Zes cases waarin technologie en marketing samen een meerwaarde bieden

27 maart 2013, 05:59

We voelen al langer aan dat een kruising tussen een marketing- en een IT-manager best wel een interessant profiel is. In een vorige post beschreef ik de drie dimensies voor de marketing van de toekomst: extreme klantgerichtheid, verkopen zonder te verkopen, maar ook technologie. Meer en meer mensen voorspellen een verschuiving van IT- naar marketingbudget. Voor de meeste marketeers is dit echter een nieuwe uitdaging. Op het moment dat veel marketeers sociale media beginnen begrijpen, komt er een nieuwe trend op ons af: het begrijpen van technologie, data en de mogelijkheden die het biedt.

Technologie biedt op drie manieren een meerwaarde aan marketing

Er zijn drie dimensies waarop technologie marketing vooruit kan helpen.

  1. De klantenervaring nog verbeteren: nieuwe technologie kan de klantenbeleving verhogen. Technologie kan voor vernieuwing zorgen die een klant verbaasd doet opkijken.

  2. De efficiëntie verhogen: technologie kan processen efficiënter maken. Service kan via technologie bijvoorbeeld evolueren naar een selfservice-omgeving. Daarbij kan de klant zelf de problemen oplossen op een sneller en efficiëntere manier. De klantentevredenheid stijgt en de kosten dalen.

  3. Helpen om meer geld te verdienen: de technologie kan de relevantie voor de consument verhogen. Een hogere relevantie leidt tot meer zin tot aankopen. Technologie maakt het proces efficiënter voor de klant.

Aan de hand van enkele cases beschrijf ik graag hoe bedrijven vandaag reeds inspelen op deze dimensies.

Case 1: MyMagic+ van Disney

Midden 2012 introduceerde Disneyworld een nieuw vakantiemanagementsysteem voor gasten van hun pretparken. Gasten van de Disneyparken in Orlando krijgen bij aankomst een elektronische armband om. Deze bevat de data van hun creditcard, het is hun sleutel van het hotel, het is het ingangsticket voor de parken. Gasten kunnen hun favoriete attracties opgeven en worden op rustige tijdstippen uitgenodigd om dan naar de attractie te komen.

Het doel is de ervaring van de klant verbeteren. Zo zal Assepoester je kinderen met hun naam aanspreken, ze krijgt dit immers te zien als je kinderen in de buurt komen. De magische armband geeft die informatie door. Als het je verjaardag is, speelt elke medewerker van het park daarop in.

Naast het verbeteren van de service zijn er eveneens promoties gekoppeld aan de armband. Je krijgt de kans om via de band heel snel en vlot producten te kopen en op je kamer te laten leveren. Vroeger kostte dat vrij veel administratie voor de gasten en het personeel. Via MyMagic+ gaat dit volledig automatisch. Uiteraard hoopt Disney dat gasten hierdoor ook meer zullen kopen. De armband houdt al je interacties bij in het park. De mogelijkheden voor Disney met deze data zijn eindeloos.

Bovendien gebruikt Disney nieuwe technologie om de Disney-figuren nog meer tot leven te laten komen. Mickey kan plots spreken en je vragen beantwoorden. Dat is duidelijk een technologische applicatie die puur inspeelt op een betere klantenbeleving.

Case 2: Online kopen via Twitter dankzij American Express

Sinds kort kunnen American Express-klanten betalingen uitvoeren via Twitter. Als kaarthouder moet je daarvoor je kaartgegevens koppelen aan je Twitter-account. Om een product aan te kopen, moet je enkel een aankoophashtag vermelden, Amex twittert daarna een bevestiging. Als de kaarthouder deze tweet nog eens retweet binnen 15 minuten, is de aankoop bevestigd.

Op dit moment kan betalen via een tweet nog enkel in de Verenigde Staten en voor een beperkt aantal producten. De aankopen kunnen enkel uitgevoerd worden als reactie op een aanbod van enkele fabrikanten. Het aanbod geldt onder andere voor het kopen van een XBox of een Amazon Kindle Fire HD. Alles vindt op Twitter plaats: het aanbod, de aankoop en de bevestiging van de aankoop. Zo kunnen consumenten voor het eerst een volledig koopproces via Twitter uitvoeren.

