Hiep hiep hoera voor de PC

12 augustus 2006, 04:59

Vandaag is het 25 jaar geleden dat IBM de PC lanceerde. De bestaande thuiscomputers en bureaucomputers ondergingen een naamsverandering. En dat niet alleen. Ook werd de PC gestandaardiseerd. Elke PC kreeg het MS-DOS besturingssysteem van Microsoft mee, zodat de uitwisseling op den duur gemakkelijker werd. Alles bij elkaar voegde IBM geen nieuwe elementen toe aan de PC, maar gaf het de PC een markt. Het was niet voor niets dat het tijdschrift Time de PC tot Man van het Jaar uitriep.

Wanneer maakte jij kennis met de PC?

Jak Boumans is adviseur content strategie bij Electronic Media Reporting, een bureau actief sinds 1990 en gespecialiseerd op het gebied van content. Electronic Media Reporting kent vier werkgebieden: strategisch advies: studies: evaluatie en audits van projecten (o.a. voor de EU); publicitaire producties (nieuwsbrieven, boeken, congressen, reizen). Jak Boumans houdt een dagelijks, Engelstalig blog Buziaulane bij over de contentindustrie. Jak Boumans is ook een van de organisatoren van de multimedia contentwedstrijd Europrix.nl en de Nederlandse voorselectie van de World Summit Awards. ook is hij promotor van de Europrix Top Talent Award, een multimedia wedstrijd voor jonge producenten. Hij is tevens secretaris van de European Academy of Digital Media. Jak Boumans publiceert nationaal en internationaal. Hij publiceerde in 1986 het Online Handboek (Spectrum). Hij levert ook bijdragen aan vakstudies zoals E-Content, Technologies and Perspectives for the European Market (2004).

Categorie
Tags

19 Reacties

  krijn

  Volgens mij kwam apple rond 1980 al met de eerste personal computer op de markt.


  12 augustus 2006 om 06:59
  mangold

  “Wanneer maakte jij kennis met de PC?” In 1981, toen ik die IBM MS-DOS PC als een logisch vervolg op de alom aanwezige CP/M machines naast een Philips P2000C op de toonbank installeerde.


  12 augustus 2006 om 07:02
  Peter Bonjernoor

  Na een aantal jaar op een Texas Intruments 99/4a te hebben geklooid ben ik 1986 begonnen te werken met een Bondwell PC met 256 KB intern geheugen en een 5.25″, 360 KB floppy drive. Het jaar daarna een echte AT gekocht voor thuis – een 12 MHz processor, een hele MB intern geheugen, een 5.25″ en een 3.5″ floppy drive, en een 4 kleuren EGA-kaart! Kostte wel 7.500 gulden, maar daar kwam gelukkig gratis een harddisk van 20 MB bij omdat er van allles mis was gegaan… 😉

  Ah, the good old days!


  12 augustus 2006 om 07:05
  Barry

  Vraagje aan de helpdesk

  Beste helpdesk,

  Een aantal jaren geleden ben ik van versie Verloofde 7.0 overgestapt naar Vrouw 1.0 en ik heb opgemerkt dat het programma een applicatie heeft geïnstalleerd genaamd Baby 1.0 die heel veel ruimte inneemt op de harde schijf. Deze applicatie wordt niet vernoemd in de gebruikershandleiding van Vrouw 1.0 . Bovendien installeert Vrouw 1.0 zichzelf in alle andere programma’s en start zichzelf op zodra ik willekeurig welk ander programma open. Op deze wijze saboteert het de correcte uitvoering van andere programma’s. Sommige programma’s zoals HeleNachtFeesten 2.5, AvondjeKroegMetVrienden 10.9 en VoetbalOpDeBuis 16.4 werken zelfs helemaal niet meer!

  Daarbij komt nog dat een bepaald achtergrond programma (een virus?) zichzelf auto-installeert waardoor Schoonmoeder 1.0 opstart, het hele systeem vastloopt en Vrouw 1.0 ineens raar gaat doen. Het lukt niet om dit programma te desinstalleren en dat is bijzonder ergerlijk, vooral als ik het programma ZondagochtendVrijen 3.0 wil uitvoeren. Het lijkt

  er zelfs op dat sommige onderdelen hiervan permanente bugs vertonen. Bijvoorbeeld het commando C:VrijenOpZaterdagavond.exe activeert ineens niet meer. Ik overweeg om weer gebruik te gaan maken van Verloofde 7.0 , maar de de-installatie van Vrouw 1.0 lijkt buitengewoon ingewikkeld en ik kan niet inschatten welke gevolgen dat zou kunnen hebben voor andere programma’s zoals Baby 1.0 die, ik moet het toegeven, mij toch zeer bevalt. Kunt u mij helpen?

