Telegraaf Responsgenerator voor vacatures
Schreef ik net nog over alle nieuwe initiatieven op het gebied van arbeidsmarkt communicatie deze week, krijg ik nu weer een persbericht over het volgende initiatief binnen. En dan een persbericht dat luidt: Telegraaf biedt responsgarantie op personeelsadvertenties, daar word ik wakker van. Helaas, de tekst geeft weer aan dat niets minder waar is dan de titel, ze bieden een optimalisatie tool aan, nergens een garantie. Of waarschijnlijk meer een checklist waar goede vacatures aan moeten voldoen. Toegegeven, specifiek op de doelgroep als ik het artikel mag geloven, maar toch met wat haken en ogen. Niets nieuws overigens, want sinds dit jaar bieden wij vanuit M! Jobs ook al een copy write service aan, speciaal voor het goed herschrijven van vacatures zodat deze beter aansluiten bij het Marketingfacts publiek.
De tekst in het persbericht luidt:
Met behulp van De Telegraaf Reponsgenerator wordt een personeelsadvertentie uitgebreid onder de loep genomen. Hierdoor wordt het inzichtelijk of een advertentie aansluit bij de doelstellingen. Er wordt kritisch gekeken naar het bereiken van de doelgroep en of de boodschap aansluit bij de verwachting van de doelgroep. Waar nodig geeft de responsgenerator advies om de inhoud aan te passen. Het resultaat? Een personeelsadvertentie in De Telegraaf die (nog beter) aansluit bij het uiteindelijke doel: de vacature vervullen!
Dat klinkt goed. Want ze hebben natuurlijk 100% gelijk dat veel advertenties véél beter kunnen. En hoe ze dit doen? Samen met Intelligence group die onderzoek doet naar de wensen van bepaalde doelgroepen op de arbeidsmarkt. Dus niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op onderzoek. En specifiek op de functiegroep wat natuurlijk ook zeer belangrijk is. Net als met de M! Jobs copy write service schrijven wij voor de functiegroep (marketeers), maar ook voor het medium (latent werkzoekende Marketingfacts bezoekers). En dat is nodig, want een monsterboard advertentie en een M! Jobs advertentie behoort verschillen te hebben, je doelgroep is immers in een andere ‘state of mind’.
Maar terug naar het persbericht. Het tweede stukje van het persbericht luidt:
Juist de krant is een zeer geschikt communicatiemiddel om onder de aandacht van banenzoekers te komen. Uit onderzoek van de Intelligence Group is gebleken dat in 2007 meer mensen de krant gebruikten voor een het vinden van een baan dan in het jaar ervoor.
En dan denk ik weer: lies, bigger lies and damn’d statistics. Want zoals Geert Jan Waasdorp van Intelligence Group zelf al toegeeft op RecruitmentMatters geven die cijfers iets anders zaken weer dan nu wordt gezegd. Natuurlijk horen kranten graag dat ze in lift zitten, maar de enige reden dat ze in de lift zitten is omdat door de gratis kranten er gewoon meer kranten worden gelezen. Dus adverteren in de Telegraaf als krant is minder effectief als een jaar geleden, nog minder als twee jaar geleden en zo kunnen we nog even doorgaan. De prijzen dalen helaas niet op gelijke tred met de effectiviteit en in verhouding is elke euro die je (goed) online besteed toch al effectiever. Bedenk eens hoeveel jobboards je kan inzetten voor de duizenden euro’s die een kranten advertentie je kost. En hoeveel meer (en gerichter) bereik je daarmee kan halen.
Maar goed, geen respons garantie, slechts een respons verbeteraar. Een stap vooruit natuurlijk t.o.v. veel advertenties nu, jammer dat De Telegraaf niet durft te voldoen aan hun garantie uit de titel en erbij zegt: als je dit medium inzet en de vacature wordt niet vervuld krijg je je geld terug.
Leuk dat jullie een en ander zo snel hebben opgepakt. Als een uiting een bepaalde score haalt dan geven wij een gratis herplaatsing indien er onvoldoende respons op de eerste advertentie is geweest. Dit werd uit het persbericht inderdaad niet duidelijk, wel geeft dit aan dat we mee willen investeren met onze klanten omdat wij overtuigd zijn van de kracht van onze krant.
@ bas: is de vacature bij m-jobs voor de verzekeringssite herschreven?
@Philip: Leuk, maar ook dat is géén garantie. En dat zeggen jullie wél. Komt nog bij: hoe kijk jij aan tegen de dalende effectiviteit van kranten die Bas beschrijft, en de grotere effectiviteit van online?
Ik zou herscrhijven even herschrijven…
@philip: dat is dus geen garantie, herplaatsing. Garantie is betalen bij succes of terugbetalen bij geen succes. Wat Matthijs al zegt.
@maarten: oeps… (aangepast)
@Paul: over individuele klanten kan ik me natuurlijk niet publiekelijk uitlaten.
Ik vind het wel stoer wat De Telegraaf doet. Getuigd van het geloof in de kracht en bereik van hun titel en nemen een stuk commitment en risico. Als het werkt, en ik geloof daarin, zeggen ze: “Ons medium respondeert wel, een slecht opgebouwde advertentie alleen niet”.
Wat ik verder hoop is dat De Telegraaf verder een ‘rule breaker’ kan zijn hierin. Want daarmee kunnen ze ook andere printtitels ervan overtuigen (al zal dat niet primaire belang zijn van De Telegraaf, maar wel in belang van print in het algemeen) om hun adverteerders te overtuigen om meer aandacht te geven aan de wervingsuitingen.
Misschien een leuk nieuwtje…. de respons op personeelsadvertenties in print bij een top 3 W&S;bureau van Nederland is in Q1-2008 met 15% gestegen. Ik kan de bron niet weergegeven, maar als iemand de directeuren van de top 3 nabelt zal 1 van de 3 dit bevestigen.
Ook belangrijk om mee te nemen is dat kranten in de lift zitten in 2007 – terugkomend op de link van Bas – , omdat er gewoon meer advertenties in staan (en dat versterkt het belang van de krant als orientatiemiddel)
Ik was trouwens op bezoek naar de checklist voor de gebruikte advertenties. Waar kan ik die vinden?
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!