Welke boeken neem jij mee op vakantie?

Welke boeken neem jij mee op vakantie?
Alhoewel ik dit jaar waarschijnlijk in Nederland blijf om te werken aan het Digitaal Communicatie Lab Arnhem, was ik wel van plan om de komende maanden wat gas terug te nemen. Net als voorgaande jaren ligt er ook dit jaar weer een stapel boeken klaar dat (deels) nog gelezen moet worden: Iemand nog aanvullende tips voor boeken die ik absoluut moet lezen deze zomer?


Geplaatst in

DelenEr zijn 51 reacties op dit artikel

 • Nu je een mooi pand hebt en daardoor een nog succesvollere ondernemer wordt gewoon een eenvoudige: Winnie de Poeh & Management? :-)

  geplaatst op
 • @Ayman: dank voor de tip, ik zet Winnie de Poeh & Management op mijn lijstje! ;-) Maar ook nog suggesties voor vakliteratuur?

  geplaatst op
 • Nassim Nicholas Taleb - “The Black Swan” over kansberekening, perceptie en waarheid en waarom de meeste mensen verkeerde beslissingen nemen. Essentieel boek.

  Clay Shirky's - “Here comes everybody” schijnt erg goed te zijn, die ga ik nog bestellen samen met “Subject to Change”.

  geplaatst op
 • @Alper: de Black Swan is inderdaad vorig jaar ook getipt!

  Subject To Change: Creating great products and services for an uncertain world heb ik inderdaad wel voorbij zien komen dit jaar maar was ik weer vergeten, thx voor de reminder!

  geplaatst op
 • @Marco: En heb je hem ook gelezen? Echt doen!

  En ik zat even mijn boekenkast door te bladeren en wat ik ook zeker kan aanraden is “Let my people go surfing” van Yvon Chouinard, hij is één van de grondleggers van het ‘anders werken’ (samen met Ricardo Semler) wat nu zo in is maar hij houdt ook een pleidooi voor een compleet integere bedrijfsvoering. Erg inspirerend.

  geplaatst op
 • @Alper: nee, Black Swan heb ik nog steeds niet gelezen; de lijst van niet-gelezen boeken wordt hier steeds langer. Heel frustrerend! Maar zal deze hoge prioriteit geven!

  geplaatst op
 • @Alper: handige site trouwens dat anobii.com!

  geplaatst op
 • even off topic, helemaal niemand die aandacht heeft voor Michiel Buitenlaar die van Endemol naar Sanoma gaat verhuizen?

  geplaatst op
 • @Marco Er is een redelijke wildgroei aan dit soort boekensites, maar na een paar uitgeprobeerd te hebben (GoodReads, LibraryThing), ben ik blijven hangen bij Anobii. Vriendelijke site, responsief en handelt meertaligheid van boeken, mensen, en recensies op een verstandige manier af.

  geplaatst op
 • @Alper: zal 'm ook eens gaan gebruiken; dank voor de tip!

  @Albert: niet zo ongeduldig, was al druk aan het werk ;-)

  geplaatst op
 • Ondanks dat ik wel fan ben van leadbeater heb ik in We Think nog weinig nieuws kunnen ontdekken. Dat geldt ook voor Clay Shirky's here comes everybody trouwens. Maar ze gebruiken beide wel prachtige voorbeelden die je in presentaties kunt gebruiken.

  Dat anobii is zeker erg handig, gebruik daar nu amazon.com voor, maar aangezien ik tips blijven krijgen van amazon, blijft mijn stapel ongelezen boeken ook steeds sneller stijgen.

  Ik ga heb op mijn lijst David Gauntlett, Creative explorations en nieuwe druk van media, gender and identity. Ramachandran's het bewustzijn. Ik moet me nog steeds keer volledig door Wikinomics heen worstelen, en Presentation Zen. Maar dat is niet echt wat voor op vakantie denk ik.

  geplaatst op
 • Hartstikke off topic gezien bovengenoemde voorgestelde literatuurkeuzen, maar geweldig herkenbaar zwartkijkerig essay vanuit filosofisch oogpunt: Lijdenslust van Marcel Möring. Lees je gemakkelijk weg in een uurtje en laat je even achter je oren krabben. Goed om een moment los te komen van alle marketingfacts die je getipt krijgt ;-).

  geplaatst op
 • @Christel: ik krijg ieder jaar weer tips om eens wat anders te lezen dan vakliteratuur, ieder jaar neem ik me voor om daar eens gehoor aan te geven maar voordat ik het weet is de zomer al weer voorbij en heb ik dat soort boeken weer niet gelezen. Ik denk dat ik maar eens begin aan stapel boeken voor als ik straks met pensioen ga ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: als je tussen de regels doorleest, zul je wel wat marketingonderwerpen aan zijn ideeën kunnen hangen. Ik heb genoten van zijn visie op bijvoorbeeld de publieke rouw en misplaatste identificatie rondom de dood van een celebrity. Over marketing gesproken... Möring schreef Lijdenslust volgens mij ruim voor de dood van André Hazes ;-).

