Francisco van Jole over de One Laptop per Child (OLPC)

Francisco van Jole over de One Laptop per Child (OLPC)

Afgelopen december kocht ik een One Laptop per Child (OLPC) XO, de $100 laptop, die nu ongeveer 120 euro kost en waarvan er inmiddels ongeveer 170.000 verkocht zijn. Gisteren werd ik hierover geinterviews in het radioprogramma Radio Online. Voor de uitzending interviewde ik Francisco van Jole en Marie Claire van de Berg over hun eerste indruk van het apparaat. Francisco was bijzonder enthousiast en ziet ook uitstralingen naar onze huidige laptops. Eerder was Francisco één van de initiatiefnemers van een kerstactie op Twitter om OLPC’s te verzamelen voor scholen in derde wereld landen.

Microsoft en Intel waren niet betrokken bij het geheel en startten direct het ClassMatePc project waar nu honderden mensen werken (bij OLPC werken 15 mensen full time om de hardware en de organisatie vorm te geven).  Ze zijn in staat geweest de OLPC organisatie stevig in de wielen te rijden.

De OLPC XO laptop draait onder Linux en is bijzonder stevig dus ik demonstreerde dat dan ook door water over het keyboard te gooien en het overal op de grond te gooien. Toen ik dat deed in de Robert Scobble Podtech blogroom tijdens de CES ging deze demo mis en ging het scherm kapot Damm (zie onderstaande video):

De OLPC laptop zit vol met leuke software om muziek, video, foto’s, texten te maken maar ook te programmeren, natuurkundige proefjes te doen en vooral met elkaar in de klas samen te werken. Helaas is de sleep functie nog niet werkend waardoor je hem elke keer moet opstarten. De software, en zeker de documentatie is nog niet klaar maar wordt door vrijwilligers over de hele wereld klaargestoomd. 

Helaas is de organisatie van OLPC helemaal niet bestand tegen grote hoeveelheid mensen die proberen deze apparaten te kopen, laat staan om ze te repareren. Hiebij een mailtje wat ik kreeg na 2 weken van de door vrijwilligers bemande helpdesk:

Hi Vincent,

Unfortunately, there is not (yet) a good way to order spare parts. We
are working as quickly as possible to set up a spare parts and repairs
program.

We’ll let you know as soon as possible how to do this, as we get more
repair centers set up. If you tell me where you are, I can put you in
contact with the nearest repair center group, so that you can get this
fixed as soon as possible.

As for your order, when your order ships you will receive an email with the reference number to track your order via FedEx. You will also receive the T-Mobile 1 year complimentary access to T-Mobile HotSpot in recognition of your support to the Give One Get One program.

Due to the overwhelming response, shipping dates had been pushed out..We apologize for the delay and any inconvenience.

Thanks for your patience,
Nikki
OLPC Support (http://support.laptop.org)

Er is wel veel activiteit op het community gebeuren:


If you have questions, you can:

* Read about your XO laptop and what it can do:
  http://laptop.org/start

* Solve common problems with our Troubleshooting Guide:
  http://laptop.org/start/troubleshooting.shtml

* Read our expanding list of frequently asked questions:
  http://wiki.laptop.org/go/Support_FAQ


You can find additional help in our community forums:

* CHAT LIVE WITH OUR #olpc-help COMMUNITY!
  http://olpc.osuosl.org/chat
  http://wiki.laptop.org/go/IRC

* Join some of our mailing lists:
  http://lists.laptop.org

  Such as:
  http://lists.laptop.org/listinfo/community-support
  http://lists.laptop.org/listinfo/olpc-open

* Follow news blogs:
  http://wiki.laptop.org
  http://planet.laptop.org
  http://lists.laptop.org/pipermail/community-news/

* Almost 100 regional community/user groups have been announced:
  http://support.laptop.org
  http://olpc.osuosl.org/forum/

* Get involved:
  http://wiki.laptop.org/go/Participate
  http://wiki.laptop.org/go/Contact_OLPC
  http://laptopfoundation.org/en/participate/


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Blijf het een boeiende ontwikkeling vinden en heb er zelf ook één besteld voor mijn jongste dochter (5 jaar). Ben erg benieuwd!

  geplaatst op
 • Erg goed dat je hier zoveel aandacht aan geeft, Vincent, mooi initiatief.

  Enorm jammer dat de industrie zo bang is dat ze OLPC de pas proberen af te snijden. Hoorde via de BBC Negroponte blazen over Intel's gedrag - geen schoolvoorbeeld van "laten we samen dit probleem oplossen". Eeuwig zonde

  Zou mooi zijn als de internet marketing community de gedachte van de OLPC nog lang onder de aandacht blijft brengen. Volgende reminder bij : Valentijnsdag ?

  geplaatst op
 • Jole heeft blijkbaar geen verstand van dingen. ik heb zo'n laptop (voor research aangeschaft) en het is een prul. ok wat kun je verwachten voor zo'n bedrag maar werk er eens een weekje mee dan beginnen de eerste haperingen. Plastic is slecht, sluit slecht etc. Ik vind dat jammer omdat ik het idee erachter erg steun, maar hoe het ding er nu uitziet kan het denk ik zelfs nog goedkoper i verkocht worden.

  geplaatst op
 • @henk vertel eens? Waarom vind je het een prul? De hardware? Casing? Toetsenbord? Scherm? Geheugen? Processor?
  Of linux implementatie (vooral ontbreken slaapstand?), sugar interface? Applicaties? Heb je 2 laptops naast elkaar gebruikt want toen vond ik het pas echt leuk worden.brilliante wifi/mesh implementatie.

