Ruime meerderheid jongeren vertrouwt media

Ruime meerderheid jongeren vertrouwt media

Ruime meerderheid jongeren vertrouwt mediaVrijdagavond is één van de weinige avonden dat ik nog wel eens op de bank hang om een beetje te zappen. Zo bleef ik gisteravond even hangen bij de discussie tussen Hans Laroes (NOS Journaal) en Bert Wiggers (NU.nl) in het VARA-programma ‘De Leugen Regeert’. Een discussie naar aanleiding van een onderzoek naar het vertrouwen van het publiek in de media dat de VARA eind vorig jaar voor het derde jaar heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau De Vos & Jansen onder 500 jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 29 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat nieuwslezer Philip Freriks volgens 67,8 procent van de ondervraagden de meest betrouwbare persoon is als het gaat om informatievoorziening. Van de jongeren noemt 34,2 procent de televisie de belangrijkste bron van informatie. Internet en kranten delen de tweede plaats met 21,3 procent. De nieuwssite van de NOS vinden jongeren het meest betrouwbaar. Dit vindt 65,4 procent van de ondervraagden. Het meest betrouwbare dagblad is volgens 75,9 procent van de jongeren het AD (Bron: ANP).

Ik heb helaas het onderzoeksrapport zelf nog niet online kunnen vinden. De discussie tussen Hans Laroes en Bert Wiggers is inmiddels al wel online te bekijken (vanaf ca. 22 min).


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Wellicht aardig om nog eens terug te lezen en te vergelijken:
  Consumentvertrouwen in weblogs neemt toe (mei 2006)
  TV steeds minder geloofwaardig (januari 2006)
  Nederlanders hebben groot vertrouwen in de media (januari 2005)
  De relatie tussen nieuws, consumentenvertrouwen en consumentengedrag (december 2004)

  geplaatst op
 • Tijdens de presentatie van het boek Generatie Einstein bij de Marketing Literatuur Prijs vertelde Jeroen Boschma dat de jongste generatie jongeren (13-18) juist totaal geen vertrouwen heeft in media. Het NOS journaal bvb vertrouwen ze ook niet. Ze kijken het wel, maar ze kijken óók naar buitenlandse zenders om hun mening te toetsen. Deze generatie is veel slimmer, sneller en socialer dan wij. Erg interessant boek en terecht won dit boek de prijs voor 2006.

  geplaatst op
 • Nu is de groep ondervraagden iets ouder dan de groep die wordt beschreven in het boek Generatie Einstein, maar eerlijk gezegd verbaasde mij de resultaten ook enigsinds. Ik had dan ook gehoopt het onderzoeksrapport online te kunnen vinden. Heeft iemand al wat meer resultaten uit het onderzoek gezien?

  geplaatst op
 • Toch weer bijzonder hoe GeenStijl reageert op hun lage betrouwbaarheidsscore:
  http://www.ad.nl/multi-media/article966510.ece

  geplaatst op
 • Ik zag gisteren inderdaad 'de leugen regeert' en de reacties op het artikel over 'de dood' van Meurders vind ik wel boeiend: het GS publiek heeft gelijk door dat het een grap is, terwijl een mevrouw van het ANP er serieus op ingaat. Zijn jongeren kritischer in het beoordelen van betrouwbaarheid van (internet)media?

  geplaatst op
 • GS was toch zogenaamd voor hoger opgeleiden, niet voor jongeren Michel? Iemand dood verklaren omdat je met je tere zieltje niet tegen kritiek kunt is niet grappig maar kinderachtig en triest.

  geplaatst op
 • Zogenaamd ja Kasper. Intussen is het vooral een jongerenpodium volgens mij.

  Ik zeg ook niet dat het grappig is en kan weinig over de achtergrond zeggen. Zijn ze op hun zieltje getrapt of laten ze extra zien dat het niet uitmaakt dat ze niet betrouwbaar zijn. Hoe dan ook, ik blijf het boeiend vinden dat het GS publiek het doorheeft en ANP duidelijk niet. Zegt volgens mij wel iets over het opgroeien met 'nieuwe media' of blind vertrouwen op de oude..

  geplaatst op
 • Het gaat denk ik meer over de verschuiving/verharding in wat nog grappig is of wellicht zelfs wat 'nieuws' is en wat niet. Waarom je druk maken om dingen als je er voor kunt kiezen er simpelweg om te lachen?

  Ik zie het dus meer als een veel bredere maatschappelijke onwikkeling die je tijdens de hoogbloei van vele beschavingen in de geschiedenis zag, bijv. het Romeinse Rijk, voordat het imperium ineen stortte.

  geplaatst op
 • Zag dat Dennis inmiddels ook een artikel op zijn weblog heeft geplaatst met wat extra cijfers uit de tv-uitzending. En over Geenstijl, wat moeten we daar nu nog over zeggen?

  geplaatst op
 • Geen Stijl is geen journalistiek, maar nieuws-entertainment. Algemeen gesteld hebben journalisten weinig gevoel voor humor, nog minder vermogen tot zelfrefelectie en bij de VARA leven ze nog steeds met een jaren dertig wereldbeeld van voor en tegen een sociale samenleving. Het item in De Leugen Regeert was non-nieuws en ik zou me als journalist de ogen uit de kop schamen als dit het niveau is waarop de Nederlandse media tegen haar eigen werkveld aankijkt. Verder heb ik een hoop lol, hoor.

  geplaatst op
 • Oh ja, en sinds wanneer vertrouwen jongeren media? Ik wil wel eens een keer die cijfers zien in afgezet in een periode van de afgelopen veertig jaar, te beginnen in de tijd waarin de meeste huidige mediabepalers zelf 15 waren. Een beetje waan van de dag anders, nietwaar?

  geplaatst op
 • lucaswashier geeft zijn eigen kijk op de zaak.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.