‘Wat doen we met de kinderen?’
Nalden wil met tool Adelee ouders helpen betere opvoeders te worden
Terwijl de geruchten rondzoemen dat WeTransfer zich klaarmaakt voor een beursgang, is oud-oprichter Nalden lekker bezig met een nieuwe startup. Onder de naam Adelee werkt een team van tien man aan een communicatietool voor ouders.
Adelee is een tool waardoor je een betere opvoeder kunt worden. “Wat we zien is dat de informatie wel overal is – sterker nog je kunt soms door de bomen het bos niet meer zien – maar wat wij missen zijn de tools die erop gericht zijn om ouders te laten samenwerken.”
Collaboration tools
Nalden is zelf vader van twee kinderen van 3 en 5 jaar. Hij en zijn team hebben een sterke achtergrond in tech. Een wereld waarin zogenaamde collaboration tools als Slack of Basecamp een grote rol spelen. “Dus wij dachten: wat nu als we de dynamiek van de collaboration tools toespitsen op het team ouders en de ouders zo beter laten samenwerken? Het is belangrijk dat zij samen on the same page zijn qua visie en activiteiten en afspraken: wie doet wat wanneer. Puur voor je gezin of je familie met de centrale vraag: wat doen we met de kinderen?
“Eén op de drie stellen gaat uit elkaar voordat hun eerste kind drie jaar wordt”
“Dan denken we dat we ouders een beter team kunnen laten worden in plaats van dat ze uit elkaar gaan. Want één op de drie stellen in Europa gaat uit elkaar voordat hun eerste kind drie jaar wordt. Dat zijn schrijnende cijfers en zeker niet het beste voor een kind.”
Simpel beginnen
De app gaat uit van de gedachte dat als ouders goed communiceren dat dit goed is voor de kinderen. “We gaan gewoon heel simpel beginnen. Het is in eerste instantie een messenger-app waar je met z’n tweeën in zit. Dan heb je een private intimate space waar je samen kunt communiceren. Die communicatie is een eindeloze stroom van een gesprek. Je kunt daarnaast onderwerpen, topics creëren, dat zijn clustered conversations rondom een bepaald topic, bijvoorbeeld het bedritueel, wie doet welke dagen en wat doen we precies. Dat kun je per leeftijd updaten. Dat is dan duidelijk en is het besproken. Maar je kunt ook andere dingen bespreken in de app.”
De app is tot op heden getest met een testgroep van zo’n 600 mensen. Sinds deze week is de app ook in de appstore van Apple te vinden (Android volgt later). “Het is spelenderwijs leren hoe we toegevoegde waarde voor ouders kunnen bieden.”
Nalden wil niet beweren dat een app beter is dan een echt gesprek, face-to-face. “Het is niet of-of maar en-en. Ik ben het met je eens dat bespreken het beste face-to-face gebeurt. Maar dan kun je de follow-up goed doen via de app. En dan niet met WhatsApp vanwege de privacykwesties en alle ruis van al die verschillende gesprekken.
“Dit zijn de belangrijkste dingen in het leven en daar wil ik een dedicated channel voor hebben”
“Ik word er gek van en gebruik het niet meer. Ik wil vanuit de propositie beginnen: dit zijn de belangrijkste dingen in het leven en daar wil ik een dedicated channel voor hebben.”
Ouders als team benaderen
Er zijn natuurlijk ongelooflijk veel boeken en apps waarbij mensen informatie kunnen opvragen of dingen kunnen leren. “Historisch gezien lezen de vrouwen de boeken en komt de kennis gefragmenteerd bij hun partners binnen. Daar zit al een soort discrepantie in de samenwerking. Dat is allemaal geconditioneerd. Wij denken dat je mensen meer moet benaderen als team. Dus niet zoals bij het consultatiebureau waar je als vader vaak geen hand krijgt of niet wordt aangekeken, willen wij wel degelijk beide ouders aanspreken en op hun verantwoordelijkheid wijzen. We gaan ook werken met een community die insights gaat geven op het juiste moment in de juiste fase. Door zowel experts als door andere ouders. Allemaal anoniem. Dus er komen meningen naar voren en expert advice, mensen die vanuit hun ervaringen communiceren. Dat zijn zaken waar ouders zich aan kunnen spiegelen en vervolgens ook weer samen kunnen bespreken en daar vervolgens op kunnen acteren in het echte leven, want dat is het allerbelangrijkste.”
Of en wanneer mensen ook voor de app moeten gaan betalen staat nu nog niet vast. Eerst maar eens kijken of mensen Adelee gaan gebruiken. De startup is krijgt geld van een team van angels en durfkapitaal-ondernemers. Daaruit zou je kunnen afleiden dat het wel degelijk een heel serieus idee is.
“Adelee kan ook een volledig community based ding worden”
“Het is wel degelijk onze ambitie om ouders te empoweren om betere ouders te worden en daardoor een betere generatie kinderen voort te brengen. Op dit moment zien we verder wel waar het ons brengt. Dat is de leukste fase. Het kan ook een volledig community based ding worden. Hoe tof is dat? De durfkapitaal-ondernemers hebben zeker hun eigen spel, maar momenteel zijn ze nog niet in staat om dat door te drukken, waar dat in andere bedrijven wel gebeurt. Dat is het spel nu. Alle kaarten liggen nog op tafel.”
Bekijk hier het hele interview met Nalden: