Webhosting of een VPS voor je website: een VP-wat?

7 oktober 2016, 09:00

Denk je aan een website, dan denk je al gauw aan webhosting. Zonder webhosting kan natuurlijk niemand je website bereiken. Maar er is ook een andere manier om je website te hosten die minder bekend is onder de gemiddelde website-eigenaar: de ‘virtual private server’ (VPS). Minder bekend betekent in dit geval zeker niet minder goed. Wat beide producten inhouden en wat hun verschillen zijn, zal aan de hand van dit artikel duidelijk worden.

Hoe werkt het eigenlijk?

Beide producten geven je de beschikking tot een server waarop je een website kunt hosten, met als doel dat iedereen op het internet hier toegang toe heeft. Dit kan dezelfde soort server zijn, maar hij is anders ingericht.

Webhosting

Webhosting kun je vergelijken met wonen in een appartementencomplex. Iedereen maakt gebruik van één gezamenlijke server die is onderverdeeld in meerdere ruimten. Je kunt een of meerdere ruimte(n) los kopen om je website op te plaatsen.

Omdat je samen met je buren gebruikmaakt van dezelfde server moeten jullie ook alles samen delen wat die server te bieden heeft, zoals de processor en het geheugen. De webhostingprovider stelt het besturingssysteem en de software in die op de gezamenlijke server draaien, en onderhoudt deze.

VPS

Een VPS kun je meer zien als een rijtjeshuis. Je hebt een eigen virtuele server waarop je een website kunt hosten. Je buren hebben ook allemaal hun eigen virtuele server en samen vormen jullie een grotere fysieke server. Elke virtuele server heeft een gedeelte van de processorkracht en geheugengrootte tot zijn beschikking, bijvoorbeeld 1 processorkern en 2 GB aan geheugen. Net als bij een echte woning voer je het onderhoud zelf uit.

5 verschillen tussen webhosting en een VPS

Doordat een server bij webhosting en een VPS op een andere manier werkt, zijn er enkele verschillen die hieronder worden toegelicht.

1. Alles voor je ingesteld of het liever zelf doen?

Bij een webhostingpakket koop je ruimte in waarop je eenvoudig een website kunt hosten. Welke ondersteunende software er draait op je webhostingruimte is vooraf bepaald door de provider. Hij zorgt ervoor dat dit makkelijk te begrijpen is en je snel de belangrijkste instellingen kunt wijzigen. Dit is fijn als je niet zo goed weet hoe je zelf een server moet instellen.

Bij een VPS wordt er niets voor je ingesteld. Je mag zelf bepalen wat voor software er op je server draait en je bent niet beperkt tot een website alleen. Zo kun je er ook voor kiezen een Minecraft-server op je VPS te draaien of je documenten online op te slaan.

Een web control panel maakt het beheren van een VPS eenvoudiger

De vrijheid die je bij een VPS krijgt, betekent ook veel verantwoordelijkheid. Bij een VPS is meer kennis vereist om een server vanaf de grond af op te bouwen en je website online te krijgen. Gelukkig zijn er ‘web control panels’ als DirectAdmin, Plesk en cPanel beschikbaar die dit eenvoudiger maken. Ook bieden de meeste providers uitgebreide tutorials die je op weg helpen. Het gat tussen een VPS en webhosting wordt hiermee wat kleiner.

2. De prijs

Een VPS is naar verhouding duurder dan een webhostingpakket. De reden hiervoor is dat er doorgaans minder mensen een server delen bij een VPS dan bij webhosting het geval is. De kosten voor een VPS liggen daardoor hoger.

3. Beschikking tot de resources van de server

Omdat je bij webhosting samen met je buren gebruikmaakt van dezelfde server, delen jullie ook de resources van die server. Het staat niet vast hoeveel resources je tot je beschikking hebt, dit is afhankelijk van de drukte op de server. Wat voorop staat bij webhosting, is het snel en makkelijk online zetten van je website.

Bij een VPS deel je ook de resources van een server, maar zijn er wat bredere muren tussen jou en je buren. Zo bepaal je zelf hoeveel processorkracht en geheugen je tot beschikking staan, bijvoorbeeld 1 processorkern en 2 GB aan geheugen. Hier kunnen je buren in beginsel niet bij. Op die manier kun je met een VPS een server inrichten naar de specifieke eisen van je website.

