Beurskoersen voorspellen in ‘web2.0’ stijl

25 juli 2007, 05:33

Al decennia lang proberen mensen beurskoersen te voorspellen. Wie weet waar de koersen heen gaan, kan leuke bedragen verdienen. De vandaag gelanceerde website bindex.nl wil mensen daarbij helpen. De site verzamelt adviezen van alle Nederlanderse beleggers en voegt ze samen. Daardoor wil Bindex inzicht verkrijgen in de meest koopwaardige fondsen. Gebruikers die de beste adviezen geven, ontvangen maandelijks een geldbedrag.

De oprichters hebben gekozen voor een web2.0 aanpak. Om interactiviteit tussen gebruikers te stimuleren kan iedere gebruiker bij elk advies een toelichting geven. Andere gebruikers hebben de mogelijkheid te reageren op adviezen. Gebruikers krijgen een uitgebreid profiel met daarin hun laatste adviezen almede grafieken van het behaalde rendement. Daarnaast kunnen gebruikers vrienden – zogenaamde “buddies” – toevoegen aan hun profiel. Per buddygroep kan het rendement van de adviezen bekeken en vergeleken worden. Mensen die de adviezen op Bindex willen volgen, kunnen dat zowel via de website doen, als via RSS feeds voor fondsen en gebruikers. Met widgets kunnen gebruikers hun eigen adviezen op hun weblog of site plaatsen.

Volgens de oprichters van Bindex is de website een succes als blijkt dat de adviezen van de “massa” structureel beter zijn dan de adviezen van analisten. Daartoe wordt op Bindex een portefeuille bijgehouden met de tien meest koopwaardige fondsen, zoals bepaald door alle gebruikers van de site tezamen. Het rendement op de portefeuille wordt zowel met de AEX, als met die van toonaangevende analisten vergeleken.

Bindex is opgericht door Jorrit Baerends, die eerder eigenaar was van SportOne.nl, één van Nederlands best bezochte sportsites. Onlangs werd deze site gekocht door ChelloMedia. Omdat ik zelf ook betrokken ben bij de site, ben ik benieuwd welke tips voor verbetering jullie hebben, en wie van jullie de beste beurstips op Bindex.nl gaat geven.

Jeroen Bertrams
Investeerder en Digitaal Strateeg bij Zelfstandig

Jeroen is een actieve angel investeerder en adviseert bedrijven over online strategie. Misschien wel één van de eerste auteurs op Marketingfacts.nl. Eerste blog in 2006 (en dat artikel is inmiddels bijna 100.000 keer gelezen). Auteur van 9 boeken, waaronder "Succesvol investeren in startups" (2019), "Bedwing het monster social media" (2015), "Social Media Expert in een Week" (2012/2013), "Online Marketing Expert in een Week" (2012) en "Online Marketing: strategie & tactiek" (2010).

Categorie
Tags

11 Reacties

  jerbe

  Beloggen heeft meer een “blog” opzet, en is bijzonder leuk voor mensen di ehun adviezen of ideeen uitgebreid willen beschrijven. Idee achter bindex.nl is dat mensen graag vertellen hoe goed ze kunnen beleggen, en welke fondsen je moet kopen of verkopen. Bindex is een simpele manier om jouw adviezen aan iedereen kenbaar te maken en nog geld te ontvangen ook.


  25 juli 2007 om 06:10
  Hennie van Kuijeren

  Op marketocracy.com en bijvoorbeeld http://www.tradermatch.com zie je zo’n initiatief in het groot. Interessante grondgedachte is de “the wisdom of crowds”, hoezeer die theorie ook aannemelijk lijkt, deze twee bovengenoemde sites hebben “de markt” nog niet outperformed. Misschien in Nederland wel, we zullen het volgen.


  25 juli 2007 om 06:58
  media

  Jeroen, gefeliciteerd en succes met dit nieuwe initiatief! Je zult overigens nog merken dat het opstarten van een web 2.0 concept iets anders is dan een community bouwen. Daar hebben we het vast nog wel eens over!


  25 juli 2007 om 08:37
  chi666

  Jeroen, als eerste gefeliciteerd. Ben wel benieuwf of je kan uitleggen wat het verschil is met het jou wel bekende (en door mij opgerichte) http://www.StockScore.nl?

  Het grote verschil dat ik zie is dat het daar vooral ging om geplande acties (koop en verkoop) en hier om adviezen. Klopt dat of zit er meer tussen?

  Verder zie ik allerlei namen staan van beleggingshuizen. Zijn dit de echte? En voeren die ze zelf in?


  25 juli 2007 om 16:10
  jerbe

  Voor de goed orde: Jorrit Baerends is de oprichter, en hij “runt” de show. Ik ben alleen als adviseur en mede aandeelhouder betrokken.

  Bij Bindex is duidelijk wie welke adviezen geeft, en iedereen kan adviseren, ook mensen die geen aandelen hebben. De namen van de “professionele” analisten zijn echt, en hun adviezen zijn ook echt.

  Het leuke van bindex is dat je kennissen kan uitdagen om betere tips te geven dan jijzelf: het rendement is immers direct zichtbaar. Daarnaast kunnen groepen tegen elkaar strijden.


  25 juli 2007 om 16:16
  SEO Handleiding

  Leuk initiatief! Alleen denk dat de site pas geloofwaardige adviezen gaat bevatten als er enkele tienduizenden mensen gebruik van gaan maken. Maar zal als belegger de site zeker blijven volgen.


  25 juli 2007 om 16:46
  jerbe

  Beurskenners is op zich een prima site, alleen lopen de koersen vaak uren achter (dat maakt voorspellen wel erg gemakkelijk), en kloppen de fondsen in de AEX en Midkap al tijden niet meer. Zo staat Corus nog in de AMX bij beurskenners (is er al lang door Euronext uit verwijderd), en is Aalberts nog niet “gesplit”, terwijl dat toch al lange tijd geleden gebeurd is.


  27 juli 2007 om 12:50
  Coen van Mourik

  @ jeroen Bertrams

  Ik weet niet waarneer jij voor het laatst op Beurskenners bent geweest maar Corio is al lang uit de lijst en de koers van Albers klopt ook gewoon dus lijkt me dat je meer aan het flamen ben naar de concurrentie dan inhoudelijk reageert. De koersen zijn gewoon 15 minuten vertraagd (met een uitzondering van evt 20 minuten) en de AEX is realtime, dus volgens mij precies hetzelfde al bij Bindex. Maar veel succes met Bindex, we doen het allemaal voor de beleggers dus de ideeën zijn goed.


  27 juli 2007 om 13:46
  jerbe

  Hoi Coen, via jouw link naar de preview van beurskenners hierboven kwam ik op cubi.nl terecht. Daar liepen koersen een uurtje achter, en is de lijst fondsen op sommige punten niet actueel. Bij enkele AEX en Midkap fondsen (corporate express, vedior, aalberts, csm) staan koersen van nogal lang geleden. Omdat beurskenners en cubi bij elkaar horen, nam ik aan dat dit ook gold voor beurskenners. Excuses voor de verwarring aan mijn kant en natuurlijk ook succes met de nieuwe versie van beurskenners.


  29 juli 2007 om 14:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!