  geplaatst op
 • Zomaar wat suggesties van boeken die toevallig naast me liggen: The Cult of the Amateur (Andrew Keen), Getting Real (37 Signals), The Beermat Entrepreneur, The Wisdom of Crowds. Beetje standaard titels maar zeker de moeite waard als je ze nog niet gelezen hebt.

  geplaatst op
 • @Christel: Van dat boekje word je inderdaad niet vrolijk. Als het dan ook nog regent op vakantie... ;-)

  geplaatst op
 • Echkart Tolle, de Kracht van het Nu. Als je hoofd op hol slaat in dit internet tijdperk. Ben er net in begonnen

  geplaatst op
 • Weet niet of het je ding is, maar ik heb 'the open society and its enemies' van Karl Popper special voor de vakantie klaarliggen. Is een dik boek, dus vandaar dat he er maar eentje is :)

  geplaatst op
 • uit een andere hoek:
  - How Buildings Learn: What Happens After They're Built (Paperback) van Steward Brand. Over hoe gebouwen veranderen in de loop van de tijd. Het helpt je zaken op een groter plan te zien. Denk Long Now Foundation.
  - Rainbows End van Vernor Vinge. SF boek over de nabije toekomst vanit een ouder persoon die niet is meegegaan en een jonger persoon die totaal via augmented reality ed is geintergreerd. Een scenario voor de nabije toekomst.

  geplaatst op
 • Crowdsourcing: Why the Power of the Crowd Is Driving the Future of Business van Jeff Howe en Options: The Secret Life of Steve Jobs - A Parody van Fake Steve Jobs. Als opwarmertje voor eDay! :-)

  geplaatst op
 • Marco,

  Me the Media is natuurlijk een topper. ;-)

  Het boek van Groundswell kun je beter thuislaten. Valt erg tegen. Niets nieuws.

  Clay Shirky's - “Here comes everybody” heeft een leuk verhaal. Check ook dit artikel: http://tarina.blogging.fi/2008/06/07/cognitive-heat-sinks-like-tv/ en hou Tarina in de gaten!

  De nieuwste van Prahalad moet je gelezen hebben. In dit kader is ook het laatste boek van Gary Hamel een aardige.

  geplaatst op
 • @Sander: Ik zat aan Groundswell te denken, maar ik kon me slecht voorstellen dat mensen van Forrester iets zouden schrijven wat de moeite waard is.

  geplaatst op
 • Ben net klaar met 'Personality Not Included' van Rohit Bagrhava - prima boek, interessantes cases en goede, bruikbare tips.

  Volgende op de lijst is 'Word of Mouth Marketing' van Andy Sernovitz.

  Ik wacht nog steeds op Groundswell die binnenkort eens op de mat zou moeten vallen (gratis copy beloofd gekregen van Forrester als blogger).

  'Purple Cow' van Seth Godin.

  Me the Media heb ik nog liggen van Social Strategies Talk, dus daar zal ik binnenkort ook eens in gaan neuzen.

  Verder heb ik ook het nieuwe boek van Clay Shirky, evenals 'Crowdsourcing' van Jeff Howe op mijn wishlist staan.

  geplaatst op
 • @Marco: Mag ik je er ook eentje aanraden. Het is een wat ouder boek; wellicht heb je het dus al gelezen. De titel luidt: Hard Facts, Dangerous Half-Truths and Total Nonsense: Profiting from Evidence-Based Management. Wens je veel succes om je af te winden met al deze goed bedoelde boekeritis, die je op eigen verzoek in je mik geschoven hebt gekregen ;)

  geplaatst op
 • @Alper. Mijn verwachtingen t.a.v. het boek Groundswell waren hooggespannen. Ze werden echter niet waargemaakt. Het verhaal was voor mij niet nieuw. Feit is wel dat Forrester het verhaal staaft met allerlei analyses en cijfers. Daar kunnen andere auteurs - die hetzelfde verhaal vertellen - een puntje aan zuigen.

  geplaatst op
 • welke ik zelf nog moet lezen:
  Simplexity: The Simple Rules of a Complex World – Jeffrey Kluger

  The Wealth of Networks: How Social Production Transforms Markets and Freedom (Paperback) – Y Benkler

  Alhoewel Simplexity, als ik de reviews van Amazon lees, niet zo goed is..... maargoed, ik ga dan ook niet op de meningen van anderen af omdat ik hen niet ken en dus niet weet hoeveel waarde ik daaraan moet hechten (wwellicht moet ik toch ook eens Andrew Keen lezen - zijn grootste voordeel vind ik dat hij mailtjes die je stuurt leest en beantwoord.... ook al kent hij jou niet)

