Welke site draag jij voor voor de Usability Award 2008

Welke site draag jij voor voor de Usability Award 2008
, ANWB
@mdebruin

Welke site draag jij voor voor de Usability Award 2008Ik ontvang net de nieuwsbrief van 2C Usability (recentelijk onderdeel van Metrix Lab geworden) met daarin de vooraankondiging voor de Usability Award 2008. Vanaf volgende week kunnen websites aangemeld worden voor de Usability Award. Op 15 mei zal de Award uitgereikt worden aan de winnende website. Collegabloggers Ruben Timmerman en Frank Jansen zitten in de vakjury. Vorig jaar won Wehkamp de award. De jaren ervoor won ook een site die recentelijk was verbouwd. Welke site is in het afgelopen jaar flink verbeterd en gaat volgens jou dit jaar winnen?

Om te kunnen winnen moet je dus een website hebben waarvan de usability op orde is volgens de jury. Ruben heeft ons onlangs nog wat tips aan de hand gedaan en ook 2C heeft er ook een aantal op de website staan.

Winnaars hebben hun website recentelijk verbouwd
Maar wat lijkt de grootste winkans te geven? Het lijkt wel of dit het feit is dat je net je website flink verbeterd moet hebben. Ga de winnaars maar eens na van 2007, 2006 en 2005. In 2007 won Wehkamp met hun nieuwe site van 9 andere genomineerde sites. In 2006 won er ook een site die recentelijk was vernieuwd: Rabobank. In 2005 won Philips ook met een recentelijk vernieuwde site. Het lijkt dus een pre te zijn dat je net je website flink hebt verbouwd.

Kanshebbers
Welke sites zijn er onlangs flink vernieuwd? Ik denk aan FD.nl,  telegraaf.nl, nrc.nl, abnamro.nl, zibb.nl, ah.nl, startpagina.nl en natuurlijk ook marketingfacts.nl. Sites waar we het afgelopen jaar veelvuldig van hebben gehoord. Ook zijn er genoeg interessante nieuwe sites bijgekomen de laatste tijd zoals nl.myspace.com, buienradar.nl, zoekallehuizen.nl en jaap.nl.

Wie moet er volgens jou winnen?
Welke site zouden jij willen nomineren als potentiële winnaar?


DelenEr zijn 23 reacties op dit artikel

 • startpagina.nl!

  geplaatst op
 • mijnalbum.nl

  geplaatst op
 • @Jos: je mag niet je eigen site noemen ;-)

  geplaatst op
 • Belangrijk bij een juiste selectie van genomineerden is de keuze van (Web 2.0-) 'doe sites'. Sites met duidelijk conversiegerichtheid waar daadwerkelijk KPI's aan zijn verbonden. Veelal zijn dit niet de corporatesites die vooral zendergericht zijn en nog teveel met 'branding' bezig zijn.

  geplaatst op
 • @Patrick: heb URL's met voorbeelden van de sites die jij bedoeld?

  geplaatst op
 • Esprit.nl

  Deze webwinkel ontdekte ik afgelopen jaar om voor mezelf lekker te shoppen.
  Al snel werd ik fan door het makkelijk navigeren en de gehele uitstraling van de site.
  Esprit.nl timmert steeds harder aan de weg en begint nu ook online op steeds meer plekken aanwezig te zijn.

  Naast het fijne navigeren vind ik dat de artikelen zeer duidelijk gepresenteerd worden en er een goede interactie is met de bezoeker. Ook de mailings lees ik telkens opnieuw, er zijn regelmatig interessante prijsvragen voor bezoekers en vaste klanten worden regelmatig beloond met een extratje.

  In mijn ogen een redelijke nieuwkomer met een voor mij gebruiksvriendelijke site.
  Zijn er andere mensen die deze shop ook relaxt vinden? Waarschijnlijk zal het publiek voornamelijk uit vrouwen bestaan, hoewel ze ook mannenkleding verkopen. Ben benieuwd hoe het ze verder zal vergaan!

  geplaatst op
 • Overigens zag ik net op de site dat je inmiddels al een website aan kunt melden.

  En dus niet pas volgende week?.

  geplaatst op
 • @Linda: Wellicht hebben ze het formulier alvast aangepast. De rest van de pagina's gaan wel nog over 2007. Dit was het beriht dat ik vandaag voorbij zag komen. Maar ik zou zeggen: vul esprit.nl in ;-)

  Ik betwijfel echter of esprit door de nominaties komt. Valt mij op dat ze iframes gebruiken. Die ook nog los oproepbaar zijn. Ook hebben ze volgens W3C nog 51 fouten in de homepage zitten. Laat niet obverlet dat jij erg tevreden kan zijn ;-)

  geplaatst op
 • tja, wehkamp heeft er ook nog 468. Als we het daar over hebben....

  geplaatst op
 • Zou http://www.landal.nl een kans maken? Wel een site die voor de 2de keer genomineerd is tot Thuiswinkel van het jaar.

  Ben overigens benieuwd welke overlap er is tussen de winnaars van de http://www.thuiswinkelawards.nl en de usability awards van 2c. Is dit wel eens onderzocht?

  geplaatst op
 • Hmm, ik zou eigenlijk wel de site van een klant van mij willen noemen: Aegon Bank. Site is ontworpen door Eden Design en imho erg duidelijk en conversie gericht op een vrij nieuwe, wizard achtige manier.

  geplaatst op
 • @ Mark, je hebt gelijk, jammer. Zover had ik nog niet eens gekeken, ik noemde gewoonweg wat het eerste in mijn opkwam. Echter ik zie bij grote sites (bijv een Wehkamp) ook ontzettend veel fouten. Dus wat zou volgens jou de range zijn waarnaar ze kijken dan?

  geplaatst op
 • @ruudsander78 sites opleveren volgense de W3C-WAI richtlijnen is bijna onmogelijk. Usability dient een juist evenwicht te vinden tussen access en use.

  geplaatst op
 • Ah, de discussie die we bijna een jaar geleden voerde wordt weer actueel ;-)

  Artikel MF: Wie houdt zich aan de richtlijnen van W3C en drempelvrij

  geplaatst op
 • Wat betreft de woningen zoekmachines zou ik immospy.com, de opvolger van miljoenhuizen.nl willen noemen.

  Miljoenhuizen ziet er niet uit, maar omdat het de prijsgeschiedenis bij woningen weergeeft is het het wel erg handig. Immospy.com heeft eindelijk wel een fatsoenlijk design, en is de enige woonsite die durft mee te doen op de web 2.0 tour. Er ziten nog wel wat bugjes hier en der, dus misschien wat voor de prijs van 2009.

  geplaatst op
 • [url=http://www.hema.nl[/url]

  geplaatst op
 • Pardon, Hema

  geplaatst op
 • De nieuwe site van het Geheugen van Nederlandmoet ook wel kans maken, toch?

  geplaatst op
 • Zou het niet eens tijd worden voor een usabilityaward voor een mobiele site om die eens extra te stimuleren?

  geplaatst op
 • @Erik: te vroeg, hoeveel mobiele sites zijn er nu? en welke gebruik je regelmatig? Vandaag trouwens persbericht ontvangen over deze usability award.

  geplaatst op
 • De site voor de wedstrijd van 2008 is inderdaad live:

  http://www.usabilityaward.nl/

  geplaatst op
 • Zeer informatief met veel zinvolle links.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.