Trombone Champ is viral hit van de week

Van meme’s tot VR varianten en van interactieve trombones tot een fleshlight variant.   

3 oktober 2022, 15:00 2234 x gelezen

Pharrell heeft teveel exclusieve kleding en begint een veilighuis. The Pleasure Pursuit is een prachtig partnership van merk en kunst. Dall-E 2 nu voor iedereen toegankelijk. Naast alle technologie ook nog een klein beetje aandacht voor mooie initiatieven. Een heel lief en circulair project uit België: Welkom in mijn tuin. Dát en veel meer over de wereld van branded entertainment in de Week van Koot.

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 TikTok en videosearch

Jongeren zoeken steeds vaker naar aanbevelingen in video-apps boven de op tekst gebaseerde zoekmachines. Intern onderzoek van Google leert dat 40% van de jongeren, wanneer ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar een plek om te lunchen, eerst naar TikTok of Instagram gaan in plaats van Google Maps of Google search. Dit is voor de bestaande social media bedrijven en zoekmachines een potentieel probleem. Want wie het zoeken naar video’s onder de knie heeft kan er vervolgens een in-app-commerce aan koppelen en zo inkomsten genereren op basis van de behoefte van de gebruikers. Een one-stop shop, met video als basis is dan geen vreemd toekomstbeeld. In China is dit inmiddels heel gebruikelijk. In het westen zijn we nog niet zo ver. Maar gelet op de omvang en de mogelijkheden van TikTok is het niet heel vreemd als dit gedrag binnenkort ook hier zal worden overgenomen. Lees het verhaal van Connie Chan (a16z) met de voorbeelden zoals dat nu in China werkt.

#2 Dus werk aan de winkel voor Google

 

Google signaleert al enige tijd de bovenstaande trend. En dan een beetje breder dan alleen video search. Misschien kunnen we het beter visual search noemen. Tijdens het jaarlijkse Search On-evenement van 28 september jl. liet Google een aantal nieuwe manieren zien waarop mensen op internet kunnen zoeken. De trend van de laatste jaren is om meer visuele manieren te vinden om de gewenste resultaten te krijgen. We kennen allemaal de features waarbij je een foto kunt maken in plaats van te proberen de perfecte set trefwoorden in de zoekbalk te typen. Het is eigenlijk een interessant gedachte-experiment: hoe zou Google’s equivalent van TikTok’s For You-pagina eruit zien? Het zoekteam van Google weet het niet precies, maar er wordt aan gewerkt. Volgens Google ondergaat de zoekopdracht een totale transitie. Wat Google allemaal van plan is kan je lezen in deze update van The Verge.

#3 Loona

Kennen jullie Jibo nog? De eerste “social” robot. Met veel bombarie geïntroduceerd maar helaas heeft Jibo het niet gered. In 2019 viel het Jibo doekje. Maar daarmee was er opeens weer ruimte in de categorie van social robots. De vraag was alleen; wie springt daarin? En nu is er een antwoord. De nieuwe Jibo heet Loona. Het uiterst vrolijke, slimme huisdier waar je, volgens de makers, verliefd op kunt worden. En als je dat zou willen kan die met de Kerst nog als verrassing onder de kerstboom vandaag komen rijden.

#4 Discord

Het kanaal waar zich steeds meer communities vormen heet Discord. Velen kennen waarschijnlijk de naam maar hebben wellicht geen idee wat het nu precies is. Zeker als je geen ervaring hebt in de gaming wereld want daar is het ontstaan. Toch is het noodzakelijk om de begrijpen hoe Discord werkt. Het zou wel eens een van de pilaren kunnen worden in de nieuwe (gedecentraliseerde) netwerkwereld. In dit verhaal van Audience laten ze de werking zien van een Discord server aan de hand van twee merken. HYPEBEAST (trendy men’s fashion) en Newegg’s (computer parts). Een aardige tutorial hoe je een Discord community bouwt.

