10 handige chatbots voor ondernemers

28 maart 2017, 09:00

Luke Skywalker had R2D2, Tony Stark had Dum-E, Michael Knight had K.I.T.T. en Cooper had Tars. Opvallend veel badass actiehelden worden vergezeld door loyale robots.​ Wat als jij ook je eigen robot sidekicks zou hebben om je te ondersteunen in je ondernemingsactiviteiten?

Ik heb het nu niet over het soort robots waarvan iedereen in de jaren ’80 dacht dat ze ondertussen naast ons zouden zweven. Ik heb het over chatbots.

De rappe opkomst van de chatbots is het gevolg van ontwikkelingen in machine learning en natural language processing. Je kunt ze toevoegen aan de messaging apps die je al gebruikt – zoals Slack, Messenger, of Telegram.

Hier zijn 10 handige chatbots voor ondernemers en marketeers.

1. Growthbot

 • Doel: marketing & sales
 • Platforms: Slack; Facebook Messenger; Twitter

Growthbot is een side-project van Dharmesh Shah, oprichter en cto van HubSpot. Hij was op zoek naar een handige marketingbot en besloot om er maar zelf een te bouwen. Via verbindingen met bronnen als HubSpot en Google Analytics kan Growthbot interessante antwoorden geven direct vanuit Slack, Facebook Messenger, en zelfs Twitter. Vragen als “What software does Userlike.com use?“, “What is trending on Inbound.org?” of “What keywords does Marketingfacts.nl rank for?“.

En Growthbots functionaliteit breidt zich alleen maar uit. Sinds kort kan het je ook vertellen welke pay-per-click keywords een bedrijf koopt, hoeveel traffic een bepaalde website ongeveer heeft, hoeveel een bepaald bedrijf uitgeeft aan marketing en welke sociale platformen het best werken voor je concurrenten. Ik kijk altijd uit naar nieuwe functies.

screenshot of growthbot, one of the most powerful chatbots for entrepreneurs

2. Statsbot

 • Doel: analytics tracking
 • Platform: Slack

Statsbot is een verfrissende nieuwe manier om je online analytics te verkennen. Door het te verbinden met Google Analytics, New Relic of Mixpanel, kun je simpele en directe vragen stellen over je analytics en directe antwoorden ontvangen. Zo kan je nu vanuit Slack je data analyseren, rapporten aanmaken en – mijn favoriet – een notificatie krijgen als er iets gebeurt. Een ongebruikelijke piek of daling in web traffic? Statsbot laat het je weten.

screenshot of Statsbot in action

3. TechCrunch Bot

 • Doel: op de hoogte blijven van industrienieuws
 • Platforms: Facebook Messenger

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van industrienieuws, maar dit kan gemakkelijk vergeten worden op een drukke dag. De TechCrunch Chatbot helpt je hiermee. Ontvang dagelijkse updates van de meest populaire artikels of kies ervoor op de hoogte te blijven van specifieke topics die je interesseren. Ik krijg bijvoorbeeld specifieke updates over livechat-gerelateerd en Tesla-nieuws. Je kunt ook meer informatie van de chatbot vragen over een bepaald bedrijf of persoon.

screenshot of techcrunch bot on Facebook

Techcrunch weet nu van welke verhalen ik op de hoogte gehouden wil worden.

4. Hipmunk

 • Doel: reisassistent
 • Platforms: Facebook Messenger, Skype, Slack, e-mail, calendar

Veel reizen hoort vaak bij een leven als ondernemer. Dat is al vermoeiend op zichzelf, dus de optie om het zoeken naar vluchten over te slaan, zal door velen worden verwelkomd. Dat is wat Hipmunk ons biedt. Het is een behulpzame reisassistent, met een gezonde dosis humor.

slack screenshot of hipmunk in action

Neem een persoonlijke reisassistent.

Vraag voor advies over waar en wanneer te reizen, gebruik aangepaste voorkeuren, zoek voor weekenden en vakanties en zoek voor exacte dagen en destinaties. Je hoeft niet eens zo specifiek te zijn met Hipmunk. Type “Get me out of New York” en Hipmunk biedt je meteen een paar leuke ontvluchtingsdestinaties aan.

5. Surveybot

 • Purpose: marktonderzoek
 • Platforms: Facebook Messenger

image of surveybot on smartphone

Marktonderzoek is belangrijk voor elke onderneming, maar het verzamelen van data kan moeilijk zijn. Surveybot maakt dit makkelijker via eenvoudige interactieve surveys op voor Facebook Messenger.

Door het opzetten van vragen binnen Surveybot en deze te verbinden aan je Facebookpagina, kunnen ondervraagden je survey beantwoorden via hun favoriete messaging-app. Begin met het maken van beter geïnformeerde besluiten en stop met het spammen van je doelgroep via e-mailsurveys!

6. Kip

 • Doel: het coördineren van kantoorboodschappen
 • Platforms: Slack, Telegram, Kik

De zogenaamde motivation trifecta bestaat uit autonomiteit, meesterschap en doelgerichtheid. Maar er is nog een elementele brandstof voor je medewerkers: eten! Kip is een chatbot voor Slack die het coördineren van je kantoorboodschappen vergemakkelijkt.

Coördineer je teamaankopen, voeg producten toe aan een team basket en ontvang kostenrapporten.

Kip in action on Slack

Kip houdt de motor van je bedrijf gaande.

7. Howdy

 • Doel: automatiseer routinetaken
 • Platforms: Slack

Howdy stroomlijnt de taken van je team. Je kunt routine en tijdrovende taken automatiseren door teamleden de juiste vragen te stellen op het juiste moment. Bovendien kun je Howdy ook instellen om je team te vragen naar statusupdates, om custom rapporten op te stellen en zelfs om lunchvoorkeuren te verzamelen.

Howdy is handig voor elk team met Slack, maar helemaal voor remote teams.

gif of Howdy in action

8. Felix Bot

 • Doel: dagplanning
 • Platform: Slack

Felix Bot is een simpele persoonlijke task planner binnen Slack. Laat weten welke taken je wilt afmaken en Felix creëert een to-do-lijst die je kunt afkrassen. Het is een simpele app, maar voor veel mensen is dat juist perfect.

gif of felix in action

9. Finance Bot

 • Doel: info en updates over aandelen
 • Platforms: Facebook Messenger

Voor ondernemers met een portfolio is Finance Bot een handige robo-buddy om op de hoogte te blijven van aandelen. Je kunt specifieke aandelen volgen, updates krijgen en vragen om meer gedetailleerde informatie. Niets te diepgaand, maar genoeg als je geen full-time broker bent.

screenshot of Finance bot in action on Messenger

10. @CatzBot

 • Doel: uitstelgedrag
 • Platform: Telegram

Soms vraag ik me af of Mark Zuckerbergs productiviteit weleens leidt onder z’n eigen creatie. De meesten van ons kunnen gemakkelijk toegeven dat we wel eens afgeleid worden van werk. Iedereen heeft op zijn tijd een gezonde dosis procrastinatie nodig.

Telegrams @CatzBot is hier perfect voor. Wat je hem ook stuurt, hij antwoordt met inspirerende foto’s van schattige katten. Nice.

Ben ik een handige chatbot vergeten? Laat het weten in de comments sectie!

Pascal is Mr. Marketing bij Userlike, software voor website en messaging support. Hij en zijn team delen tips over klant communicatie op het Userlike Blog.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!