Wat betekent Clubhouse voor marketingcommunicatie?

22 februari 2021, 14:00

Dispo een nieuwe hype? Beeldzoekmachine. Jazzkeys. Time next 100 en Clubhouse in drie verhalen; in de tijdslijn, een video guide en een mogelijke verklaring van het succes. Dit en nog meer in het Nieuws van de Week.

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Clubhouse volgens Stratechery

Als Ben Thompson achter de laptop gaat zitten en een actuele ‘hype’ bespreekt weet je direct dat je hele plaatje te lezen krijgt. Dus in dit verhaal staat Clubhouse in de schijnwerper. Waarom is het succes van Clubhouse eigenlijk verklaarbaar? In alle ontwikkelingen van democratie van aggregatie naar transformatie ontstaat er een open plek in het bos waar Clubhouse mooi in de volle zon kan gaan staan shinen. En vervolgens een lekkere analyse van Clubhouse’s positie in vergelijking met podcasts, blogs en Facebook. Om tussendoor nog even een interessante opmerking te maken over de herkomst van een gedeelte van de software: “The Stanford Internet Observatory has confirmed that Agora, a Shanghai-based provider of real-time engagement software, supplies back-end infrastructure to the Clubhouse App”. Met een Chinese overheid die overal meekijkt is het toegang geven tot je adresboek voor Clubhouse wellicht opeens een lastige keuze.

#2 Clubhouse Video tutorial

The Social Media Examiner is sinds jaar en dag een wegwijzer in de wereld van social media. Dan kan het niet anders dan wanneer er een nieuwe ster aan het firmament komt te staan, er een uitgebreid verslag verschijnt. Dus als je wilt weten wat de implicaties (kunnen) zijn van Clubhouse voor marketing, en dan bedoelen ze natuurlijk de marketingcommunicatie, moet je dit verslag van Michael Stelzner maar even doornemen. Twee uitgebreide video guides en veel voorbeelden. Dan ben je helemaal op de hoogte.

#3 The Clubhouse App & the Rise of Oral Psychodynamics

Clubhouse past helemaal in de explosieve ontwikkeling van audio. Maar waarom is audio nu zo aantrekkelijk? Wat is het geheim achter deze ontwikkeling? Wellicht is het begin van een antwoord te vinden in dit verhaal van Zeynep Tufekci (sociologist aan de University of North Carolina en een faculty associate aan Berkman Klein Center for Internet and Society, Harvard). “De orale wereld is kortstondig, bestaat alleen in de tijd, wordt voornamelijk ondersteund door interpersoonlijke verbindingen, overleeft alleen in het geheugen en in plaats van definitieve, cumulatieve werken te bouwen, is het gericht op conversatie en het onthouden van kennis door het gedenkwaardig te maken”. Een heel mooi voorbeeld hiervan is volgens Zeynep het verschil tussen mondelinge en geschreven taal. Dé reden waarom slechte scripts in films zo hoogdravend klinken en geschreven transcripten er vaak zo grappig uitzien. Die slechte scriptschrijvers zitten vast in geletterd Engels in plaats van in het gesproken woord. Mondelinge/gesproken taal is wel gerelateerd aan maar verschilt van geschreven taal, en niet alleen in zinnen en grammatica, maar ook in stemming, effect en ritmes. (via Wouter van Noort, NRC Future Affairs)

#4 Audiblogs

Naast de groei van audio is er natuurlijk ook de ‘passion-economie’. De hernieuwde aandacht voor onder andere nieuwsbrieven en blogs. Maar wanneer ga je al die interessante verhalen dan lezen? Ook hier is audio dan misschien wel een mooie oplossing. Audiblogs geeft je namelijk de mogelijkheid om van een geschreven artikel of blogpost een podcast te maken en die te beluisteren in iedere podcast-app (behalve Spotify).

#5 Interactieve audio campagnes

Het laatste stukje audio voor deze update: de voice assistent. Je zou ze in al het Clubhouse-geweld bijna vergeten. Toch staat ook deze wereld niet stil en zijn ontwikkelaars bezig om relevante toepassingen te bedenken. Vandaag in de update daar twee mooie voorbeelden van. De eerste is een’“interactieve smart speaker commercial’. Dus tijdens het luisteren naar een zender of podcast via de smart speaker is er een interactieve audiocommercial waar je direct een bestelling kunt doen voor, in dit geval, vitaminen. Het tweede voorbeeld is van Tripadvisor. Zij introduceren de eerste virtuele stemtour van een bestemming op Alexa in de wereld. De ervaring stelt reizigers in het VK in staat om de wonderen van Abu Dhabi vanuit het comfort van hun huis te verkennen.

#6 Dispo

En alsof er nog niet genoeg opschudding is door de komst van Clubhouse staat de volgende app alweer aan de virtuele deur te kloppen: Dispo! Een app ontwikkeld door David Dobrik. David is een YouTube-personality. Dispo is een app voor het delen van foto’s. Het basisconcept is dat je foto’s maakt via een interface die eruitziet als een wegwerpcamera, compleet met een kleine zoeker zodat je niet echt kunt zien wat je aan het fotograferen bent.

Dispo is misschien wel een ‘anti-Instagram voor Gen-Z’

En dan worden de foto’s verborgen totdat ze om 9 uur de volgende ochtend zijn ‘ontwikkeld’ en worden gedeeld in ‘rollen’ (in feite groepen). Het is conceptueel vergelijkbaar met Beme, waarmee gebruikers korte video’s kunnen opnemen en delen zonder een voorbeeld ervan te kunnen bekijken. Dispo staat voor disposable camera. Het is net als Clubhouse een invite-only app en Dispo is misschien wel een ‘anti-Instagram voor Gen-Z’ vanwege de focus op ongepolijste esthetiek (geen ‘filters’ en ‘bewerken’ knoppen in de app).

#7 Covid en welzijn

Om je een beeld te vormen van de impact van de pandemie op het welzijn van mensen en medewerkers is dit wel een inzichtelijke analyse van Harvard Business Review. In 12 overzichtelijke charts geeft het een beeld van niet alleen de nadelige effecten maar ook van een aantal voordelen. Die zijn zoals te verwachten minder groot dan de nadelen, maar toch. Hierin bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid de veranderingen die we later in een ‘normale’ wereld kunnen benoemen als blijvende effecten van de pandemie.

#8 Visual search

Een nieuwe vorm van search. Niet op basis van woorden maar op basis van beeld. Klik of benoem een beeld of selecteer een beeld uit je eigen bestand en zoek via deze ‘beeldenzoekmachine’ naar soortgelijke images. Erg handig als je een moodboard wil maken of op zoek bent naar een specifieke afbeelding.

#9 Time Next 100

De alumni van de Time 100 benoemen de potentiële Time Next 100. Hierdoor ontstaat een beeld van de influencers van de toekomst. Personen die het wellicht waard zijn om te volgen zodat je een idee hebt wie de mogelijke helden van de toekomst gaan worden.

#10 Type your Jazz

Jazzmuziek componeren door gewoon een tekst te typen. Jazzkeys! Het werkt wonderbaarlijk goed. Gewoon leuk voor een beetje afleiding als je de volgende actielijst aan het typen bent. Of een prima manier om met kinderen zinnetjes te componeren door een beetje gamification te gebruiken. En gebruik ook vooral de backspace (terug)toets!

Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Op zondag om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!