Muziek delen met vrienden

27 juli 2007, 03:58

We kennen allemaal al Last.fm, waarbij aan de hand van een software programma automatisch duidelijk wordt naar welke muziek men luistert.

In de afgelopen tijd zijn er 2 nieuwe websites online gegaan die zich hebben gespecialiseerd in het delen van iTunes afspeellijsten. Het gaat hier om het Nederlandse Twones en om het Amerikaanse Simplify Media. Twones werd eind mei gelanceerd en Simplify Media eind juni. Twones heeft slechts een kleine 100 leden, hoeveel mensen het exact gebruiken is mij onbekend. Aan de Alexa gegevens te zien is Twones nagenoeg levenloos en stijgt Simplify Media erg goed qua bezoekersaantallen. Ze staan na één maand al met hun weekgemiddelde op plek 80.737 van alle websites op het net.

Hoewel beiden concepten werken op basis van een gratis te downloaden software programma wat de iTunes lijsten van gebruikers met elkaar vergelijkt, is er een groot verschil.

Bij Simplify Media kun je via Peer2Peer audio-streaming naar elkaars muziek kunt luisteren, terwijl je bij Twones alleen maar mensen kunt vinden op de website die ook luisteren naar dezelfde muziek als jij. Daarnaast is er ook een verschil qua privacy en openheid. Bij Simplify Media kun je namelijk alleen handmatig gebruikersnamen toevoegen van mensen die jij kent, terwijl je op Twones gewoon vrij kunt bladeren door alle gebruikers en hun muzikale voorkeuren.

Twones in zijn hoedanigheid een interessanter concept, omdat zij de potentie heeft een echte community te worden. Helaas maakt de site het momenteel niet echt leuk om profielen te bekijken, want de techniek AJAX wordt een beetje verkeerd begrepen door de bouwers. De complete navigatie van de interessante content is in AJAX en dat betekent dat alle content snel uitklapt waardoor je niet het idee hebt dat er veel informatie achter verscholen zit. Wellicht dat dit de groei van de site een beetje remt. Het zou ook leuk zijn als je berichten naar elkaar kunt sturen.

Simplify Media is echter ook heel interessant omdat Peer2Peer met iTunes als hulpstuk nieuw is. Zo hebben we er weer een nieuwe manier bij om muziek te beluisteren met je vrienden.

Kennen jullie nog goede communities of sites waarbij het delen van muziek centraal staat? Zo ja, welke tools zorgen er volgens jou voor dat de site goed is?

Maurice Brand
Directeur bij Opmax BV

Maurice Brand is oprichter en community manager bij BOOMR.nl, een muziek platform gericht op lokale artiesten.

Categorie
Tags

4 Reacties

  evroekel

  Wat betreft succesvolle communities gisteren ontvingen we dit persbericht van FlabberM:

  Met één miljoen pageviews en 3.500 leden kent FlabberM(usic), een initiatief van Flabber BV, een zeer succesvol eerste halfjaar. De muzieksite dankt dit met name aan zijn vernieuwende concept waarbij Nederlands muziektalent de kans krijgt zichzelf online te profileren. Bezoekers krijgen op de site alle mogelijkheden tot participatie. Ze kunnen zelf muziek, commentaar en filmpjes op de weblog aandragen, hun mening geven over en stemmen op artiesten, en in communities alle informatie delen met anderen. FlabberM heeft zich hiermee in snel tempo een plek verworven tussen de favoriete sites van de muziekliefhebbers.


  27 juli 2007 om 04:27
  Michiel

  Ik gebruik Simplify media nu een tijdje (met 4 vrienden) en ik vind het te gek. Hoop dat meer vrienden het installeren! Een aanrader dus.


  27 juli 2007 om 15:53
  adriaan verstijnen

  Maar met Twones kun je juist geweldig goed berichten versturen!

  En de interface is uiterst mooi en eenvoudig. Gewoon even fijn mee spelen…


  30 juli 2007 om 05:03

  twones gaat helemaal goed komen. is net begonnen en moet nog afgemaakt worden, wanneet twones echt gaat lanceren zal men er veel van horen


  1 augustus 2007 om 15:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!