Drie digitale pioniers krijgen 25 duizend euro

Drie digitale pioniers krijgen 25 duizend euro
Ik had er afgelopen weekend al kort over gelezen op The Internet Enterpreneur, de weblog van Boris Veldhuijzen van Zanten, en vandaag doet Tonie van Ringelestijn op Bright een uitgebreid verslag:
(...) Drie Nederlandse sites hebben zaterdagmiddag in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger elk een subsidie van 25 duizend euro gewonnen: Bliin, BugPool en Woophy. BugPool, een webtoepassing voor spontane community's, is van Marcel van der Drift, al zeven jaar maker van de kunstsite NobodyHere. Bliin is gratis software om met behulp van GPS-navigatie mensen live volgbaar te maken op Google Maps. En Woophy is een fotografie- en reiscommunity met foto's die op basis van hun locatie aanklikbaar zijn op een grote wereldkaart. De subsidiestrijd werd gehouden in het kader van de Digitale Pioniers. Dat is een regeling voor vernieuwende maatschappelijke internetprojecten. Met het geld moeten de drie sites ervoor zorgen dat ze uiteindelijk zichzelf kunnen bedruipen. (...)

Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Hmm, 25 duizend euro. Da's nog geen half procent van wat vergelijkbare initiatieven aan de andere kant van de plas aan funding bij elkaar sprokkelen.

  geplaatst op
 • Was een boeiende middag met presentaties van alle deelnemers aan de digitale academie. ik heb een fotoverslag op http://flickr.com/photos/vannispen/sets/72157594338238320/ gezet.

  De winnaars gefeliciteerd en zoals Vincent al zei, eigenlijk waren het allemaal winnaars...

  geplaatst op
 • @ Guido

  Los van dat de middag boeiend was, hebben deze initiatieven nu ook echt 'recht' op dergelijke subsidie? Is het echt pionierswerk, of hadden er misschien wel gewoon geen winnaars moeten zijn?

  Ik heb zo m'n bedenkingen, maar ben benieuwd wat anderen ervan vinden.

  geplaatst op
 • @ Yme

  Deze initiatieven hadden wel degelijk recht op deze subsidie. Dat kon ik makkelijk beoordelen want ik heb de businessplannen gelezen. Er wordt in Nederland vaak geklaagd dat we ondernemers te weinig stimuleren, dat starters nergens naar toe kunnen en VCs alleen investeren in bewezen bedrijven en dan vanaf 500.000.

  Nu is er eindelijk eens een instantie (Kennisland) die dat probleem aanpakt en daar zouden we niet over moeten klagen maar over moeten juichen. Of denk je dat dit geld beter besteed is aan het Innovatieplatform?

  Mijn hoop is alleen dat het volgend jaar niet 50.000 euro is maar 500.000.

  geplaatst op
 • @ Boris

  Wanneer de initiatieven echt vernieuwend zijn dan hebben ze wat mij betreft recht op subsidie. En het is ook prima dat er zulke kleine subsidies zijn.

  Als het niet vernieuwend is, maar wel business potentie heeft dan moeten ze echter gewoon op zoek naar Angels die wel kleine bedragen investeren. I.t.t. de meeste VCs inderdaad. Subsidie moet niet bedoeld zijn voor iedereen met een potentieel winstgevend (maar niet vernieuwend) idee.

  Maar goed, mijn punt is niet dat de subsidie niet goed is. Mijn vraag is of deze partijen er dus wel recht op hebben vanuit een maatschappelijk perspectief? Is het echt vernieuwend? Pionierswerk? Ik betwijfel dat en daarom had ik liever geen winnaar gezien zodat er volgend jaar meer subsidie is voor echt vernieuwende diensten.

  Maar misschien zie ik het verkeerd en zijn deze diensten wel echt vernieuwend?

  geplaatst op
 • @ Yme

  Ik denk dat we binnenkort met een goede fles wijn en alle betrokkenen eens een avond moeten gaan zitten om rustig het begrip 'vernieuwing' te bespreken. Han Gerrits kan prachtig vertellen over wat nu exact 'Innovatie' is en wat het verschil is tussen'innovation' en 'Invention'. Ik denk dat de winnaars enorm innovatief en vernieuwend waren. Ik baseer dat idee om de meerder urenlange sessiees die we hebben gehad en de uitgebreide businessplannen die ik heb gelezen.

  Ik kan me voorstellen als je alleen leest 'en webtoepassing voor spontane community's' je niet echt onder de indruk bent. Maar deze discussie gaat misschien wat ver voor dit forum. Ik stel dus voor dat we Marco ook uitnodigen bij deze sessie en hem verslag laten doen...

  :-)

  geplaatst op
 • Goed plan.

  En een onderscheid maken tussen inventie en innovatie is inderdaad erg zinnig. Zeker als het om het besteden van gemeenschapsgeld gaat.

  Ben gewoon erg benieuwd naar de redenatie achter de keuze om deze bedrijven subsidie te geven, hoe groot of klein het bedrag ook is. Daar zou misschien iets opener over gecommuniceerd kunnen worden aangezien het om publieke funding gaat. Aan het persbericht en de diensten zelf kan ik niet aflezen waarom de subsidie gerechtvaardigd is. Het (gepercipieerde) niet beschikbaar zijn van private funding is wat mij betreft niet voldoende rechtvaardiging. En dat het allemaal leuke en nuttige diensten zijn ook niet...

  Maar goed, als Marco verslag doet dan lijkt me dat een goede manier van publieke verantwoording;-)

  geplaatst op
 • @Yme:

  "Wanneer de initiatieven echt vernieuwend zijn dan hebben ze wat mij betreft recht op subsidie."[unquote]

  Hoezo "recht op subsidie"? Volgens mij heeft niets of niemand dat. Vernieuwend zijn alleen is niet genoeg. Er moet ook markt voor zijn. En bedrijven die dergelijke producten produceren, komen er ook zonder subsidie.

  Subsidie is mijns inziens voor behouden aan initiatieven met een (groot) maatschappelijk, sociaal of cultureel belang, niet aan ondernemers met commerciele producten. Ze worden er lui van en gaan investeerders als klanten zien. Ik ken mensen die het al hebben over funding nog voor dat een product op de markt is. Waanzin.

  geplaatst op
 • @ Janneke

  Ik zeg ook bewust 'recht' ipv recht. De nuance staat ook in m'n eigen post verder uitgelegd. Maatschappelijk belang is wat mij betreft een belangrijk criterium, dus ik denk dat we het wel eens zijn;-)

  geplaatst op
 • Boris, Yme: inderdaad goed plan en ik doe mee!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.