  Slaapstand en applicatie responds moeten gefixed en verbeterd worden. De case, scherm en hardware, ebook, camera,boxen vond ik zelf geslaagd maar het is een opensource wikipedia project, er moet nog veel verbeterd worden.

  Maar waarom zo totaal teleurgesteld?

  geplaatst op
 • Ik heb hem nu een week in huis, maar moet zeggen dat ik het een handig apparaatje vind. Ik ben dan ook de punten van Henk nog niet tegengekomen, maar dat komt wellicht nog. Ik heb vandaag zelfs Doom gedownload, maar helaas werkt dat niet met de game-keys als je de XO in de ebook-modus draait.

  geplaatst op
 • Ter informatie. In Nederland is er een grassroots groep die regelmatig bij elkaar komt. Afgelopen zaterdag nog.

  Enkele nuttige links:
  -> Nederlandse grassroots (wiki)
  -> Agenda Nederlandse grassroots
  -> Mailinglijst OLPC-nl archives
  -> OLPC.be. Site opgezet door de Nederlandstalige groep.

  -> Nederlandse pagina op de internationale Laptop.org site

  @Henk: Heb je ergens online geschreven over jouw ervaringen? Welke research doe je er mee of naar? Graag zou ik meer in detail jouw ervaringen vernemen.

  geplaatst op
 • @Henk,
  ik snap je punt. Wat jij aangeeft dat slecht is aan de laptop hebben wij ook ervaren. Wij hebben er hier 6 (kan helaas bedrijf niet noemen waarvoor ik werk) en ze vallen inderdaad tegen. Nou kun je je afvragen of het voor iedereen dan tegenvalt. Als je veel en goeie kwaliteit gewend bent is dit inderdaad het geval. Als je je hele leven goedkope PC's en enkel met MS Office hebt gewerkt zul je best tevreden zijn met deze laptop. Het is ook absoluut geen computer voor de veel eisende gebruiker en de mens met oog voor detail.
  Wat wij hier vooral hebben gemerkt is dat mensen de kwalitiet van de mald en plastic erg beneden peil vonden. Ze zitten een beetje stroefjes en houterg in mekaar.

  geplaatst op
 • @Vincent Evers,
  ik denk dat je mijn reactie niet goed gelezen hebt waar ik duidelijk aangaf wat er aan mankeerde.

  geplaatst op
 • @Henk: Ok, "... Plastic is slecht, sluit slecht etc...." Wat bedoel je met etc.? En ik zou een toelichting op het plastic, wat is 'slecht' plastic en waarom 'sluit slecht', cq. waar ligt dat aan? zeer op prijs stellen. Bij voorbaat dank!

  geplaatst op
 • @JoG
  het is een beetje moeilijk uit te leggen wat goed en slecht plastic is. Je hebt verschillende soorten die gebruikt worden bij het maken van behuizingen. Om het even in consumenten termen te zeggen, je hebt dus ook 'chinees' plastic. Dat is de meest goedkope plastic soort om een behuizing van een apparaat mee te maken. Het is een grauwere soort, maar bwerkt met 1 'lak' laag en vaak meteen een UV laag eroverheen.
  als dit gebruikt word is de mald meestal ook goedkoop wat je bij deze laptop goed kan zien. Neem bijvoorbeeld een gewone laptop van plastic van een gemiddelde prijs en let op de lassen hoe ze in elkaar passen en op het gevoel hoe je een knop indrukt. Dit zijn een paar voorbeelden om mijn punt duidelijk te maken. Rest is te technisch om te vertellen. Ik hoop dat je een beetje begrijpt wat ik bedoel. Ik weet zeker als je zo'n laptop in je handen hebt gehad dat dat ook de eerste reactie is van die persoon.
  Begrijp me niet verkeerd, ik juich het project echt toe, vind het alleen jammer dat ze niet meer kwalitiet hebben kunnen leveren. Een goedkope laptop maken is namelijk niet het probleem, een goedkope laptop maken die kwalitatief goed is is moeilijker. En ik had op het laatste gehoopt.

  geplaatst op
 • @Henk: Dank je voor de toelichting. Ik heb er bij een eerste kennismaking bij Edupaper.nl over heen gekeken. Ik vind het apparaat erg stabiel, relatief zwaar wel. Het is een mooi plat en daarmee volgens mij ergonomisch best goed toetsenbord. De response van de applicaties vind ik wat traag. Het downloaden en installeren van nieuwe software gaat vlot. Het 'journal' is ook een beetje het filesysteem volgens mij. Een 'verkenner' kon ik niet meteen vinden. De functie van diverse knoppen is niet helemaal duidelijk, met name als je het beeldscherm omklapt zoals van een tablet pc dan is de bediening onduidelijk / lastig zo heb ik ervaren. Ff uitzoeken / wennen natuurlijk. Al met al heeft het concept veel potentie wat mij betreft en ik vind het in ieder geval geweldig wat het project / het concept in de markt van kleine / goedkope laptop's / UMPC's te weeg brengt en al heeft gebracht.

  Joost Geraets - OpenNieuws.nl

  geplaatst op
 • @joost ik deel je observeringen. Ik had problemen om een goede flashplayer te installeren, het (nog) ontbreken van de sleep functie, het hebben van een verkenner etc. Maar al deze dingen kunnen snel gefixed worden. Het idee om voor minder dan $200 een zeer stevige op collaboratie ingestelde laptop te hebben met software voor scholen is neergezet. Nu mogen alle anderen het verbeteren maar het was een flinke stap in een andere richting.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.