SEO: ben jij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? #adv

DTG
23 mei 2017, 08:30

Zoekmachineoptimalisatie (SEO). Grote kans dat je er als ondernemer een haat-liefdeverhouding mee hebt. Je wil dolgraag dat je onderneming in de zoekresultaten gevonden wordt, maar hoe? Het streven van iedere ondernemer is om op de 1e pagina van ’s werelds meest gebruikte zoekmachine te verschijnen. Maar Google verklapt niet al haar geheimen, dus dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe Google haar zoekresultaten bepaalt, verandert ook regelmatig. Met deze 5 tips ben jij op de hoogte van de SEO-trends voor 2017.​

Direct met SEO aan de slag? Download het whitepaper en ontvang een gratis SEO check!

Of je het nu zelf doet of uitbesteedt: er moet tijd gemaakt worden voor zoekmachineoptimalisatie. Er gebeurde in 2016 zoveel in SEO-land dat menig ondernemer het maar moeilijk bij kon benen. In dit artikel praten we je bij over de ontwikkelingen op zoekmachineoptimalisatiegebied. Op welke ontwikkelingen uit 2016 borduren we voort en welke trends kun je verwachten?

1. Gebruikservaring en content staat voorop

‘Vroeger’ had je een duidelijke boodschappenlijst waaraan je website moest voldoen om goed gevonden te worden. Tegenwoordig draait het om content en de gebruikerservaring. Content moet gecreëerd worden voor de gebruiker en niet voor de zoekmachine. Het doel waarmee jouw klant online zoekt (de search intent), is belangrijker dan het zoekwoord. Mensen zoeken op een andere manier in Google dan voorheen. Er worden vandaag de dag niet slechts een paar woorden in de zoekmachine ingevoerd, maar hele vragen. Zoekmachines worden ook steeds beter in het begrijpen van context. De focus ligt hierdoor meer op longtailzoekwoorden waarmee de zoeker een zo goed mogelijk antwoord op zijn vraag krijgt. Kijk daarom ook op een andere manier naar je website. Vraag jezelf af: op welke vraag wil mijn klant antwoord krijgen? Richt daar je website op in. Waar biedt jouw onderneming een oplossing voor? Speel in op wat de klant zoekt en wil ervaren. Daarbij verzamelt content die langer, uitgebreider en gedetailleerder is (content die de vraag van jouw klant beantwoordt) vaak meer backlinks. En dat is weer goed voor je linkbuilding, waardoor de kans groter is dat je website op de 1e pagina van de zoekmachine eindigt.

2. Direct antwoord op de zoekvraag (featured snippets, rich snippets en structured data)

Willen we iets weten? Grote kans dat we het aan de zoekmachine vragen. Tegenwoordig toont Google steeds vaker het antwoord op onze zoekvraag direct in een featured snippet of rich snippet. Dit wordt in de zoekresultaten aangevuld met andere relevante en behulpzame sites, video’s of reviews. De zoekmachine doet alles voor een optimale gebruikservaring en gebruikers zijn nou eenmaal dol op snelle antwoorden.

Structured data

Met schema-markup-codes (structured data) geef je aan Google aan waar de informatie over gaat. Als je website goed in elkaar zit en je op de juiste wijze gebruikmaakt van structured data, biedt je website optimale antwoorden aan de gebruiker. Hoe beter jij gebruikmaakt van structured data, hoe groter de kans dat Google informatie van jouw website (zoals concertdata, bioscooptijden, reviewsterren, etcetera) zal gebruiken voor het beantwoorden van een zoekvraag.

3. Andere manier van zoeken: voice search

Inmiddels wordt al 20 procent van de zoekopdrachten in Google uitgevoerd via voice search. Voice search zorgt ervoor dat het type zoekopdrachten verandert. Korte woordcombinaties worden volledige zinnen: spraakzoekopdrachten zijn meer vraaggestuurd. Zoals we eerder al aangaven, worden longtailzoekwoorden belangrijker en begrijpt de zoekmachine ook steeds beter wat je bedoelt. Zo gaf Beshad Behzadi (directeur van voice search bij Google) aan dat de speech recognition error rate in 2 jaar van 25 procent naar 8 procent is gedaald.

Google probeert niet alleen je stem te herkennen, maar ook je zoekopdracht te begrijpen. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook je zoekopdrachten uit het verleden, locatie, apps en persoonlijke informatie worden gebruikt om een zo goed mogelijk antwoord op jouw zoekvraag te formuleren.

4. De focus ligt op mobiel

Mobiele optimalisatie is al een ontzettend belangrijk punt in de SEO-strategie, maar voor 2017 echt verplichte kost. Tegenwoordig – eigenlijk al sinds 2015 – zoeken er namelijk meer mensen op mobiel dan desktop. Google heeft ook aangegeven dat mobiel moet worden beschouwd als de standaard. De zoekmachine wil zelfs naar een mobile first index toe. Dat betekent dat in eerste instantie alleen de mobiele/responsive versie van je website wordt gecrawld en geïndexeerd. In 2017 is het dan echt zo ver, mobiel wordt belangrijker dan de computer. De accelerated mobile pages (AMP’s) van Google mogen dan ook niet over het hoofd worden gezien. Deze ‘uitgeklede pagina’s’ kunnen tot wel 85 procent sneller laden dan een gewone pagina. Een AMP-website herken je in de zoekresultaten door het bliksemicoontje in combinatie met de letters AMP.

5. De zoekmachine wordt steeds slimmer door AI en machine-learning

Mede door machine-learning en artificial intelligence worden zoekmachines steeds slimmer. Googles RankBrain is daar een mooi voorbeeld van. Het is één van de machine-learning-algoritmes van Google die zoekopdrachten interpreteert en zichzelf traint om steeds beter te worden in het in de juiste context plaatsen van de content. In 2017 zal de focus (onder meer bij Google) meer op machine-learning liggen, maar het vervangt het core algoritme niet, aldus Gary Illyes (Webmaster Trends Analyst bij Google).

Op een leuke wijze meer leren over machine-learning en AI? Experimenteer er samen met Google op los.

Dat waren ze. We hebben je bijgepraat over 5 SEO-ontwikkelingen. Er blijft nog genoeg over om te bespreken, zoals dat lokalisatie een steeds grotere rol gaat spelen en dat online veiligheid invloed heeft op vindbaarheid bijvoorbeeld.

Download het whitepaper

Hoe komt je aan meer bezoekers? Daar helpt SEO (Search Engine Optimization) je bij. Wanneer je SEO op de juiste manier inzet, zul je zien dat het aantal websitebezoeken stijgt. Of deze internetters ook daadwerkelijk tot actie overgaan en contact met je opnemen, dat heeft met de overtuigingskracht van je site te maken. Deze whitepaper leert je een stap verder te gaan met SEO. Bij het downloaden ontvang je tevens een gratis SEO check van DTG!

Download het whitepaper en ontvang een gratis SEO check!

Online succes. Ruim 500 DTG’ers zijn daar dagelijks mee bezig. Voor jouw bedrijf. Designers, copywriters, onlinemarketeers, SEA-, SEO- en dataspecialisten, wij hebben alles onder één dak om dat succes waar te maken. Met meer dan 3.000 websites, 3.500 SEA-campagnes en 40.000 netwerkprofielen hebben we onze klanten het gezicht gegeven dat bij hen past. Dat zijn mooie getallen, maar ze zeggen niet alles. Wees kritisch. Stel vragen. Lees wat anderen over ons zeggen. En kom daarna eens bij ons langs.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!