewel het wel wat concentratie vereiste na haar twee uur durende presentatie. In bijgevoegde film een aantal fragmenten uit dat verhaal. Vanaf 5:54 is een aantal korte interviews te zien met (vaste) bezoekers van de Girl Geek Dinner Amsterdam.

De datum voor de volgende Girl Geek Dinner is al bekend: 12 januari zal Frances Brazier langskomen. Ze is professor in Artificial Intelligence bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Hou Girlgeekdinner.nl in de gaten om je in te kunnen schrijven (of schrijf je in voor de mailinglist). De organisatie is ook altijd op zoek naar sponsors!

Karlijn van den Berg is strateeg bij MUSE Amsterdam en IceMobile. Hiervoor werkte zij als strateeg bij Draftfcb en Tribal DDB.

Categorie
Tags

6 Reacties

  hoxha

  Mijn tip als CTO aan bovenstaande geekgirls. Gooi die kleren uit 1995 weg, zoek in Wikipedia naar ‘make up’, wat het is, wat je er mee doet en hoe het werkt. En was gadverdamme dat haar eens.


  13 oktober 2008 om 10:03
  Jan-Diederik

  Second.


  13 oktober 2008 om 10:04
  Karlijntje

  @hoxha oh is dat het?! Jeetje, dat het zo simpel is zeg…


  13 oktober 2008 om 10:11
  Kari-Anne Fygi

  @Karlijn: zeiden de uber geeks 😉


  13 oktober 2008 om 10:24
  wendyvanesveld

  Fijn dat de reacties over de inhoud gaan. Wordt er ooit iets gezegd over de appearances van mannelijke helden?


  13 oktober 2008 om 13:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!