Geen SpinAwards 2006?

17 augustus 2006, 20:47

Geen SpinAwards 2006?Het duurt nog een flinke tijd voordat de SpinAwards 2006 worden uitgereikt (5 april 2007 om precies te zijn). En alhoewel de berichten met de titel ‘Creatieven zijn ziek’ op adfoblog over heel iets anders gaan, moest ik wel even denken aan de SpinAwards. Want welke opvallende campagnes hebben we dit jaar nu eigenlijk gezien? Wat hebben Heineken en Qi, de grote winnaars van de afgelopen jaren, dit jaar nu gedaan? Waar blijven de Chatmans, Bling Bling’s en Mijn Postbanken van dit jaar?

Natuurlijk komen er zo nu en dan best aardige campagnes voorbij, maar vooralsnog heb ik nog weinig materiaal gezien dat in aanmerking zou komen van een SpinAward. Zijn de creatieven echt ziek? Zijn bureaus zoals Qi en LostBoys verworden tot grijze campagnefabrieken? En waar blijven de nieuwe jonge honden met hun gedurfde campagnes? Misschien is het tijd om campagnes niet meer hoofdzakelijk te beoordelen op creativiteit, maar zijn we toe aan een fase waarin we campagnes vooral beoordelen op basis van effectiviteit. De SpinAwards als de Effies van de interactieve wereld?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

  jeroenmirck

  Gewoon insturen voor allebei, jongens. 2006 was het jaar dat de eerste DesignEffie werd uitgereikt. Waarom zou 2007 dan niet het jaar worden van de eerste SpinEffie?


  18 augustus 2006 om 05:26
  Phileas

  Het jaar is nog niet voorbij Marco, laatste kwartaal wordt een gekkenhuis!


  18 augustus 2006 om 05:33
  Stephan Fellinger

  @ Marco: reageren is er vandaag nog niet van gekomen, maar ik geef dit weekend even een reactie, wordt vervolgd 😉


  18 augustus 2006 om 14:30
  media

  Phileas, ik laat me graag verrassen 😉

  Stephan, ben inderdaad benieuwd naar jouw mening over de ontwikkelingen in de markt. Het is duidelijk dat deze aan het veranderen is. Meer volwassen, meer focus op resultaat lijkt het. Maar daardoor wellicht wat minder aandacht voor creativiteit en daardoor minder opvallend voor mensen buiten de doelgroep?


  18 augustus 2006 om 15:00
  media

  Dank voor je uitgebriede reactie Stephan!

  Je geeft aan dat ik twee zaken door elkaar haal: creativiteit en effectiviteit. Ook hier even mijn reactie daarop. Vwb het eerste punt (creativiteit), laat ik me graag verrassen. Het enige dat ik merk is dat we in 2005 in de zomer al een groot aantal interessante cases voorbij hebben zien komen (die later ook allemaal in de prijzen vielen van de SpinAwards). Dit jaar heb ik ze nog niet gezien. Vwb het tweede punt (effectiviteit), ik weet dat de SpinAwards zijn gebaseerd op creativiteit, effectivitiveit en interactiviteit. Echter, creativiteit staat daarbij nog op de eerste plaats waarbij ik zou willen pleiten om effectiviteit het belangrijkste te maken. Ik realiseer me dat het een lastige is, hoeveel bureaus/adverteerders meten hun campagnes en willen het naar buiten brengen als ze het al meten? Maar toch, effectiviteit zou een hogere prioriteit moeten hebben dan creativiteit. Overigens, als je het goed doet dan gaan beiden samen!


  19 augustus 2006 om 03:51
  Stephan Fellinger

  De Stichting SpinAwards is opgericht om: (en ik citeer uit onze oprichtingsstatuten) “creativiteit in interactieve comunicatie te stimuleren”, vandaar dat creativiteit binnen de SpinAwards een dominante rol speelt. Als we de zaken dus willen veranderen, zouden we onze statuten moeten veranderen. Of een andere stichting moeten oprichten ;-).

  Maar nogmaals, bij ons wordt een winnaar nooit een winnaar als deze ook nietscoort op effectiviteit, muv de innovatieprijs waar een inschatting wordt gemaakt naar potentiele toekomstige effectiviteit.En je laatste zin geeft dat ook aan, als je het goed doet, gaat het samen en juist die goed doenende concepten winnen. Waarom veranderen, want als je het goed doet gaat het samen.

  En er is nog een punt. Creativiteit wordt vaak gezien als creativiteit in ontwerp of design.

  Maar wij beoordelen op creatviteit in de breedste zin van het woord. Dus een strategie kan ook heel creatief zijn, dat wordt nog wel eens vergeten bij het begrip creativiteit.

  Overigens heb ik een paar maanden geleden een onderzoek voorbij zien komen, waarbij gekeken werd naar prijswinnende concepten die waren beoordeeld op creativiteit. Deze bleken in overgrote meerderheid ook goed te scoren op het gebied van effectiviteit. Andersom heb ik geen idee….Weet iemand meer over dat onderzoek?


  19 augustus 2006 om 11:00
  jeroenmirck

  Boeiende (jury)discussie. Ik denk dat zeker bij interactieve campagnes geldt dat je het publiek moet ‘vangen’ met goed, mooi, inspirerend werk. Die creativiteit bepaalt daarmee dus juist de effectiviteit. Niet altijd (een leuke viral kan soms helemaal niks doen voor je merk), maar het is wel een voorwaarde voor succes. In advertising gaat deze wetmatigheid lang niet altijd op – denk aan al die effectieve wasmiddelenreclame.


  19 augustus 2006 om 17:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!