Social Strategy Talk 2008: Interview Jeff Howe

23 mei 2008, 03:15

Gistermiddag vond in de WesterUnie (terrein Westergasfabriek) in Amsterdam de Social Strategy Talk 2008 plaats. Mooi initiatief, uit de koker van VinT Sogeti en CreativeCrowds. Interessant programma, met naast Jeff Howe een toespraak van Menno Bouwes, waarnemend directeur wetgeving van het Ministerie van Justitie. Bouwes lichtte het overheidsinitiatief toe om wetgeving bij 13 ministeries te gaan crowdsourcen. Bouwes is een wetgevingsjurist, en hij had geen powerpoint-presentatie. En, eerlijk is eerlijk, velen kwamen voor Jeff Howe, Wired-redacteur en bedenker van de term Crowdsourcing.

Howe’s nieuwe boek Crowdsourcing: Why the Power of the Crowd Is Driving the Future of Business komt pas eind juli uit (en staat al voor een heel groot gedeelte in draft gepubliceerd op zijn weblog). Tijdens de Social Strategy Talk vond de Europese primeur plaats van zijn toespraak. Daarin hak op de takte Jeff Howe drie kwartier lang, en kwam hij vooral met praktijkvoorbeelden. Howe had een jetlag van jewelste, had twee uur geslapen. Hij draaide voordat hij moest speechen drie interviews af; zijn stem begaf het nog nét niet.

Hierboven het gesprek dat ik met Howe had. Over crowdsourcing, culturele verschillen, voorbeelden van crowdsourcen, het managen van het resultaat, de toekomst én over Andrew Keen. Het moet gezegd: de kwaliteit van de videoverslaggeving (van mij) op M! en met name het geluid kan in de toekomst een stuk beter ;-).

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

22 Reacties

  Sander Duivestein

  Ha Matthijs, goede videorapportage. Geluidskwaliteit kan inderdaad beter, maar dat mag de pret inderdaad niet drukken.

  Goed om je gisteren op SocialStrategyTalk eindelijk eens gezien te hebben. Zie er naar uit om in de nabije toekomst nog eens samen te werken. Keep up the good work!


  23 mei 2008 om 05:00
  media

  Dank voor de video, straks eens goed luisteren! Is er ook een video gemaakt van de presentaties?


  23 mei 2008 om 05:04
  vincente

  Matthijs ik heb een sony microfoon van 19.95 met een lange kabel. Het belangrijkste is een camera met externe microfoon aansluiting. Hebben er maar een beperkt aantal. Geluid is voor mij het allebelangrijkste, of je moet het daarna ondertitellen. Succes.


  23 mei 2008 om 05:30
  Melle Gloerich

  Ik was er gister ook bij en vond het een erg goede presentatie (in tegenstelling tot de eerste spreker). Howe sprak met veel passie over crowdsourcing. Een vraag uit het publiek was ook over crowdsourcing neerkwam op het vinden van een naald in een hooiberg (dus niet het zoeken). Mijn gedachte daarbij was eigenlijk dat het neerkwam op het idee dat de naalden zichzelf bekend maken als het ware 🙂

  Ik ben momenteel m’n scriptie aan het schrijven over online participatie (voor master bij UU van ‘nieuwe media en digitale cultuur’) waarbij natuurlijk grote raakvlakken zijn met het idee van crowdsourcing. Omdat ik de term wel kende maar natuurlijk nog niet het boek heb kunnen lezen vroeg ik in de Q&A;hoe ‘crowdsourcing’ zich verhoudt tot ‘wikinomics’ omdat ze in mijn ogen over precies hetzelfde gaan. Jammergenoeg ging hij een beetje in de verdediging hierbij en kon hij ook na afloop me niet echt zeggen hoe zijn insteek in dit onderwerp anders is dan bij Wikinomics.

  Ondanks dit kleine kritiekpuntje een waardevolle spreker en vond het mooi om erbij te zijn!


  23 mei 2008 om 06:15
  mgvandenbroek

  @Sander: Je hebt gelijk. De microfoon die je in beeld ziet, was een memorecorder met een aparte microfoon om de ruis eruit te halen. Ik heb geprobeerd de boel synchroon te krijgen, maar denk dat er met het transporteren van band naar harde schijf iets mis is gegaan. Dus kreeg ik het geluid er niet goed apart onder en heb ik het uiteindelijk weggelaten. Zo doe ik het dus nooit meer.

  Goed je te spreken, zeker even bellen komende week over video’s en verder!

  @Vincent: goede tip, maar een externe mic past niet op mijn camera (is ook echt een rotding, verouderd). Volgende keer neem ik die van Marco mee, die is vast beter. Geluid is inderdaad heel belangrijk. Volgende keer zeker beter!

