Google lanceert eigen browser genaamd Google Chrome

2 september 2008, 03:20

Op zeer korte termijn lanceert Google een eigen browser om daarmee het gevecht met marktleider Microsoft nog steviger aan te gaan. Eerst kwam Google met Gmail als concurrent voor Hotmail, en nu dus de Google Chrome Browser als concurrent voor de Microsoft Internet Explorer. Het nieuws werd vanacht officieel bekend gemaakt en door Google zelf bevestigd op Google blog.

Hoewel er al een tijd geruchten de ronde doen rondom een eigen Google Browser, komt de lancering toch onverwacht snel. De Chrome browser moet net als Gmail een nieuwe manier van werken en denken rondom het werken met internet introduceren. Hoewel nog weinig bekend is over de browser, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Morgen wordt de web browser gelanceerd.

Op dit moment heeft Microsoft met Internet Explorer 75 procent van de browsermarkt in handen. De tweede grote speler op de markt voor browsers is Firefox. Google is een supporter van Firefox, waardoor volgens sommigen het opmerkelijk is dat Google Chrome nu gaat lanceren.

Update: Video verhaal achter Google Chrome toegevoegd, onderstaande alinea is geschreven door Erik van Roekel (postings kruisten elkaar vanochtend).

De allereerste browsers waren gemaakt om te browsen door simpele tekstpagina’s. Het web heeft zich echter door ontwikkeld en vandaag de dag draaien er complete interactieve applicaties in je browser, die totaal niet meer te vergelijken zijn met de allereerste internetpagina’s. Tijd om eens van scratch een nieuwe (open source) browser te ontwikkelen, zo dacht men bij Google.

Vandaag wordt de Windows beta release vrijgegeven van Google Chrome. Mac en Linux volgen daarna. Google’s Comicbook geeft alvast wat achtergrond informatie over de nieuwe Google Browser. Erg benieuwd wat de look and feel zal worden, maar ook wat dit gaat betekenen voor de browserstrijdj tussen met name Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer en de gevolgen voor webdesign.

Jeroen Bertrams
Investeerder en Digitaal Strateeg bij Zelfstandig

Jeroen is een actieve angel investeerder en adviseert bedrijven over online strategie. Misschien wel één van de eerste auteurs op Marketingfacts.nl. Eerste blog in 2006 (en dat artikel is inmiddels bijna 100.000 keer gelezen). Auteur van 9 boeken, waaronder "Succesvol investeren in startups" (2019), "Bedwing het monster social media" (2015), "Social Media Expert in een Week" (2012/2013), "Online Marketing Expert in een Week" (2012) en "Online Marketing: strategie & tactiek" (2010).

Categorie
Tags

23 Reacties

  Bas Vecht

  Dan ben ik toch erg benieuwd hoe de browser gaat werken en voornamelijk of het ook echt makkelijker en prettiger werkt. GMail vind ik niet erg handig werken, zelf hou ik het overzicht niet meer (kan natuurlijk aan mij liggen). Gaat Chrome bijvoorbeeld websites aanbieden in een vorm van RSS? Ik ben benieuwd.


  2 september 2008 om 04:09
  chi666

  Opvallend, gisteren werd bekend dat ze firefox nog tot 2011 blijven steunen. Wedden ze op twee paarden? Misschien een goede zet. Of worden die straks geïntegreerd?


  2 september 2008 om 04:49
  André Scholten

  Ik kan nergens de technische specificaties vinden, maar ik vermoedt dat het een browser is die rondom de Gecko render engine van Firefox hangt. Daarbij enkele verbeteringen zoals bijvoorbeeld geheugengebruik en javascript performance. Ik ben benieuwd.


  2 september 2008 om 05:12
  Roy Huiskes

  Standaard GEARS implementatie ws. en idd een call back functie zoals de toolbar lijken me ook wel aanwezige elementen.


  2 september 2008 om 05:25
  heini

  @ André Scholten

  Is gebaseerd op Webkit Engine die ook voor Apple’s Safari wordt gebruikt. Heb de comic even doorgekeken en 1 van de killer features lijken me het opdelen van tabs (en plugins) in verschillende processen. Lijkt meer geheugen te kosten, maar voorkomt het oppotten van ongebruikt geheugen.