  Een ontmoedigde gebruiker

  ==========

  Antwoord van de heldesk:

  Geachte gebruiker,

  Uw klacht komt regelmatig voor bij onze gebruikers en heeft meestal een perceptiefout als grondslag. Vele gebruikers gaan over van Verloofde X.0 op Vrouw 1.0 met het verkeerde idee dat Vrouw 1.0 slechts een ontspannings- en utility-programma is. Vrouw 1.0 is daarentegen meer dan dat; Het is een compleet Operating System, gecreëerd om al uw toepassingen te beheren en te controleren. Het is vrijwel onmogelijk om Vrouw 1.0 te de-installeren en te downgraden naar Verloofde 7.0 want Verloofde 7.0 zal zich dan precies zo gedragen als Vrouw 1.0, hetgeen inhoudt dat het niet veel uitmaakt.

  Hetzelfde doet zich voor bij Schoonmoeder X.0. Deze programma’s, van een oudere generatie, zijn afgeleid van Vrouw 1.0 en er doen zich vaak compatibiliteitsproblemen bij voor. Deze toepassingen zijn slecht bestand tegen de moderne virussen, zullen al snel aangetast worden en vervolgens vanzelf verdwijnen.

  Sommige gebruikers proberen de hele harde schijf opnieuw te formatteren om vervolgens VerloofdePlus of Vrouw 2.0 te installeren, maar dat kan grote complicaties hebben (zie gebruikershandleiding de paragrafen: Alimentatie en Co-ouderschap).

  Belangrijk: indien u Verloofde 8.0 installeert, ga dan vervolgens niet onmiddellijk over op Vrouw 2.0 want de compatibiliteitsproblemen die zullen ontstaan, zullen complexer zijn dan met Vrouw 1.0. De versies Vrouw 3.0 en Vrouw 4.0 tenslotte, zijn voor gevorderden en gespecialiseerde gebruikers, bovendien zeer duur en niet aan te raden voor normale gebruikers.

  Mocht het u met geen enkel van deze systemen lukken, dan raden wij aan om Vrijgezel 1.0 of Trio 5.3 te proberen? Maar eerder nog adviseren wij u gebruik te blijven maken van Vrouw 1.0 en er voorzichtig mee om te springen. Ik persoonlijk maak al jaren succesvol gebruik van Vrouw 1.0 en kan u uit ervaring aanraden de hoofdstukken Frequently Asked Questions en Veelgemaakte Fouten te raadplegen. Vrouw 1.0 is een zeer gevoelig programma en gaat onmiddellijk over op veilige modus bij fouten. Dat houdt in dat u zeer behoedzaam met het programma dient te werken, gegeven het feit dat bij Vrouw 1.0 van iedere fout die zich voordoet, willekeurig welke, de oorzaak onvermijdelijk bij u ligt. De oplossing ligt meestal bij het gebruik van het commando C:Sorry.exe zodra zich een onregelmatigheid voordoet. Probeer het gebruik van escape te vermijden, evenals backspace, want hierna zult u het paardenmiddel C:Sorry.exeBloemenAll moeten gebruiken om het programma weer te laten functioneren, En – zoals u weet – moet u dit niet te vaak doen.

  Vrouw 1.0 is een interessant programma, maar kan enorme uitgaven met zich meebrengen bij onjuist gebruik. Ik raad u dan ook aan om de uitbreidingsets aan te schaffen: Bloemen 5.0, Sieraden 2.3 ofwel WeekendCenterParks 3.2 U kunt hiervoor tevens gebruik maken van JaSchat 14.7 of JeHebtGelijkLieverd 8.0. U kunt deze programma’s downloaden van het internet en hun resultaten zijn redelijk tot goed.

  Let op! Installeer nooit VanavondKomenMijnVrienden 4.6, SekretaresseInMinirokje 3.3 of Vriendin 1.1! Deze programma’s werken niet in de Vrouw 1.0-omgeving en kunnen onherstelbare schade veroorzaken aan uw systeem. Om C:VrijenOpZaterdagavond.exe te laten werken, dient u eerst andere commando’s zoals C:HaarDronkenVoeren.exe of C:DiamantenHalssnoer.exe uit te voeren.