#5 Coach en Tom Wesselmann

Nu we het toch over fashion hebben kan ik iedereen even aanbevelen om naar deze website van het merk Coach te kijken. The Pleasure Pursuit is een website van/over het partnership van Coach en de popartiest Tom Wesselmann. En een beetje in tegenstelling tot alle 3D-navigeerbare metaverse partnerships is dit wel een heerlijk old skool omgeving. Een prachtige artistieke omgeving, geheel in lijn met het werk van de kunstenaar, een heerlijke user interface en misschien nog wel het belangrijkste: het straalt de liefde voor de kunst en de collectie uit. Wat mij betreft een ultiem voorbeeld van een introductie.

#6 Heywood Prize

Jeremy John Heywood (1961-2018), was een Britse ambtenaar die van 2012 tot 2018 kabinetssecretaris was van David Cameron en Theresa May. Hij diende ook als kabinetschef van premiers Tony Blair en Gordon Brown. Aangezien Jeremy altijd open stond voor nieuwe ideeën heeft men in de UK de Heywood Prize bedacht die in zijn geest de traditie van innovatie moet voortzetten. Ieder jaar roept deze foundation op tot het beste antwoord op een specifieke vraag. Dit jaar is dat: “Wat zou de regering volgens u moeten doen om het leven in het VK te verbeteren?” Voor de winnaars zijn er geldprijzen te verdienen van £ 25k, £ 10k en £ 5k voor het beste antwoord. De winnende ideeën zullen als het kan daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zou dit niet een leuk idee zijn voor ons aller Nederland?

#7 JOOPITER

Pharrell Williams introduceert een nieuw veilingplatform onder de naam JOOPITER. Dit platform heeft als doel om een nieuwe verzameleconomie in te luiden. JOOPITER is een merk/plek waar makers, curatoren en verzamelaars samenkomen om een ​​nieuw model voor commercie en gemeenschap te creëren. Weer een mooi voorbeeld van een richting waar we langzaam naar toe bewegen. Maar eerst gaat Pharrell nog even zijn “oude” unieke spulletjes veilen. Je kunt je hier nog inschrijven want JOOPITER gaat over 11 dagen “live”.

#8 Trombone Champ

Wellicht heb je het al ergens voorbij zien komen. Maar de viral hit van deze week is Trombone Champ. Een spelletje waarbij je de trombone moet bespelen met je muis. Kijk vooral even naar de verschillende versies op deze webpagina. Maar minstens zo interessant is de explosie van toepassingen die volgen op de aandacht die dit spelletje krijgt. Van meme’s tot VR varianten en van interactieve trombones tot een fleshlight variant.

 

#9 Dall-E 2 nu voor iedereen vrij beschikbaar

Dall-E 2 is een van de beeldgeneratie engines maar tot voor kort ontoegankelijk. Wilde je toegang dan moest je in de rij gaan staan via de wachtlijst. Dit slot is inmiddels van de deur. Iedereen kan nu vrij gebruik maken van de ongekende kracht van Dall-E 2. Je moet je wel even aanmelden/identificeren maar dan krijg je een aantal credits waarmee je aan de slag kan. Bedenk een mooi aantal woorden (prompts) en laat je verrassen door Dall-E.

#10 Genieten van de natuur in “Welcome to my garden” of lopend met “Buddio”

Naast alle technologie ook nog een klein beetje aandacht voor mooie initiatieven. Een heel lief en circulair project uit België. Welkom in mijn tuin. Een netwerk zonder winstoogmerk van burgers die hun tuin gratis beschikbaar stellen voor trage reizigers. Het gebruik van de website en de tuin is gratis. En mocht je willen wandelen in de natuur maar er is niemand van je vrienden of kennissen die mee wil lopen dan is er Buddio. Dan loopt een virtuele loper met je mee. 100% veilig en je hoeft onderweg niet te chatten.

 

 

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!