iPhone 3G, Nokia E71 of toch de BlackBerry Bold 9000?

16 augustus 2008, 09:02

Vincent Everts is de afgelopen week regelmatig in beeld om het zoveelste mobieltje te demonstreren. Afgelopen week begon hij met de iPhone 3G (voor de Volkskrant), daarna volgde de Nokia E71 (voor Telegraaf) en vanmorgen verwees hij naar een wat oudere recensie van de Blackberry Bold 9000 (voor Zoomz).

Everts is duidelijk, de iPhone 3G is een ‘piece of shit’. Batterij is binnen 4 uur leeg, de 3G-ontvangst is dramatisch en tenslotte is de snelheid van de applicaties tergend langzaam. Kortom, voorlopig kan de iPhone de vuilnisbak in. Dan de Nokia E71 waarover Everts veel meer is te spreken. Ligt lekker in de hand, mooi en helder beeld, gebruikersvriendelijk en kan alles wat je van een mobiel verwacht. Tenslotte de Blackberry Bold 9000. Nu is Everts altijd al een fan geweest van de BlackBerry maar doordat het zakelijke toestel nu ook tal van entertainmentfeatures kent is hij definitief vekocht.

Zelf wacht ik nog op de Nokia N96 die in september op de Nederlandse markt zal komen. Helaas is er weer een telecompartij dat exclusiviteit heeft gekregen voor een nieuw mobiel. Was het eerder T-Mobile dat de exclusieve rechten kreeg voor de iPhone 3G, nu is het KPN dat vanaf 15 september exclusief de Nokia N96 op de Nederlandse markt mag brengen. Zit zelf bij Vodafone en begin er inmiddels flink van te balen dat ik om een bepaald toestel te kunnen gebruiken verplicht ben om over te stappen naar een andere provider.

Review Nokia E71

Review Blackerry Bold 9000

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

26 Reacties

  Raimo

  Haha.. mooi dit..

  en die HTC doet eigenlijk wel een beetje mee idd.


  16 augustus 2008 om 10:54
  waitsee

  @Raimo Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

  Wie of wie van de Marketing-facters heeft een HTC en geeft zijn kritische mening?


  16 augustus 2008 om 14:47
  waitsee

  Dank je Marco!


  16 augustus 2008 om 17:31
  Gijsbregt

  Ik heb al een tijdje geen Nokia meer. De Finlandmaniacs die de N95 zo roemen, begrijp ik niets van: het formaat van een bigmac en dan een onbegrijpelijke menustructuur en geen touchscreen. Dat DVB-H (lineaire TV op een paar kanalen) een leuke feature is voor de N96 snap ik prima, maar ik ben erg benieuwd waar Nokia dan nog meer meekomt tov de N95 en vooral of ze hem wat beter eruit kunnen laten zien.

  Want de iPhone wint niet alleen op marketing en usability van de Finnen (en de Canadezen), maar vooral op esthetiek.


  17 augustus 2008 om 05:26
  Ronald

  Het verbaast me niks dat de 3G ontvangst dramatisch is: ik kreeg op mijn gewone mobieltje al nooit verbinding met T-mobile buiten de stadscentra van Utrecht en Amsterdam 😛

  Sinds ik bij Telfort (KPN) zit, doet mijn batterij het ipv 2 dagen standby, gewoon rustig 2 weken standby en kan ik overal bellen. Dus wat dat betreft denk ik dat de problemen van de iPhone qua batterij en ontvangst te maken hebben met T-mobile en niet met het apparaat zelf.


  17 augustus 2008 om 05:46
  media

  @Henk: wat was de reden dat de E71 het niet heeft gehaald?

  @Ronald: hmmm, daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Geldt overigens niet alleen voor T-Mobile, ik merk bijv. dat de batterij van mijn Nokia N95/Vodafone in de Achterhoek vaak heel snel leeg is. Blijkbaar heeft Vodafone daar een beperkte dekking!


  17 augustus 2008 om 06:53
  ronaldtervoert

  @gijsbregt: geheel mee eens! Ik was vroeger Nokia-fan, maar sinds mijn sonyericsson p1i (een kruising tussen een blackberry en een nokia n95, touch, scroll, simpel, et cetera, ben ik verkocht. Nu is de marketing van SonyEriccson dermate slecht dat bijna niemand het toestel kent, behalve wat incrowd gebruikers die verder kijken dan de commercial van Nokia. De mensen die ik ken en een n95 gebruiken zijn veelal teleurgesteld in de bediening en toch vaak gekke mankementen… Als ik ze dan even laat spelen met mijn SE, zijn ze om. Jammer dat ze dan nog een langdurig abo hebben.

  Geen enkele telecomprovider doet overigens in de SEpi1, dus gewoon bij belcompany gehaald met eigen abo. Service van Vodafone (waar ik nu bij zit) of andere marktpartijen is zeer ver te zoeken. Dus waarom bij hen kopen.


  17 augustus 2008 om 14:11
  Fred Zelders

  Wat die batterij en de Achterhoek betreft: Klopt. Als de dekking slecht is zal regelmatig gepropbeerd worden of er niet een ander basis station in de buurt is dat het beter doet dan het basisstation waar je op dat ’thuis bent’. En dat kost nu eenmaal extra batterij-capaciteit.


