Nieuwe eBay site biedt armen in Derde Wereld toegang tot microkrediet

25 oktober 2007, 08:17

Veilingsite eBay heeft een website gelanceerd waarop iedereen geld kan investeren in microkredieten voor opstartende bedrijven in ontwikkelingslanden. Op Microplace is het mogelijk om via eBay’s betalingssysteem PayPal $50 of meer over te maken naar microfinancieringen in landen als Ghana en Bolivia. eBay hoopt dat haar kennis van miljoenen kleinschalige vraag- en aanbod partijen een goede basis vormt om via Microplace een miljard mensen te kunnen bedienen, zo blijkt uit een interview op BusinessWeek.com.

Voor eBay is deze markt niet nieuw. Oprichter Pierre Omidyar is via zijn Omidyar Network al langere tijd actief in de microfinanciering. In de zomer van 2006 nam eBay MicroPlace over van oprichtster Tracey Pettengill Turner. Zij was daarvoor werkzaam bij de Grameen Bank van Nobelprijs winnaar Muhammad Yunus. Het bekendste voorbeeld van microfinanciering in de praktijk. Turner besloot de site op te zetten omdat zij in Amerika de interesse in microfinanciering zag groeien.

Het is overigens niet gegarandeerd dat de online investeerders hun geld terugkrijgen. Wel zijn de ‘track-records’ erg goed voor microfinancieringen. Om te beoordelen of de projecten waarin geïnvesteerd wordt kredietwaardig zijn, werkt eBay samen met de Calvert Foundation en de Nederlandse organisatie Oikocredit. In Nederland is al veel ervaring op dit gebied opgedaan. Hier bestaan al enige tijd investeringsmogelijkheden voor microfinanciering als ASN-Novib-Fonds en Triodos Fair Share fonds.

Remco Westerik
Senior Internet Marketeer bij Univ?-VGZ-IZA-Trias

Remco Westerik is Internet Marketeer bij Univé Verzekeringen en als freelancer actief via zijn bureau Route101 (gericht op internet marketing voor non-profit organisaties, search marketing en search opleidingen). Hiervoor was Remco Manager R&D;en SEO bij Onetomarket. Daar was hij verantwoordelijk voor de senior marketing consultancy en het opzetten van de Search Consultancy diensten.

Categorie
Tags

3 Reacties

  thomas otterspeer

  goed plan!

  @ rutger: wat een vreselijk goed idee die site, ik heb me meteen aangemeld en wat geld uitgeleend.


  25 oktober 2007 om 11:46
  remwest

  @Rutger: klopt, oprichter Omidyar van eBay is overigens ook investeerder in Kiva


  25 oktober 2007 om 12:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!