Nederlandse e-commerce naar 12 miljard euro in 2011

26 september 2006, 14:54

Nederlandse e-commerce naar 12 miljard euro in 2011Forrester Research publiceerde vorige week het rapport ‘Dutch eCommerce Forecast: 2006 To 2011‘. De belangrijkste resultaten uit het rapport zijn:

 • de e-commerce omzet in Nederland dit jaar wordt geschat op 3 miljard euro;
 • de omzet in de komende 5 jaar zal naar verwachting stijgen tot 12 miljard euro per jaar (en komt daarmee in de top-5 van Europa);
 • meer dan de helft van de volwassen Nederlanders boekt in 2011 haar vakanties en koopt boeken electronica online (is dat nu al niet zo?)
 • 35 procent van de Nederlandse online consumenten heeft in de afgelopen drie maanden iets via internet gekocht en betaald (in 2003 was dat nog 19 procent);
 • het gemiddelde besteedde bedrag bedroeg per capita 237 euro (dat is 10 procent meer dan in 2003);
 • tot slot constateert Forrester dat online kopen steeds meer mainstream wordt, want in 2003 waren de gemiddelde leeftijd, het opleidingsniveau en inkomen hoger dan nu.

Marketing-online weet aanvullend te melden dat Thuiswinkel.org deze week komt met haar nieuwe cijfers. Thuiswinkel.org zou uitkomen op 1,33 miljard euro omzet over de eerste helft van 2006.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  Vincent Luyendijk

  Ik deed ooit onderzoek in samenwerking met o.a. Cor Molenaar en Wijnand Jongen (Thuiswinkel) naar de e-commerce markt. Een onderzoek naar “de intelligentie van online retailers”. Welke informatie hebben de online winkels van hun klanten en wat doen ze daar vervolgens mee in hun marketing- & verkoopaanpak (tactiek en strategie).

  Goed om te zien dat het toch allemaal doorkomt nu. Overigens las ik pas dat de omzet van Amazon al 8.5 miljard dollar is dit jaar. Dat zijn toch serieuze bedragen voor 1 bedrijf.


  26 september 2006 om 17:04
  media

  Het komt inderdaad langzaam door maar in vergelijking met de omzet van bijvoorbeeld een Marktplaats (ruim 4 miljard per jaar?) is de totale online omzet nog steeds erg laag. Wordt het overigens niet eens tijd dat we die omzetten meenemen in het totale plaatje?


  26 september 2006 om 17:17
  Lennert

  Hoi Marco,

  Als oud Thuiswinkelier in Nederland en tegenwoording online marketeer in Spanje heb ik zo mijn twijfels over de e-commerce ontwikkelingen in Nederland en Spanje zoals door Forrester is opgesteld.. Ik heb er op mijn weblog http://www.puntocom.nl als gastblogger van Twinkle maar eens een stukje over geschreven.


  26 september 2006 om 18:14
  media

  Interessante analyse Lennert en als Forrester voor Spanje en Nederland dezelfde cijfers laat zien dan ben ik het helemaal met je eens en zit Forrester behoorlijk mis met zijn voorspellingen (met name voor de Spaanse markt).

  Leuke weblog overigens dat puntocom.nl; wist niet eens dat het bestond. Waar kan ik de RSS-feed vinden?


  26 september 2006 om 18:20
  Lennert

  Marco, bedankt. Om ´precies´ te zijn voorspelt Forrester voor Nederland een omzet van 12 miljard en Spanje 10 miljard in 2011. Het intrigeert mij altijd op basis waarvan dat soort cijfers worden genoemd. Het is mij te vaak een soort technische analyse waarij omgevingsfactoren worden vergeten. Wat betreft de RSS feed, die komt na de opslitsing tussen de Twinkle blog en persoonlijke blog.


  26 september 2006 om 18:34
  Marieke

  Ik ben er geweest, uiteraard 😉

  Een verslag verschijnt deze ochtend op de Twinkle-site.

  We zijn inderdaad bezig met het opzetten van een serieus weblog, waarin Lennert gewoon meedoet. En nog een aantal andere spannende mensen. Wordt vervolgd 😉


  27 september 2006 om 07:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!