  17 augustus 2008 om 14:58
  roy

  De pi1 het standaard toestel bij ons op de zaak, maar niemand is er echt enthousiast over. Klachten: traag, batterijproblemen, wegvallende verbindingen en instabiel. Toch jammer, want hij ziet er mooi uit.

  Wel reden om na een jaar alweer naar een echte opvolger te kijken van de Treo 650 die het 4 jaar volhield. In dat kader dus naar de Bold gekeken, maar jemig wat is die groot. Natuurlijk ook de iPhone grondig getest, maar die is het ook niet: geen batterij en matige ontvangst.

  Vooralsnog heeft de E71 de beste papieren om voor het komende jaar de standaard te worden. Puik stukje hardware, redelijke software. Vooral erg compleet en erg open.


  17 augustus 2008 om 15:00
  ronaldtervoert

  @roy: hmmm, dat klinkt niet al te best…Ik heb de p1i nu een jaar en heb hem wel een paar keer moeten resetten, maar voor de rest bevalt die de kritische gebruiker prima. 😉


  17 augustus 2008 om 17:04
  Mathijs vd Kooi

  Ik ga voor de N96 of E71… die is eerst alleen inderdaad voor KPN te bestellen, daarna voor andere providers. Wil niet anders dan Vodafone. Dus geen iPhone voor mij. Ik volg alles nauwlettend op http://www.mobilecowboys.nl en http://www.nieuwemobiel.nl 🙂


  17 augustus 2008 om 19:25
  Henk

  @marco eigenlijk het feit dat de BBold nu te leveren is. we hebben een e71, flagship toestel van nokia met geweldige mapping. qwerty keyboard is wel heel klein maar verder alles top.

  @roy heb een maandje de pi1 mogen gebruiken. herken de problemen niet. qwerty met twee letters per toets is echter het net niet. sony moet snel met een goed alternatief komen.

  @mathys n96 en e71 zijn niet vergelijkbaar en twee totaal verschillende toestellen bestemd voor andere doelgroepen.


  17 augustus 2008 om 19:40
  ewout@onedaycompany.nl

  Geestig dat Vincent zo durft te vloeken in de kerk. Iphone is wat interaction design natuurlijk geweldig, maar technisch inderdaad dramatisch in de performance. Ik stel mijn keuze uit tot eind 2008. Dan maar hopen dat Android genoeg interessant heeft laten zien. Anders wordt het voor mij toch de Iphone, slechte performance be damned.


  17 augustus 2008 om 20:06
  jpschadde

  Ik gebruik nóg geen telefoon zakelijk, maar vond de kleine site van KPN mobiel zakelijk een tijd geleden heel mooi. Waarin een aantal ondernemers uitlegden welke telefoon ze waar precies voor gebruikten. Dat terzijde.

  Wat onderbelicht blijft in de reacties is de voor mij belangijkste zin (filmpjes van @vincente had ik natuurlijk al láng gezien via Twitter): “Zit zelf bij Vodafone en begin er inmiddels flink van te balen dat ik om een bepaald toestel te kunnen gebruiken verplicht ben om over te stappen naar een andere provider.”

  Hoe zit dat nu eigenlijk? Moet daar niet eens tegen opgetreden worden door de mevrouw die normaliter Microsoft de nodige dollars afhandig maakt? Of door iemand anders? Bijvoorbeeld een actie van de gehele marcom100 *hint*? Overal moet de markt vrijer worden, maar de mobiele markt lijkt steeds gekker te gaan doen. Mócht ik die Iphone willen gebruiken, dan wil ik dat op m’n topnetwerk van Hi. Vreemde deals vind ik het; totaal niet goed voor de mobiele markt ook. Als je dan als gebruiker niet meer mag kiezen, dan kies ik wel voor Blackbarry, dat mensen nog laat kiezen. Ondanks welke review dan ook. Ook een vreemde vorm van klantenbinding met deze contracten. Nou goed; genoeg om over te klagen, maar de bloggers van M! kunnen er ook nog een OBjectief verhaal van schrijven. Ik wacht af ;).

  Offtopic: *Ziet de knop “bewerk reactie”.* Fantastisch Marco; vooruitstrevend. Die knop was me niet eerder opgevallen.


  17 augustus 2008 om 20:39
  MichelF

  iPhone leek inderdaad een leuk hebbeding maar 4 uur is veeels te weinig. Ik ga voor de Samsung i900 Omnia…, kan niet wachten!!


  18 augustus 2008 om 15:02
  luuk.ros

  Opluchting: Net even KPN Mobile gebeld. De exclusiviteit voor KPN geldt maar voor een maand. Geen iPhone-T-mobile-constructie dus.


  19 augustus 2008 om 05:58
  Jan

  Wat doet de iPhone in dit rijtje…

  Blijft me verbazen dat zakelijke mensen geloven in dit product!

  Typen op een virtueel toetsenbord blijft slecht, zeker als je veel mailt!