  The Black Swan kan ik heel erg aanraden.
  Allerlei dingen die ik niet goed onder woorden kon brengen worden hier haarfijn uitgelegd.... en voelde ik me, door sommigen getypeerd als azijnpisser ;-), gerechtvaardigd door.
  Van alle boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen was dit wel de grootste eye opener.

  geplaatst op
 • Voor de achtergrond over eten heb ik mijzelf twee boeken beloofd te lezen:
  1) Wat is nu gezond van Prof. Katan isbn-9789035131330
  2) Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan isbn-9789029566339

  geplaatst op
 • -Benkler's 'the wealth of networks' heb ik al wel een keer doorgescanned en de grote lijnen te pakken maar lijkt me een goed boek om eens rustiger te lezen.
  -Willekeurige Lonely Planets om even weg te dromen omdat ik geen vakantie heb ivm afstuderen :)

  @ Joost, ik heb Wikinomics/Crowdsourcing al beide gelezen maar beetje matige boeken en ik denk dat 'wisdom of crowds' in dezelfde categorie valt, voorbeelden te over maar 1 bladzijde volstaat met wat ze eigenlijk zeggen. 37Signals is prima door te scannen.

  Ik denk dat ik het maar bij online tijdschriften, wetenschappelijke artikelen en blogposts hou :)

  geplaatst op
 • Beste Marco,

  voor een afgestudeerd literatuurwetenschapper als ondergetekende die zich ook dagelijks bezighoudt met uitgeven en innovatie (en dat is veel online, ict, digitaal etc) is het wel prettig te zien dat je vraagt om tips voor boeken (dat is print! ;-) ).

  Ik kan je, nu je je ook meer en meer als echte uitgever gaat gedragen (;-)), maar één boek aanraden: Lijmen/Het Been van Willem Ellschot. Een klassieker dat iedere uitgever (print of online of beide) gelezen zou moeten hebben.

  geplaatst op
 • @Marco: Voor ik het vergeet: "Being Human. Human-Computer Interaction in the Year 2020" van Microsoft Research. Een aantal weken terug waren Sander Duivestein en ik nog op bezoek bij MS in Cambridge UK.

  geplaatst op
 • Wow, begint weer een indrukwekkende lijst te worden, thx!

  @David: Elsschot? Vroeger las ik daar alleen de samenvattingen van ;-) Waarom is deze specifiek interessant voor uitgevers interessant?

  geplaatst op
 • @Marco: lees Lijmen/Het Been over de uitgever van het Wereldtijdschrift en je begrijpt waarom het interessant is voor uitgevers. Als je wilt kan ik het je lenen (ik ben niet zo van de samenvattingen ;-))

  geplaatst op
 • Marco,

  Ik lees op vakantie juist geen vakliteratuur. Maar als je dat toch wilt: "The future of the Internet, and how to avoid it" Van Jonathan Zittrain.

  Erik

  geplaatst op
 • Marco,

  Net als vorig jaar bij deze mijn suggesties van afgelopen jaar (zoals ik ook in Emerce maandelijks als columnist toelicht ;-)):

  - Theory U / Otto C. Scharmer (nog steeds nummer 1 bij mij, MIT boek, TOP !!!)

  - Emotionomics / Dan Hill (topboek voor marketing, communicatie en sales vanuit emoties en neurologisch onderzoek)

  - Future of the Internet / Jonathan Zittrain (zie ook Doc Searls als referentie op Mobile Monday #6)

  - Authenticiteit / Joseph Pine II (wederom een visionair en origineel boek van Joseph Pine II zoals ook bij Mobile Monday #4 gepresenteerd maar dan sterk onderbouwd)

  - Mobile Advertising / Chetan Sharma (beste mobiel internet boek tot nu toe)

  Succes ermee !!

  Fijne ' vakantie ' ;-)

  Yuri

  geplaatst op
 • @Yuri: dank voor de suggesties!

  Toeval bestaat niet, maar ik krijg zojuist persbericht van Uitgever Nieuwezijds dat The Black Swan van Nassim Nicholas Taleb is vertaald in het Nederlands. Een korte beschrijving van De Zwarte Zwaan:

  (...) Zwarte Zwanen zijn toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen. Harry Potter was een Zwarte Zwaan, het internet, 11 september was er een. Zwarte Zwanen liggen ten grondslag aan bijna alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis, politiek, wetenschap, in zaken en prive. Ze zijn onvoorspelbaar, ze hebben een gigantische impact ... en achteraf proberen we ze aannemelijk en voorspelbaar te maken.