  Nog vragen? Bel met: 0900-WaarBenIkAanBegonnen (1,50 Euro/min)


  12 augustus 2006 om 07:44
  Max R.

  Dat is een jaar of 2 geweest na de Commodore 64. Pa kocht een Laser XT, die groot genoeg was om diverse auto’s in te parkeren. Ik was er al snel achter dat die PC ruk was met spelletjes, en ben dus lekker op die Commodore door blijven raggen.

  Later heb ik nog wel een PC’tje gehad (heel klein bakkie, best een geinig apparaat), maar ik was al snel over op de Mac…


  12 augustus 2006 om 08:05
  jakbou

  Beste Krijn,

  Je hebt gelijk dat Apple al eerder (sinds 1977) een computer had, maar deze werd toen microcomputer genoemd. Het model van 1980 was de Apple IIe (die speelde tijdens de Kersperiode in 1980 bij ons thuis roll-over Beethoven). IBM ontwikkelde zelf niet echt een microsomputer, maar stelde deze samen uit beschikbare componenten. Wat IBM echter ontwikkelde was de eerste marketingcampagne voor een microcomputer met de onderscheidende term Personal computer.

  Zelf kwam ik in 1980 bij VNU voor het eerst in aanraking met een microcomputer; deze had de ronkende naam Superbrain. Zelf heb ik nooit een IBM PC gehad, maar altijd clones: Zenith Model 100 (geen MS-DOS), Bondwell, Olivetti Quatro, Sony Vaio, Dell. Ik ben net verhuisd naar een appartement en heb heb mijn museum moeten uitdunnen; van de Bondwell heb ik met pijn afscheid genomen.

  Ja en over het schisma PC en Mac zeg ik niets. Het is een kwestie van religie. En ik kan het weten, want ik heb theologie gestudeerd in mijn vorige leven.


  12 augustus 2006 om 08:34
  Bas

  Ik kan me mijn eerste laptop ook nog herinneren. Zo’n witte 386 bak… 2ehands gekocht, rib uit mijn lijf. Ik begrijp nog steeds niet wie die dingen toen nieuw kon betalen….


  12 augustus 2006 om 09:11
  Paul van Veenendaal

  @Erik:

  RTL video item werkt niet, vanwege de “(” in de string die de [ url ] functie niet meegeeft. Effe getinyurld, voor werkende link: PC 25 jaar RTL video


  12 augustus 2006 om 10:06
  media

  Btw, mijn eerste PC was een ACER (8086-processor) met twee 5,25″ floppydrives. WP (nee geen WordPress maar WordPerfect) bestond toen nog uit 5 floppies. Geen idee eigenlijk wanneer dat precies was; moet ergens begin jaren ’80 zijn geweest toen ik nog studeerde en tijdens de studie in Basic programmeerde op de PRIMOS. Kortom, ik begin al een oude *** te worden 😉


  12 augustus 2006 om 10:11
  Logfather

  Eerste kennismaking: kreeg ooit een Commodore 64 maar dat was ver na het Commodore 64 tijdperk want ik ben ook nog maar 18 lentes jong :).


  12 augustus 2006 om 10:31
  Kasper Katje

  Jaartallen weet ik zo niet meer maar kan me wel herinneren dat ik in de brugklas in de pauze tientallen regeltjes zat te typen met ‘goto 20’ enz. (BASIC?) en dat je dan als rsultaat een paar bewegende lijntjes op je groene schermpje kreeg. Daar was de lol dus snel van af.

  Halverwege de jaren ’80 had ik thuis een Macintosh ED en, vooral voor het produceren van muziek, achtereenvolgens de Atari STe, Atari STf, Atari Mega ST en de Atari TT. Pas daarna overgestapt op de ‘gewone’ PC en de oude juweeltjes uiteraard bewaard.


  12 augustus 2006 om 13:59
  Vincent Heidinga

  Begonnen op een MSX, toen van 2 naar 3 en 486. Inmiddels vele Toshiba laptops versleten. Waar is de tijd gebleven dat je de nieuwste versie van Doom moest installeren via 6 diskettes?


  12 augustus 2006 om 14:15
  s.aalbersberg

  Mijn eerste eigen pc was een windows95 met een kinderclownspel erop.

