KPN en Ouders Online lanceren gratis kinderbrowser

18 juni 2008, 07:55

KPN en Ouders Online lanceren gratis kinderbrowser

Als vader van drie jonge kids weet ik dat ik ze niet alleen kan laten surfen op internet, aangezien een start op Nijntje.nl met een paar ongelukkige kliks over kan gaan in een erotische site van een hele andere ‘bunny’. En hoewel mijn dochtertje van begin 5 al enige tijd roept “Papa je hebt een SMS” als mijn telefoon weer eens piept, moet ze in de digitale wereld nog veel leren. Er is veel interessants op internet te vinden voor kinderen van haar leeftijd en ook al voor mijn twee zoontjes van 2, die opvoedkundig ook prima verantwoord zijn. Maar als een big brother continu naast ze zitten om het sitebezoek te controleren helpt ook niet echt bij het ‘zelluf’ ontdekken.

Vandaag om 12:00 uur lanceren KPN en Ouders online een mogelijke oplossing via een gratis kinderbrowser ontwikkeld door de Stichting Mijn Kind Online.

De gratis browser genaamd MyBee die eigenlijk geen browser is maar een schil om Internet Explorer, maakt het mogelijk dat ouders elkaars kennis en ervaringen over sites met elkaar kunnen delen. Zodra een site voorzien is van een leeftijdsadvies wordt dat voor andere ouders ook zichtbaar en direct bruikbaar.

Het basisprincipe van MyBee is dat kinderen alleen websites kunnen bezoeken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Dat gebeurt door middel van een zogenaamde whitelist. Alle andere sites zijn automatisch geblokkeerd. MyBee fungeert dus ook als filter, al doet dat geen recht aan de werkelijke aard van het programma. Bij filters denk je al snel aan het tegenhouden van schadelijk materiaal (porno, geweld, ongewenste commercie, etc.) maar de essentie van MyBee is nu juist dat er suggesties gedaan worden voor wat wél geschikt is. Juist dat aspect maakt MyBee naar mijn mening interessant.

Het unieke van MyBee ten opzichte van alle andere kinderbrowsers, filters, enzovoorts, is de rol van de ouders. Behalve een browser (het programma op je eigen PC) is MyBee namelijk ook een zogenaamde Web 2.0-toepassing. De whitelist die het kind ziet, wordt opgehaald van een server, die automatisch bijhoudt wat collega-ouders geschikt vinden voor hun eigen kinderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tolerante ouders, gemiddelde ouders en strenge ouders. Daarnaast bepaald een redactie deels ook of sites al dan niet geschikt zijn voor kinderen.

Wat is in de ogen van de redactie een goede kindersite?

Volgens de redactie bevat een website voor kinderen tot 11 jaar in ieder geval geen schadelijke of anderszins onwenselijke elementen, zoals seks, geweld, niet heldere commerciële boodschappen, onveilige onderdelen (denk aan ongemodereerde chats), misleidende onderdelen (denk aan ‘gratis’ ringtones die helemaal niet gratis zijn), etc. Dat is de eerste zeef.

Vervolgvragen zijn:

 • Sluit een site aan op het niveau en de belangstelling van kinderen in een specifieke leeftijdsfase?
 • Past de inhoud van een kindersite bij de onderwerpen en thema’s waar kinderen van een bepaalde leeftijd in het algemeen mee bezig zijn?
 • Tenslotte moet een kindersite ook aantrekkelijk zijn, hoe subjectief dat ook is. Maar over aantrekkelijkheid valt te discussiëren en je kunt een onderscheid maken tussen wat heel veel mensen aantrekkelijk vinden enerzijds, en wat maar weinig mensen aantrekkelijk vinden anderzijds.

Bij het beoordelen van kindersites hanteert men de volgende kwaliteitscriteria

 • de site is toegankelijk, begrijpelijk en overzichtelijk;
 • de site bevat geen aanstootgevend of opruiend materiaal;
 • de site staat niet boordevol reclame;
 • de site is uitdagend, origineel, spannend, interessant en prikkelend;
 • de site is interactief en sociaal uitnodigend;
 • de site is technisch goed gemaakt en snel;
 • de site wordt goed bijgehouden;
 • als er een forum of een chat is, moet die permanent gemodereerd worden;
 • de site is niet agressief of dwingend in het ontlokken van privacy-gevoelige gegevens;
 • de site heeft een duidelijk privacy-beleid, met een acceptabele uitleg over de omgang met bezoekersgegevens;
 • de site vertelt wie de makers zijn en hoe je ze kunt bereiken.