4. Schaalbaarheid

Als je meer ruimte of kracht nodig hebt, kun je zowel bij webhosting als bij een VPS een groter pakket bestellen en opschalen. Het verschil is dat bij webhosting deze schaalbaarheid lager ligt.

Voorbeeld van webhostingpakketten

Een goed webhostingpakket kan prima jouw normale website aan. Als je echt een grote en veeleisende website hebt die erg veel dagelijkse bezoekers trekt, groei je boven het grootste webhostingpakket uit.

Voorbeeld van VPS-pakketten

Een VPS biedt dan uitkomst. Die kun je vrijwel altijd uitbreiden naar een niveau dat bij een veeleisende website past. Voeg bijvoorbeeld een extra processor toe als je wat meer rekenkracht nodig hebt. Of voeg een extra harde schrijf toe als je meer opslag wilt voor grote video’s.

5. Nieuwsbrieven versturen

Met een webhostingpakket kun je erg veel e-mails versturen voor persoonlijk of zakelijk gebruik, tot wel duizenden e-mails per dag. Maar het is niet bedoeld om hier ver bovenuit te stijgen. Heb je een enorme lijst aan e-mailadressen verzameld (bijvoorbeeld meer dan 10.000) en wil je naar al deze e-mailadressen een nieuwsbrief versturen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een VPS, omdat je zelf meer controle hebt over de software voor het versturen van zulke massamailings.

Webhosting of een VPS kiezen?

Of je kiest voor webhosting of een VPS zal afhangen van de specifieke features die je in een hostingpakket zoekt, je kennis en persoonlijke voorkeuren. Het ene product is niet slechter dan het andere, ze dienen alleen verschillende doeleinden. Je kunt zeggen dat webhosting meer op de normale consument of zzp’er is gericht die snel en makkelijk online wil met zijn website. Een VPS richt zich meer op power-users die hun hostingruimte specifiek willen afstemmen op hun website.

Bij welke groep jij hoort, zal onder andere afhangen van de volgende 5 vragen:

  1. Wil je zo min mogelijk zelf instellen en heb je liever dat iemand anders het voor je doet?
  2. Is prijs belangrijk voor je?
  3. Heb je een website die niet veel bezoekers trekt en niet veeleisend is?
  4. Wil je alleen een website, blog of webshop hosten?
  5. Gebruik je e-mail voor persoonlijke of zakelijke doeleinden en niet voor massamailings?

Kun je de bovenstaande vragen positief beantwoorden? Dan past een webhostingpakket goed bij je. In andere gevallen is het zeker waard om eens in de wereld van een VPS te duiken.

Akif Hodzic
Contentmarketeer bij TransIP

Akif Hodzic is werkzaam als contentmarketeer bij TransIP in Leiden, de grootste domein-, hosting- en VPS-leverancier in de Benelux. In zowel zijn artikelen als zijn werk staan zelfredzaamheid en gebruiksgemak voorop. Hiernaast interesseert hij zich in de relatie tussen content en zoekmachine, nieuwe webdesigntrends, 10X-content en contentcuratie. Dit uit hij door middel van zijn blogs.

Categorie

1 Reactie

    Enne Berends

    Hallo Akif

    Ik wil een website op mijn VPS gaan plaatsen.

    De VPS heb ik besteld en draait bij Transip.nl

    De reden dat ik gekozen heb voor een VPS is dat de website beveiligd moet worden.

    De website is gemaakt in Front Page en wij hebben aan deze website 10 jaar gewerkt.

    De website is ongeveer 30 GB groot en bestaat hoofdzakelijk uit WORD bestanden.

    Ongeveer 200.000 links verwijzen naar deze bestanden.

    Alles is een uit de hand gegroeide hobby door gepensioneerde chauffeurs gemaakt.

    Momenteel is de website online omdat we problemen kregen met onze oude Delicate server bij Strato.

    Ongeveer 1000 accounts gaan we aanmaken op de server.

    Op welke wijze krijgen wij de website op de VPS aan het draaien?

    Welke programma’s hebben wij nog nodig.

    ik heb 10 jaar met de server die door een ICT er was ingesteld.

    nu moet de VPS ingesteld worden en dat is nu even het probleem.

    Kijk maar of je tijd hebt voor een antwoord.

    met oprechte groet,

    Enne Berends coördinator v/d website http://www.bustic.nl


    26 november 2020 om 16:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!