Case 3: Amazon dynamische prijszetting

Amazon is de kampioen in het automatisch aanpassen van prijzen. Elk uur worden de prijzen van 2 miljoen producten aangepast op de site. Sommige productprijzen veranderen tot 9 keer per dag. Dankzij Amazon kunnen we niet langer spreken van een prijs voor een product. Je hebt een prijsvork voor een product en die wordt ingevuld naar gelang de context van de dag (van het uur).

Amazon maakt gebruik van algoritmes die enerzijds de populariteit van producten bekijken en anderzijds de markt afzoeken naar de prijzen van de concurrenten. Het doel is om steeds de scherpste prijzen te hebben. Amazon is een bedrijf dat draait op volume en lage marges. De lage prijs werkt zo op twee manieren. Enerzijds is het een aantrekkingspool voor klanten, maar anderzijds is het een afschrikking voor de concurrenten, lage marges zijn immers niet aantrekkelijk als markt. Amazon hanteert dit principe al jaren, maar wordt nu meer en meer door andere retailers gekopieerd.

Daarnaast gebruiken ze hun kennis over data niet alleen om de prijzen scherp te zetten, ze zijn eveneens meesters in direct marketing. Op basis van het klikgedrag van de klant worden angstaanjagend relevante promoties gestuurd naar elke Amazon-klant.

Case 4: Personalisatie van kledij via een ingebouwde chip door Burberry

Tijdens de Fashion Week in London presenteerde Burberry een nieuwe technologie aan de consumenten. Zij kunnen de nieuwe collectie meteen bestellen terwijl de modellen op de catwalk lopen. Via de online bestelling verzamelt Burberry gegevens van de klant, die vervolgens gebruikt worden in een computerchip die verwerkt wordt in de kledij. De data op de chip worden gebruikt om de kledij te personaliseren via een persoonlijk naamplaatje en om interactieve content te personaliseren.

Personalisatie krijgt een heel nieuwe wending via de technologie die Burberry toevoegt aan haar kledij en accessoires. De chip activeert korte filmpjes die de historiek van het product vertellen. De video toont verder hoe de naam van de koper wordt aangebracht aan een gepersonaliseerd gouden naamkaartje.

Als consumenten de flaship store in London binnenwandelen met een dergelijke chip, zal de winkel hen herkennen. Op grote schermen en op interactieve spiegels wordt gepersonaliseerde content getoond aan de consument terwijl ze in de winkel rondwandelen.

Case 5: synchroniseren van het tweede scherm met het TV-scherm

Het Japanse telecombedrijf NTT experimenteert momenteel met het synchroniseren van content op TV met content op de iPad. De uitdaging voor ontwikkelaars van TV-spots wordt niet langer de content te verrijken óp het TV-scherm, maar net náást het TV-scherm. Hun technologie gebruikt een digitaal watermerk, waardoor de beelden op TV en op de iPad gelijk lopen. Op de iPad verschijnt dan augmented reality of andere extra content.

Het doel van NTT is om de conversie van TV-spots te verhogen. Door de extra content op het tweede scherm hopen ze consumenten door te verwijzen naar hun webshop.

Case 6: Water produceren via een billboardadvertentie

Deze advertentie bevindt zich in Peru. Het is reclame voor een school voor ingenieurs. Ze promoten hier niet enkel hun school, de advertentie zorgt voor concrete toegevoegde waarde. Via deze advertentie kunnen de mensen vers water verkrijgen. In de buurt van Lima is er vaak water schaarste waardoor de meerwaarde van deze actie heel groot is.

In de buurt van Lima regent het bijna nooit, maar de luchtvochtigheid bedraagt gemiddeld 98%. De advertentie bevat 5 generatoren die de luchtvochtigheid weten om te zetten in puur en gratis drinkwater voor de mensen uit de buurt.

Marketing 2020

Het is duidelijk dat technologie meer en meer in het hart van marketing hoort. Moderne marketeers benutten de nieuwe technologische mogelijkheden om meerwaarde te bouwen voor de klant. Mijn volledige visie over de rol van technologie in marketing vinden jullie terug in deze presentatie.

Steven Van Belleghem
Global CX Thought Leader bij stevenvanbelleghem.com

Steven Van Belleghem is a global thought leader in the field of Customer Experience. His passion is spreading ideas about the future of customer experience. Steven believes in the combination of common sense, new technologies, an empathic human touch, playing the long-term game and taking your social responsibility to win the hearts and business of customers over and over again. Steven is the author of multiple international bestselling books including ‘The Conversation Manager’, ‘When Digital Becomes Human’, ‘Customers the Day after Tomorrow’, ‘The Offer You Can’t Refuse’ and a technology thriller called Eternal.