Leeftijdscriteria

0 tot 3 jaar:

 • de bedieningselementen (waaronder buttons) moeten groot genoeg zijn;
 • een spel mag maximaal 3 minuten duren;
 • de ‘verhaallijn’, indien aanwezig, moet kort zijn (maximaal 2 acties);
 • de site mag geen tekst bevatten (hoogstens gericht op de ouders);
 • de site moet uitnodigen tot ontdekken en uitproberen.

3 tot 7 jaar:

 • spellen moeten ‘leuk’ zijn (geen realistische verbeelding van gevechten);
 • spellen mogen spannend en uitdagend zijn, maar niet te moeilijk;
 • een spel mag maximaal 15 minuten duren;
 • de site moet uitnodigen tot ontdekken en uitproberen;
 • eventuele informatie moet aansluiten op de interesse van kleuters en onderbouw basisschool (dieren doen het altijd goed) en beschikbaar zijn in de vorm van afbeeldingen.

7 tot 10 jaar:

 • de site mag tekst bevatten, maar niet te veel;
 • spellen mogen een iets ingewikkelder verhaallijn bevatten;
 • spellen mogen langer dan 15 minuten duren, mits een ‘pauze-’ of ‘save’-optie beschikbaar is;
 • eventuele informatie moet aansluiten op de interesse van leerlingen van de middenbouw (dieren, sport, auto’s, etc.) en voldoende beeld bevatten;
 • als de site faciliteiten bevat voor sociale interactie (forum, chat, etc.) moet duidelijk aangegeven zijn “Vanaf 9 jaar”. Tevens moet het forum, de chat, etc. permanent gemodereerd worden

Jullie mening?

Bovenstaande criteria zijn opgesteld vanuit het perspectief van ouders. Ik ben benieuwd naar de mening van jullie. Houden kinder-marketeers er dezelfde criteria op na? Lopen de meningen van ouders en marketeers erg uiteen? Wat vind je goed, wat vind je niet goed, en waarom?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Jasper van Weerd

  hoe lang gaat het denkt u duren voordat een kind weet op welke knop hij / zij moet drukken om als ouder toestemming te geven? het inloggen als ouder is dus hopelijk goed aangepakt.

  Nog iets, ik ga er vanuit dat het kind een beperkte windows omgeving heeft, aangezien het een IE applicatie is. Maar is het mogelijk om deze manier van browsen in te stellen als standaard browser? dan is het namelijk mogelijk om de andere browsers uit te schakelen. Anders kan het kind er alsnog makkelijk omheen.


  18 juni 2008 om 09:16
  evroekel

  @Jasper: Je kunt andere browsers laten blokkeren om te voorkomen dat MyBee wordt omzeilt, maar 100% proof is het niet. Zoals ze zelf ook aangeven in de FAQ.


  18 juni 2008 om 09:54
  Peter Bonjernoor

  The proof of the pudding is in the eating, zeg ik altijd maar! Net geinstalleerd, dus en ik zal hem door mijn dochter van 8 laten uitproberen.

  @Jasper – als ze het wachtwoord niet weten komen ze er niet in. Je moet dus een goed wachtwoord kiezen. Je kunt andere browsers beveiligen met een wachtwoord zodat MyBee de enige overgebleven optie is. Maar dat staat ongetwijfeld ook allemaal op de site…


  18 juni 2008 om 12:40
  Remco Pijpers (St Mijn Kind Online)

  @Peter Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Alle feedback om MyBee te kunnen verbeteren, is welkom.


  18 juni 2008 om 17:53
  Peter Bonjernoor

  Alleen even geduld hebben – over 1,5 week is ze het weekend weer hier… 😉


  18 juni 2008 om 18:49
  evroekel

  @Remco: ik ben Firefox gebruiker en had een standaard IE-installatie. Toevoegen van Flash e.d. via MyBee is een ramp ook ingelogd als ouder, kun je beter via IE zelf even regelen.


  19 juni 2008 om 03:04
  Remco Pijpers (St Mijn Kind Online)

  @Erik De Mybee is zo ingesteld dat kinderen standaard niets kunnen installeren. Ouders ook niet, dat klopt. Plugins moeten via IE worden geïnstalleerd. Dat is de juiste weg, want daar heb je ook de juiste instelmogelijkheden. Het is helaas niet anders.


  19 juni 2008 om 18:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!