  Ben zeer benieuwd…


  2 september 2008 om 05:29
  Derk

  Ik las het gister ook dat Google met Firefox in zee blijft gaan.

  Spreiden van de kansen zeker…


  2 september 2008 om 05:42
  Roel

  @Heini van Bergen en anderen die ‘bang’ zijn voor hun privacy:

  Je bent niet verplicht om Google’s diensten te gebruiken en ook nu kun je Google’s browser links laten liggen… Alsof Google de enige is die data opslaat als je je op internet begeeft. Zij geeft je iig wel de mogelijkheid om heel wat van die info zelf te gebruiken (bijvoorbeeld je hele web history). Ik heb liever een bedrijf dat data gebruikt om z’n producten beter te maken dan een bedrijf dat maar willekeurig wat data op je afvuurt (zoals irrelevante ads).


  2 september 2008 om 05:55
  nils

  Waar kan ik de browser downloaden? weet iemand dat? wel een leuke ontwikkeling en waarschijnlijk een hele verbetering ook m.b.t. het bekijken van video’s 🙂


  2 september 2008 om 08:00
  Melle Gloerich

  Het is natuurlijk zo dat de browser met de toename van het gebruik van internet steeds belangrijker geworden is. Websites moeten dan ook niet meer als bladzijdes worden gezien maar als een soort losstaande applicaties. De uit de kluiten gewassen browsers gaan regelmatig door hun eigen grootheid (en populariteit) onderuit omdat de steeds rijker wordende sites meer geheugen en functionaliteit opeisen. Prima idee dus om eigenlijk een mini-OS te maken met bijbehorend geheugenbeheer en veiligheidsrestricties. Het is een zelfde soort stap die MS met win 3.11 naar win95 zegde te maken, maar waar eigenlijk NT en later XP dit echt deed (multithreading etc.)

  En toch moet gezegd zijn dat Microsoft dit (een beetje) heeft aan zien komen met hun active desktop en de (overdadige) vermenging van IE en Windows. Afgezien van die visie hebben ze natuurlijk continu achter de feiten aangelopen. Dit is goed te zien door de keuze voor Firefox van mensen die hobby- of beroepsmatig veel internet gebruiken.


  2 september 2008 om 11:22
  media

  @Erik: zo maar eens even kijken dan, ben wel benieuwd!


  2 september 2008 om 15:36
  Kjeld Kahn

  Eerste reactie van mij in Vista:

  Ik kan niet meer bij mijn taskbar (als hij op autmatisch hidden staat) in full screenmode.

  Verder is het gedrag 1:1 Safari.

  En het is vergelijkbaar met IE kiosk mode (druk F11), ik zie het voordeel niet zo ervan.

  Het snelheids veschil zie ik met IE wel met FireFox niet en met Safari ook niet.

  The securiy sandbox modes (alles in een eiegn process draaien) kun je in elke browser tegenwordig zelf instellen. Persoonlijk is dat voor mij niet boeien’t.

  Mijn conclusie:

  Lekker gebruiken wat je zelf wil. Hou je van d kiosk-mode F11 in IE voor fullscreen browsen? Dan vindt je Google Chrome vast wel fijn.

  Maar het doen voorkomen in het PR praatje dat het geen browser mer is en een applicatie behaviour er van kunnen maken… nee dat is niet het geval.. het blijft een brower.


  2 september 2008 om 17:53
  bosmeneer

  In het persbericht wordt gezegd dat ze hun eigen javascript-engine hebben gemaakt die meer mogelijk maakt? Dat lijkt mij in de trant van MS die zijn eigen HTML-tags toelaat in IE, ver van alle standaarden af dus. Terwijl hier iedereen fel op tegen is, is Google toch een eigen weg ingeslagen?

  Gelukkig hebben ze ook de laatste Opera-ideeën er in meegenomen. Zo blijft Opera weer een stap voor op de rest. Bijv. de 9 favorieten in de blanco startpagina, het zoeken op delen van woorden in de website (facts intikken resulteert ook in http://www.marketingfacts.nl) en de adresbalk per tabblad ipv boven de tabs.