Categorie
Tags

6 Reacties

    Rik van Kooten

    Goed artikel en erg mooie voorbeelden van technologische toepassingen die een klant eigenlijk alleen maar kan omarmen. Bij het zien van dit soort innovatieve voorbeelden kan ik niet anders dan wederom concluderen dat we in een enorm interessante tijd leven waarin de mogelijkheden en kansen enorm zijn. Mits we in staat zijn om de ontwikkelingen en mogelijkheden te zien natuurlijk, wat uiteindelijk de terechte boodschap in het artikel is. Top!


    27 maart 2013 om 07:26
    Dave

    Wat een onzin dit. Techniek is slechts een middel, net zoals de drukpers of de uitvinding van de camera ooit een uitvinding was die nieuwe middelen bracht. Al die techneuten op Marketingfacts die zich ineens marketeer noemen. Dat is net als een stickerdrukker die zich reclamebureau noemt. Marketing 2020? Marketing verandert niet, alleen de middelen veranderen door technische ontwikkelingen. Natuurlijk biedt dat nieuwe kansen, maar als je zegt dat marketing en ICT naar elkaar toe groeien dan ben je net zo achterlijk als mensen die drukkers inschakelen om reclame te maken.


    2 april 2013 om 19:30
    StevenInSites

    Bedankt voor je feedback, Dave. Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Marketing is niet zoveel veranderd. De klant centraal zetten en proberen goede producten te maken, zijn van alle tijden. Op dat vlak volg ik je.

    Wat wel is verandert, dat is het gedrag van consumenten. De manier waarop ze zich informeren, de manier waarop ze aankopen, is doorheen de tijd stevig geëvolueerd. Het internet op zich, heeft daar toch wel een grote impact gehad. Het feit dat 40% van de Fortune 500 bedrijven uit 2003 vandaag niet meer te vinden zijn, getuigt ervan dat verandering veel sneller gaat.

    Technologie is inderdaad een middel en geen doel. Als je mijn presentatie goed zou bekijken en artikel goed zou lezen, dan zal je zien dat ik technologie vooral link aan klantgerichtheid. Uiteraard wil je er ook als onderneming iets uithalen, vandaar de efficiëntie en extra opbrengsten invalshoek.

    Weet je trouwens wat ook nog steeds goed werkt in marketing en in het leven, dat is vriendelijkheid en beleefdheid. Een boodschap op een vriendelijk manier brengen, heeft veel meer impact dan wanneer er ‘zware’ woorden worden gebruikt. Vriendelijkheid is allicht het meest onderschatte element van een goede marketing aanpak.


    3 april 2013 om 11:01
    StevenInSites

    Bedankt voor je fijne feedback, Rik. Ben het volledig met je eens. Leuk om te lezen. Steven


    3 april 2013 om 11:01
    Ludo Ansems

    Enorm goede content, Steven.

    En grote waardering voor de laatste alinea van je reactie van 13:01.

    Keep up the good work!


    3 april 2013 om 12:20
    Dave

    Sorry als ik onvriendelijk overkwam. Ik ben een juist een hele aardige jongen. Dat is de anonimiteit van het internet. Daarin kun je af en toe eens lekker je gal spuien 😉 Normaal reageer ik gewoon niet op dit soort artikelen. Maar je artikel was de welbekende druppel waardoor ik toch maar eens moest reageren. Sorry, het is niets persoonlijks. Jij bent in mijn ogen de zoveelste techneut die pretendeert marketeer te zijn. Marketing is altijd al een dynamisch vak geweest en marketeers zijn altijd op zoek geweest naar nieuwe originele middelen om opvallend de boodschap over te brengen. Maar marketing is veel meer dan media en ICT (en ook wat anders dan de klant centraal zetten en proberen goede producten te maken). Als jij het dan hebt over cases, zonder probleemstelling, doelstellingen en ook geen resultaten van de campagne opneemt in je beschrijving dan wordt ik gewoon een beetje moedeloos. En je bent niet de enige, vandaar de druppel… Het gaat om de boodschap en welk instrument je inzet is daarbij niet van belang.


    3 april 2013 om 13:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!