  Als ik zie met wat voor een snelheid het is gegaan.

  toen ik jong was maakte je zwart wit foto’s en bracht ze naar de fotowinkel en duurde het bijna een week voor je ze kon ophalen en veel geld moest betalen, nu heeft mijn vrouw vandaag 124 foto’s gemaakt in Delft en binnen een no time staan ze digitaal,weet je dat vindt ik zo super.

  Ook vindt ik het heerlijk dat je met de hele wereld in kontakt ben!

  Sjaco


  12 augustus 2006 om 17:53
  jakbou

  Beste Marco,

  Internet 15 jaar was een paar weken geleden. Het feit dat sommigen vorig jaar de 35 ste verjaardag ervan wenste te vieren is niet terecht. Dit heeft te maken met de start van ARPA net, maar ook hierover zijn de geleerden het niet eens qua jaartallen. 15 jaar Internet kan duidelijk herleid worden tot een document van Tim Berners Lee dd 6 augustus 1991, waarin hij voor het eerst duidelijk het principe van het world wide web aantoont. Alles daarvoor was Arpanet tot 1989, toen de National Science Foundation in de VS het runnen van het civiele gedeelte van Arpanet overnam.Overigens stamt de term internet van Vincent Cerf en heeft hij deze in 1982 voor het eerst gebruikt tijdens een lezing.

  And keep those PC stories coming


  12 augustus 2006 om 21:02
  Arash

  Mijn eerste kennismaking was op school met een Apple (geloof Apple II family), waar wij 1x per week enkele uren spelling en reken les op kregen.

  Mijn eerste PC was een 80286 met 8Mhz en 20MB harddisk die ruim 10 kilo woog 😉 Met DOS 5.0 en een kleurenscherm met 16 kleuren…


  13 augustus 2006 om 06:46
  roy van Veen

  Mijn eerste eigen (geïnspireerd door een schoolcomputer … iets met Brain) computer was er 1 van Mattel, ergens in 1981 of 1982. 1Kb geheugen. Leerde ik vooral Basic op programmeren. Daarna kwam een Sharp MZ-700, Commodore 64 en Apple II. In 1985 gevolgd door een Mac (yes!), daarna Atari ST+, MegaST4, Amiga 4000/T. In 1995 mijn eerste Microsoft OS x86 apparaat in de vorm van een Compaq Deskpro , daarna een Olivetti notebook Echos P90, gevolgd door een Compaq Armada en een Siemens Lifebook. In 2003 kocht ik mijn huidige Apple Powerbook. En dan is er nog een reeks PDA’s/Smartphones van Atari Portfolio via REX, Newton, PalmV tot Palm TREO 650.

  Warmste herinneringen aan die eerste Mac, mijn eerste ST (wow!) en mijn huidige Powerbook. Het meeste geld (als schrijver) verdiend met mijn Amiga 4000.

  Aardige anekdotes:

  Mijn Mattel computer kende geen opslag. Dus ik was dagen aan het programmeren en gedurende die tijd stond de computer aan. Eenmaal af, werd het spelletje een keer of 10 keer gespeeld en ging de computer uit. Alles weg. De datarecorder kwam pas een jaar later, toen ik genoeg gespaard had.

  Ik ontdekte Archie/Gopher eind jaren ’80. Inbellen via een hub in Italië tegen veel geld per minuut. Nog wel wat discussies met mijn ouders over gehad. Ook de eerste stappen op het WWW gingen via buitenlandse pops (6 gulden per minuut enzo). Ook dat leverde de nodige spanningen thuis op. Ik was 1 van de eersten in Nederland die KPN ISDN werkend kreeg onder Windows 95 met de pre-productie Teles 16.3 ISDN kaart en schreef daar voor KPN ooit nog de ‘help’ en ‘how to’ voor. IRC blijft voor mij toch de magie van internet. IM is leuk, maar toch wel een matig aftreksel.

  In 1998 zette ik mijn eerste 2Mb point to point straalverbinding op voor een gemeente in Midden Nederland. Werkte super, totdat het lente werd en de rij bomen die er tussen stond bladeren kreeg, hahaha. Erg humor, achteraf bezien. Toen was het een klein drama … een blikseminslag loste uiteindelijk alles op, omdat de gemeente geen geld aan een beveiliger wilde spenderen.


  13 augustus 2006 om 08:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!