Thomas Engel (The Capitals): “In Nederland verdienen 10.000 mensen hun brood dankzij de iPhone”
Lowlands, Burgernet en Fox Sports hebben in ieder geval één ding gemeen. Ze lieten allemaal hun app maken door het Amsterdamse bedrijf The Capitals. “We zijn sinds 2005 bezig met app ontwikkeling, dus al een tijd voordat de iPhone er was. Iedere keer was het worstelen met de diversiteit aan toestellen en software configuraties die mede door de operators bepaald werden. Toen kwam er ineens een device wat aan de eindgebruiker dacht. Dus de eerste keer dat ik die iPhone in mijn hand had dacht ik: ja zo kan een telefoon ook zijn. Het werkte. Als je iets wilde doen dan deed ie dat ook”, aldus creatief directeur Thomas Engel.
Hoewel de iPhone de eindgebruiker voor ogen had, wilden veel opdrachtgevers aanvankelijk geen apps voor het apparaat laten maken. Het marktaandeel was de eerste tijd niet meer dan 5 procent en dus geen interessante doelgroep. Dat veranderde met de komst van de iPhone 3G. “De eerste iPhone-app die we maakten was voor Voetbal International: mannen, gadgets en voetbal, dat was een goeie klik. Zij waagden de gok en dat heeft voor hun en ons heel goed uitgepakt.” Inmiddels is het gebruik zo’n 50/50, mede dankzij de geïntegreerde appstore op de iPhone waardoor gebruikers apps makkelijker kunnen vinden.
“IPhone-gebruikers grootverbruikers zijn van apps, data en belminuten.”
De iPhone heeft gezorgd voor een enorme toename van mobiel gebruik. “In alle statistieken zie je dat iPhone-gebruikers grootverbruikers zijn van apps, data en belminuten. Dat betekent dat het een heel fijn apparaat is dat je wilt gebruiken. Mensen gingen het gewoon heel snel als vervanger van de laptop gebruiken. Alles wat ik niet zakelijk doe, doe ik in principe niet meer op mijn laptop, dat doe ik via een mobiel device. Een tijdje mijn iPad, maar nu vooral mijn telefoon. Steve Jobs heeft erop ingezet dat we 100 procent mobiel zijn, buiten onze werktijden. En ik denk dat er op dit moment zeker 10.000 mensen in Nederland hun brood dankzij de iPhone kunnen verdienen.” Waarmee Engels maar wil aangeven hoe belangrijk de iPhone is geweest.
Het is ook fascinerend om te zien wat de iPhone aan andere apparaten ‘opgevreten’ heeft: van fototoestellen tot navigatie, je stemvork tot de aansteker tijdens concerten als er een ballad gezongen wordt: you name it. Je kunt er video en audio mee monteren. Het is belangrijk geworden in de gezondheidszorg en de bankenwereld. Met behulp van een toevoeging aan de telefoon die slechts 200 dollar kost, kun je hartfilmpjes maken, waar vroeger een apparaat van 5.000 dollar voor nodig was. “Ze hebben de developer community vanaf het begin de juiste tools gegeven. Het werd super laagdrempelig. Ook is het reviewen van apps vanaf het begin een ding geweest. Je moet je app indienen bij Apple en daar kijkt er fysiek iemand naar zodat je ook zeker weet dat alles goed werkt en in ieder geval doet wat er op de beschrijving staat.”
“Je telefoon is je afstandsbediening naar de rest van de wereld geworden.”
Inmiddels zijn apps misschien niet meer zo hip als ze ooit geweest zijn. Er wordt vaker gekozen voor een mobiele site, die dan ook op je telefoon te gebruiken is. Toch heeft de app niet afgedaan, meent Engel. “Er zijn een paar spelregels: als je iets met grote regelmaat gebruikt, dan wil je een hele goeie experience bieden, in dat geval is een app vaak een hele goeie tool. En voor dingen met foto, video en locatie waarbij je al de sensoren uit de telefoon aanspreekt, dat werkt veel beter vanuit een app dan vanuit het web.” The Capitals hebben als bureau de keus gemaakt voor het bouwen van native apps.
Ook is de rol van de providers veranderd. Waar vroeger het accent op televisie lag, neem je nu onbeperkt data op je mobiel en daar krijg je televisie bij. “En waarom zouden Google en Apple niet zelf een operator worden, die geruchten gaan. Ik denk niet dat hun focus dan op Europa zal liggen, want we zijn te verdeeld, maar misschien China?”
Mensen die beweren dat de rol van Apple en de iPhone is uitgespeeld, hebben ongelijk aldus Engel. Natuurlijk: iedereen slaat tegenwoordig wel eens een model over, terwijl dat vroeger ondenkbaar was, maar een fysiek apparaat blijft noodzakelijk. “Je telefoon is je afstandsbediening naar de rest van de wereld geworden.” En dat blijft voorlopig zo. Maar ook de Touch ID gekoppeld aan je creditcard gegevens biedt geweldige mogelijkheden.
De inzet van chatbots staat nog maar aan het begin. “De volledige ervaringen komen eraan: je reis beter plannen met hulp van chat, bankzaken via een chat regelen, het zijn allemaal mogelijkheden. Maar we zijn er pas net aan gewend dat die app de plek is waar je veilig kunt bankieren en dat het niet gehacked wordt, dan is de weg naar Facebook Messenger nog een hele shift.” En dan zitten er ook inmiddels twee camera’s in de iPhone, wat hem in principe geschikt maakt voor augmented reality. “Er speelt van alles en Tim Cook zegt: the best is yet to come. Ik denk eerst zien dan geloven, maar ik geef ze nog het voordeel van de twijfel. Ik heb ze nog niet afgeschreven.”