  En voor de critici: de download is inmiddels afgelopen, dus installatie volgt 😉


  2 september 2008 om 19:38
  TheDutchman

  Geinstalleerd.

  Mijn homepage opgeroepen deze bestaat uit een normale html tekst met een paar beeldjes.

  Het duurde 10 maal zo lang als op de goede oude Internet Explorer op een seperate gelijkwaardige PC.

  Mijn uitgebreidde PriveHomepage (onder Joomla 1.5.6) opgeroepen.

  Helaas heeft Google Chrome deze test niet doorstaan.

  Google pretendeert een betere firma te willen zijn dan de firma aan wie zij haar succes te danken heeft.

  Men “Googled” schijnbaar nieuwe zaken voor.

  Mijn indruk is dat de zoekmachine Google haar werkzaamheden achter mijn firewall wil voortzetten.

  De zoekmachine zoekt inderdaad zeer intens.

  Men vergeet evenwel zo nu een dan een melding op de monitor te laten zien wat hij daar allemaal aan het zoeken is.

  Na 1 minuut wit beeld had ik gewonnen en had de nieuwste zoektelg van Google de prullebak gevonden.


  2 september 2008 om 23:16
  ronnie

  performance van de browser is hier in ieder geval goed te noemen! En stukken sneller dan IE


  3 september 2008 om 05:15
  Remi

  Netjes van Google dat ze je vragen bij het installeren “Google is nu de default zoekmachine, wil je dit aanpassen?”

  Ik zie IE niet zo snel deze vraag stellen: “Live Search is nu je zoekmachine, wil je dit aanpassen?” 😉

  Heb nog geen mening over Chrome trouwens. Je moet toch even een paar uurtjes met zo’n ding werken voordat je er iets van kan zeggen.


  3 september 2008 om 05:55
  Jipsa de Groot

  Mijn eerste indrukken..

  Look:

  – Feller aan de ogen dan IE7.

  – Pagina’s lijken drukker dan in IE7. Dit laatste deels doordat er meer tekst op past (i.v.m. de kleinere menubalken). Kwestie van wennen denk ik.

  Usability:

  – Laadtijden sneller dan in IE7.

  – Het kunnen opslaan van bladwijzers/favorieten en mappen bladwijzers op een speciale balk vind ik een handige feature.

  – Na drag en drop van een bladwijzer/favoriet binnen een map sluit de map automatisch (ook de bovenliggende map). Dit is vooral erg irritant als je je bladwijzers wilt herindelen in de map ‘Andere bladwijzers’ of in een map op de Bladwijzerbalk.

  – Een tweede keer clicken op een map sluit deze niet. Hiervoor moet je onhandig in de kleine ruimte naast een map clicken.

  – De omnibox moet ik nog wat langer gebruiken om goed te kunnen beoordelen.

  Bugs:

  – Bij scrollen op Marketingfacts loopt de pagina af en toe vast. Na enige seconden komt deze vervolgens weer los.

  – Een gisteren geinstalleerde plugin voor video’s wordt vandaag niet meer gevonden.


  3 september 2008 om 09:49
  Remi

  Oeps, te snel geoordeeld. Ik kreeg zojuist een screenshot binnen met IE die vraagt “Live Search is nu uw standaard zoekmachine, wilt u dit behouden?”


  3 september 2008 om 10:56
  Wim

  Ik heb zelf ook twee weken zitten testen met Chrome en ik ben zeker aangenaam verrast door deze browser. OK, het is waar dat de veiligheid nog niet op punt staat maar het is dan ook een bèta. Het is normaal dat de eerste weken van een bèta release heel wat security problemen aan het licht komen. Het zou erger zijn als deze browser al een paar jaar bestond en er komen dan nog elke maand security problemen boven (kuchkuch IE).

  Ik vindt het persoonlijk een super browser om gewoon wat mee rond te surfen op het net.


  18 september 2008 om 21:32
  wm.baris@gmail.com

  hee, waar is de klassieke startpagina van google gebleven?


  3 oktober 2009 om 20:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!