  @Rebecca: We zijn daar zeker bij! Goed ook, dat je de link er dit keer direct in geplakt hebt! 😉

  @Melle: Ik vond inderdaad de eerste spreker ook minder interessant, maar dat kwam vooral door de presentatie. Inhoudelijk heeft hij namelijk een ongelooflijk interessante case, waar we nog heel veel van kunnen leren lijkt me.

  Howe ontweek je vraag inderdaad. Ik zat trouwens aan de tafel voor je, met zwarte laptop. De bovenstaande video te renderen en te uploaden naar Vimeo ;-). Misschen leuk, trouwens om eens een artikel te schrijven over je scriptie op Marketingfacts?


  23 mei 2008 om 07:10
  Melle Gloerich

  @Matthijs: De eerste spreker wist denk ik genoeg uit ervaring maar vond het erg moeilijk om openheid hierover te geven, plus het leek alsof hij nog nooit een presentatie had gedaan. Gemiste kans want hij had veel beter gekund denk ik.

  Interviews die online staan binnen een uur is nog steeds een vreemde gewaarwording 🙂

  Over een mogelijk artikel: Lijkt me leuk, zodra ik denk dat mijn punt in m’n schriptie echt helder is mail ik je wel of je nog geintresseerd bent 🙂


  23 mei 2008 om 07:59
  Sjef Kerkhofs

  Goed interview jongens! Ik was er zelf ook, en na het in slaap vallen tijdens Menno Bouwens 😉 was de presentatie van Jeff helemaal top…erg verfrissend! Vooral de sterke praktijkvoorbeelden vielen me op in zijn presentatie. Op mijn eigen bedrijfsBlog heb ik enkele van deze voorbeelden daarom nog eens extra toegelicht.

  Nu maar hopen dat ze volgende keer net zo’n aansprekende naam kunnen strikken voor de Social StrategyTalk, dan ben ik er zeker weer bij.


  23 mei 2008 om 08:43
  Janneke Schilte

  Voor iedereen die wilt weten hoe je de crowd kunt inzetten voor innovatie in je bedrijf: Charles Leadbeater, dé wereldwijde autoriteit op het gebied van innovatie en creativiteit, komt op dinsdagmiddag 27 mei naar Nederland om zijn visie op massa-innovatie te presenteren. Hoe ver ga je met creatie? Kies je net als Andrew Keen voor controle-creatie of ga je net als Charles Leadbeater samen met de klant co-creeren? http://www.nima.nl/leadbeater


  23 mei 2008 om 10:11
  hanrusman

  @Melle, ik moet me nog steeds een keer helemaal heen worstelen door crowdsourcing, ben ergens halverwege blijven hangen en andere boeken gaan lezen. Wat mij betreft is Wikinomics een beter en uitgebreider boek over hetzelfde onderwerp. Het gaat net wat dieper op de materie in. Aan de andere kant is crowdsourcing wel mooier geschreven en heeft het veel betere voorbeelden, maar dat is subjectief.

  @Janneke, dat is niet helemaal waar denk ik. Leadbeater is inderdaad een belangrijke denker rond mass creativity, en ben zeker fan van hem, maar de autoriteit… daar doe je andere mee te kort denk ik. Leadbeater is zeker een inspirator, maar heeft wel echt grenzeloos vertrouwen in de creativiteit van de massa. Iets realistischer zou best mogen 🙂


  23 mei 2008 om 10:32
  Janneke Schilte

  @Han, verschillende meningen zijn altijd leuk! Wie zou jij als autoriteit op dit gebied beschouwen?


  23 mei 2008 om 10:54
  JaapBloem

  @Han:

  Losin’ Your Mind — Over Crowdsourcing?

  Xzibit, Snoop Dogg en Dr Dre rappen natuurlijk niet over crowdsourcen en open innovatie. Maar de eerste seconden van “Losin’ Your Mind” zeggen wel precies waar het bij crowdsourcen businesswise om draait. Het nummer opent als volgt:

  “Out of a crowd, picking em out (and what?)

  Digging em out to kicking em out (and what?)

  Surviving the game is what it’s about (and what?)”

  Cherrypicking from the crowd dus.


  23 mei 2008 om 11:14
  evroekel

  Goed gedaan Matthijs. Zorgen voor een goede mic een vette branded M!-intro en het komt allemaal dik in orde!

  Die vraag omtrent Andrew Keen was zo gek nog niet 😉


  23 mei 2008 om 16:46
  media

  @Erik je hebt de klappen niet gezien die Matthijs heeft gekregen achter de schermen ;p-)


  24 mei 2008 om 04:08
  mgvandenbroek

  @Marco/Erik: Iedereen heeft die vraag gesteld. Ook tijdens de Q&A;in de zaal. Als Howe aan iedereen klappen had moeten uitdelen die hem iets over Keen vroeg, had hij een externe knokploeg moeten inhuren. Zo gevoelig lag het dus niet, althans, zo lijkt het. Hij ging er wél uiterst serieus op in, terwijl ik dacht een “grappige” vraag gesteld te hebben.


  24 mei 2008 om 06:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!