  Blackberry ziet er zeker leuk uit!

  Wel de moeite lijkt me zo.

  Zelf gebruik ik de Nokia E71.

  Toetsenbord is erg goed, klein MAAR (spijtig dat dit niemand vertelt) heeft dit toestel een vernieuwde T9 functie die super werkt als je al eens een spelfoutje maakt 😉

  Menu-structuur is standaard S60-structuur…

  Niet echt overzichtelijk MAAR dat is Windows OS ook niet en toch gebruikt iedereen het.

  Alles kan aangepast worden dus wees inventief 😉

  Browser is erg goed, Navigatie is helemaal OK (maps 2.0 dan toch – vorige versies waren zwak!)

  Zit zelfs een intranet browser op dus dat is als zakelijke gebruiker helemaal goed !

  Als ik zou moeten kiezen tss de blackberry of de Nokia zou ik het zo niet 1-2-3 durven zeggen MAAR dat ik absoluut 100% tevreden ben met de Nokia E71 zou me niet doen twijfelen om even bij de Finse fabrikant te blijven 😉 HEEL GOED BEZIG !


  1 september 2008 om 10:50
  Michael

  Marco, de N96 is nu ook via Voda te koop. En, heb je ‘m al? En…


  24 september 2008 om 06:18
  media

  @Michael: heb sinds kort de E71 die prima bevalt voor zakelijk gebruik; mis wel de kwaliteit van foto en video dus wellicht dat ik prive ook de N96 nog aanschaf. We hebben overigens voor digitaal communicatie lab een sponsordeal met Nokia; als goed is komen er binnenkort een paar N96’s waarmee ik zeker ga testen!


  24 september 2008 om 06:50
  Michael

  Heb net in een KPN-winkel even tv gekeken op zo’n N96, met digitenne antennetje erin geschroefd, maar dat beeld is verbluffend scherp zeg! Zeker vergeleken met de internetstreams via Voda. Ondertiteling is zonder meer goed te lezen. En voor 5 euro extra pm live eredivisie; en het voetbal is écht goed te volgen. Gratis tv krijg je alleen bij een 2-jaar abo. Dat wordt breken met Voda na 12 jaar… of toch maar niet. Niet meer dan een hypeje, live tv kijken op je mobiel, en dus heel tijdelijk leuk? Tja.

  Dank verder, Marco, ik wacht af.


  24 september 2008 om 08:58
  tim

  De Nokia E71 is zeker interessant! De Iphone is van buiten heel aantrekkelijk en de foefjes die er op zitten ook, alleen de mogelijkheden en software zijn al behoorlijk achterhaald. Ik snap niet waarom Apple altijd veel te veel geld vraagt voor in verhouding van wat je krijgt. Is precies hetzelfde als met die macbooks van Apple. Die zijn qua inhoud 2 keer zo duur als een normale PC notebook. Je betaalt puur voor het design en voor de naam. De Nokia N96 is ook zeker mooi alleen ik heb het niet zo op schuiftoestellen. Heb jaren geleden de Nokia 7650 gehad maar het schuiven gaat naar loop van de tijd steeds stroever omdat er allerlei vuil tussen gaat zitten. De E71 is voor mij een aantrekkelijke optie.


  3 oktober 2008 om 11:07
  oli4

  heb de SE p1i, prima toestel. goede sync met pc outlook, onlangs ook software update via internet en pc gedaan, werkte prima. planner start wat traag op, krachtiger hardware mag intussen wel in dit soort phones. mijn contract bjij debitel/kpn loopt af later dit jaar, dus ik overweeg over te stappen, kpn bevalt wel heel goed, nieuwe smartphone weet ik nog niet. ik kijk nu naar de SE X1 en de nokia e71, iemand ervaring met de SE X1? is ie snel bij het openen van contactpersoon bestand, en bij openen planner?


  7 maart 2009 om 14:52
  Pascal

  Ik heb zelf de Nokia E71..

  De telefoon zelf is echt fantastisch ! Heel blij met alle functies en mogelijkheden.

  De batterij blijft ook echt lang vol, dus dat is ook allemaal prima !

  Maar dan !!

  De batterij opladen.. dat is een ander verhaal.

  Het gat in de telefoon waar de oplader ingeplugd moet worden, is enkele honderdste milimeters te groot waardoor de oplader constant maar half contact maakt. Dan heb je hem dus op de oplader liggen, begint hij op te laden, en slechts enkele minuten later houdt hij er alweer mee op. En zo kom je ongeveer elke morgen er weer achter dat je telefoon nog steeds leeg is.

  Nog nooit zo’n fijne telefoon gehad vanwege het menu etc.. Maar ook nog nooit zo’n ongelooflijke schijttelefoon gehad vanwege het opladen.. Ik heb wel 5 verschillende opladers gebruikt, maar geen enkele maakt goed contact ! Een blunder van Nokia !!! En tevens voor mij een regelrechte ramp !!!

  Hebben meer mensen last van dit probleem ??

  Dat is wat ik me afvraag.

  Groetjes

  Pascal


  30 april 2009 om 08:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!