  In deze spannende internationale bestseller verklaart essayist, empiricus, beurshandelaar en hoogleraar onzekerheidskunde Nassim Nicholas Taleb alles wat we weten over wat we niet weten. De Zwarte Zwaan zal de manier waarop je naar de wereld kijkt veranderen. (...)

  geplaatst op
 • Ben zelf geen boekenwurm, maar sinds kort eens een luisterbook op iPod uitgeprobeerd en dat beviel goed. Predictably Irrational heb ik zo'n beetje aan één ruk geluisterd. Wonderbaarlijk hoe irrationeel we soms zijn ;-)

  geplaatst op
 • Zo zeg nog genoeg te lezen, even dit lijstje in m'n delicious opslaan.
  Me the media, de tippingpoint, de kracht van het nu, en verder leesmateriaal over chaordic organizations, en verder luchtig tijdschriftmateriaal.

  geplaatst op
 • en idd luisterboeken, ik ben nog niet klaar met wikinomics en dan heb ik nog verschillende niet marketinggerelateerde cursussen die ik wil beluisteren & muziek natuurlijk :)

  geplaatst op
 • Democratizing the future van Josephine Green
  en Cel, weet niet de auteur niet meer.
  boek moet ik nog bestellen, maar heeft pas een prijs gewonnen.

  geplaatst op
 • @ iedereen

  > Hoeveel waarde hechten de MF lezers aan de customer reviews op (bijv.) Amazon.com?

  Bijv. "Black Swan": 300 reviews, 60 van 1 of 2 sterren. Toch een aanrader?

  Zie in dat kader ook de eindeloos voortdurende grap... inmiddels 1300+ review, bijna allemaal 5 sterrens :)

  On topic. Net gelezen:

  * The Long Tail - How Endless Choice Is Creating Unlimited Demand, Chris Anderson

  Nog te lezen als hardcopy:

  * The Paradox of Choice - why more is less, Barry Schwartz

  * Free Prize Inside, how to make a purple cow, Seth Godin

  * Designing the Moment - Web Interface Design Concepts in Action, Robert Hoekman jr.

  * The Jungle Effect: A Doctor Discovers the Healthiest Diets from Around the World, Daphne Miller

  * Designing Interactions, Bill Moggridge

  geplaatst op
 • ^^ Sorry ik draai een 0 en een 3 om, maar dan nog 1030 reviews voor The Hoff.

  geplaatst op
 • 3 boeken die ik onlangs heb besteld
  Titiana Terranova - Network Cultures
  Manual Castellss - Internet Galaxy
  Nigel Thrift - Knowing Capitalism

  Alle drie de boeken staan niet vol met sprankelende voorbeelden, maar proberen wel antwoord te geven op de vraag, in wat voor tijd leven we eigenlijk

  geplaatst op
 • Nog 2 aanvullingen:

  1. Frank Brown (dean van Insead) - The Global Business Leader
  2. Giep Franzen - Wat drijft ons? Denken over motivatie sinds Darwin.

  geplaatst op
 • Thnx Marco en alle mensen voor de reacties met suggesties. Ik heb zelf gelijk het boek van Prahalad en Me: the Media besteld.

  mijn suggestie:
  Misschien niet echt op marketing gericht, maar zeker op leiderschap en visie:
  Robin Sharma, Op weg naar de top.
  http://www.managementboek.nl/boek/9789038918204/op_weg_naar_de_top_robin_sharma
  Geen verhaal over hoe je miljonair kunt worden, maar hoe je het beste uit jezelf kunt halen.

  geplaatst op
 • Ben erg benieuwd naar The 4 Hour Work week. bol.com heeft trouwens een eigen lijstje voor management boeken voor op vakantie.

  geplaatst op
 • Mee op vakantie:

  New England White van Stephen L. Carter

  Wikipedia: The Missing Manual van John Broughton

  De Groote Oorlog van Sophie de Schaepdrijver

  South of the River van Blake Morrison

  geplaatst op
 • @Kasper: The 4 Hour Work Week heb ik in mijn bezig en ik zou je willen afraden om dit boek aan te schaffen. Het is het zoveelste not-book geschreven over dit onderwerp, mijn inziens.

  geplaatst op
 • Mooi lijstje boeken over digitale cultuur, bloggende burgers en journalistieke ethiek van Henk Blanken.

  geplaatst op
 • ook een fascinerend boek wat ik zal meenemen: http://www.tribewanted.com/blog/tribewanted_the_book

  op een vrijwel onbewoond eiland een community opzetten, online leden werven en stemmen over wat er met het eiland gebeurd..mensen die 'lid' zijn van de eiland comminity kunnen een weblog bijhouden etc..

  geplaatst op
 • Mooie lijst. Ik kende al een paar titels. Duik de bieb maar weer eens in.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.