Interview met Michiel Berger (Nedstat)

26 juni 2007, 04:05

Gisteren bezocht ik Nedstat die het afgelopen weekend in hun nieuwe kantoor in Amsterdam zuidoost waren verhuisd, waardoor ik voor de verkeerde deur stond. Ik interviewde daar Michiel Berger de CIO van Nedstat.

Ik was enigzins geshockeerd dat er al 140 mensen mensen werken bij een statistiekenprogramma maar de hele publieke en commerciele omroep gebruiken het pakket. Hierbij het eerste video-interview wat Michiel ooit heeft gegeven. Ze hebben inmiddels 1.300 Sitestat en meer dan 6.000 Nedstat Pro gebruikers en zijn de Europees marktleider (volgens…). Ze werken al 2 jaar volledig met Ajax technology en zijn flink bezig met het meten van videokijken op internet waar hij in het interview nader op ingaat.

Nedstat kende ik van vroeger toen de dynamische Hans Veldhuizer en Michiel Berger als startup begonnen met de gratis Nedstat teller. Hans is nu commissaris en nedstat heeft weinig last gehad van de internet despressie na 2001 want iedereen wilde wel investeren in betere informatie. Inmiddels zijn ze in Nederland marktleider en hebben 70 man in het buitenland.

2 jaar geleden is men overgestapt op Ajax technologie en ook voor 95% een asp provider geworden. Ik moet zeggen dat ik de demo er netjes uit vond zien. Het voelt als een normale applicatie waar de rapporten snel worden gegenereerd en waar je makkelijk naar details kan drillen. Google analytics zet natuurlijk nieuwe standaarden maar daar voelen ze zich niet door opgejaagd maar geinspireerd.

Er zijn niet zoveel bedrijven in nederland in deze business die ongestoord groeien tot boven de 10 miljoen euro omzet. Een sitestat licentie kost 5000 euro per site en worden vooral door mensen in pak met een demo verkocht. Nedstat pro kost 10 maal zo weinig en wordt geheel met online marketing aan de man gebracht.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

11 Reacties

  vincente

  Marco, ik moet zeggen dat ik het adverteren bij bloggers pas gisterenavond zag. Zal het ze eens vragen. Ik weet dat ze qua marketing alleen maar online bezig zijn. Als ik zag hoe het gisteren in het nieuwe pand toeging en hoe sterk ze aan het groeien waren in europa dan kreeg ik niet de indruk dat ze terrein verliezen. Vooral van de grote bedrijven (kpn, rtl, nos) krijg ik altijd nedstat statistieken maar objectieve cijfers wil ik ook graag weten.

  Vincent


  26 juni 2007 om 05:20
  Wouter

  Nedstat was “vroeger” echt een grote speler op de statsmarkt, ook buiten Nederland. Ik gebruikte altijd hun top 100 best bezochte sites per categorie om nieuwe dingen te vinden. Helaas waren ze een tijd geleden verkocht en kwamen er opeens popups ipv het bekende Nedstat plaatje. Vanaf toen (maar eigenlijk ook eerder) is het eigenlijk alleen maar “bergafwaarts” gegaan op het gebied van de publieke diensten. Jammer, want daar was en is nog steeds onwijs veel te halen, zeker in de huidige web 2.0 wereld. Op de zakelijke markt doen ze het echter zo te zien nog steeds wel aardig.


  26 juni 2007 om 05:36
  mangold

  Michiel over het meten van video ads:

  Verveel je die mensen nou héél erg met je pre-roll video ads, of gaat ’t nog net goed?


  26 juni 2007 om 05:42
  Patrick

  De dienst Nedstat Basic is natuurlijk geen onderdeel meer van Nedstad (Heet tegenwoordig dacht ik Motigo). Vind dus dat je Nedstat niet kan aanrekenen op die popups bij de gratis teller.

  De stijging/daling van gebruikers van Motigo / Nedstat Basic zal dan ook geen invloed hebben op Nedstat zelf.


  26 juni 2007 om 05:57
  Sjef Wolters

  Dit lijkt op een advertorial. Zijn ze bang geworden nu Google analytics zo populair is geworden 😉


  26 juni 2007 om 08:31
  Reinier

  Google Analytics is het begin van het einde voor betaalde statistieken diensten.


  26 juni 2007 om 08:44
  André Scholten

  @Reinier: dat denk ik niet. Ze zullen alleen een groot deel pakken van de middelgrote en kleine sites die kunnen volstaan met de gegevens die Google Analytics bied. Maar voor de grote spelers is een op maat gesneden pakket met 1000 keer zoveel rapportagemogelijkheden een must.


  26 juni 2007 om 08:55
  Reinier

  @Andre: Ik werk voor een van deze bedrijven met alleen maar grote database driven websites. Ik heb de grotere statistieken leveranciers hier aan tafel gehad in 2005 en werk nu met Onestat Platinum. Na een test met Google Analytics gaan wij gefaseerd over naar Google. Samen met server side stats is dit ruim voldoende om, in ieder geval in onze behoefte, te voorzien. Ik kan me overigens wel voorstellen dat er een andere behoefte bestaat bij bedrijven die een dedicated persoon/afdeling hebben die de hele dag met statistieken in de weer.


  26 juni 2007 om 09:43
  Patrick Nijhof

  Ze doen het goed, maar de markt staat niet stil. Kijk bijvoorbeeld eens naar Indextools.com. Ze bieden niet alleen webanalytics, maar een volledig Marketing Intelligence pakket incl. bidmanagement.

  Ook gratis tellers (web2.0 style) zijn er tegenwoordig genoeg te vinden die meer functionaliteit bieden dan Nedstat & sitestat. Kijk eens naar fusestats.com. Zelfs een heatmap functie en Geomapping (NL?) is inclusief.


  26 juni 2007 om 10:17
  Marijn P

  Naar mijn beleving liep Sitestat toch aardig achter, ze boden voorheen vooral standaard statistieken. Correct me if i’m wrong. Heeft de grootte van hun aandeel niet te maken met het feit dat de meeste bedrijven niet echt bedreven zijn met statistieken en dus alleen de standaard zaken willen weten? Ik denk dat Omniture nog wel eens een serieuze concurrent kan worden. Ik zou zelf trouwens nooit een grote onderneming op Google Analytics zetten. Naar mijn idee geven we daarmee Google te veel informatie in handen.


  29 juni 2007 om 09:09
  Ton van Houten

  Nedstat heeft net als Mtrack al jaren een goed ‘product’. Dus het verbaast me niet.


  23 februari 2009 om 20:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!