Je bekijkt een artikel van BBP
partner

Scammers doen zich voor als influencers en merken op sociale media

Met de huidige manier van werken én natuurlijk de groei op sociale media, zien we dat jongeren steeds vaker, langer en meer op sociale media zitten.

BBP
30 september 2022, 06:00 1577 x gelezen

Gemiddeld brengt een Nederlander ongeveer 5,5 uur achter een scherm door, waarvan bijna 2,5 uur op een mobiele telefoon. Hoewel Nederland ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde van 7 uur nog wel achterblijft, worden we hierdoor wel steeds vatbaarder voor online oplichting. Maar hoe werkt dit dan precies? Dat leggen we je hier uit! Ook leggen we je hier uit hoe je sommige van deze praktijken kunt voorkomen!

1. Oplichting via sociale media

Veel van de oplichting van vandaag de dag vind online plaats. Dit komt omdat het onpersoonlijk en gemakkelijk is én dat er een zeer breed publiek mee te bereiken is. Voordat we je een aantal manieren laten zien hoe dit type oplichting werkt, moet je een VPN downloaden. Dit is namelijk een van de gemakkelijkste en veiligste tools om een deel van deze oplichting tegen te gaan.

Met een VPN worden je online gegevens namelijk afgeschermd en versleuteld verzonden en ontvangen. Hierdoor kan een hacker jouw gegevens vrijwel niet achterhalen, terwijl het ook niet mogelijk is om je fysieke locatie te achterhalen. Dit zorgt ervoor dat je een stuk veiliger online kunt surfen én minder vatbaar bent voor oplichting via sociale media.

2. Meest voorkomende scams

Aangezien we je willen beschermen voor oplichting via sociale media, hebben we hieronder een aantal van de meest voorkomende scams voor je op een rij gezet:

  • Weggeefacties: Dit is een vaak voorkomend type oplichting door scammers die zich voordoen als bekend merk of als influencer. In dat geval laten ze je namelijk weten dat je met een weggeefactie een grote prijs gewonnen hebt, maar dat je nog wel je gegevens door moet geven om alles af te kunnen ronden. Op die manier willen ze je persoonlijke gegevens achterhalen, zodat ze deze voor andere doeleinden kunnen gebruiken.
  • Valse investeringen: Een andere mogelijkheid is het aanbieden van valse investeringen. Er wordt namelijk beweerd dat je door het doen van een kleine investering een zeer groot rendement kunt behalen. Hoewel jij alleen misschien een klein bedrag investeert, kunnen veel inleggingen bij de scammers zorgen voor een prima inkomen. Let hier dus goed op.
  • Nep vacatures: Door de krapte op de huidige arbeidsmarkt zijn er online enorm veel vacatures te vinden. Scammers maken hier gebruik van door een nep vacature te plaatsen, waarbij er om je persoonlijke gegevens gevraagd wordt bij je sollicitatie. Denk daarbij aan je ID-bewijs, adres, paspoortnummer enzovoort. Deze gegevens willen zij vervolgens voor andere doeleinden gebruiken.
  • Phishing: Ook phishing is een steeds vaker terugkomend fenomeen. Daarbij krijg je vaak een bericht via sociale media, waarbij er om je persoonlijke gegevens wordt gevraagd of er een link wordt gestuurd. Klik je op deze link, dan loop je het risico dat er software op je apparaat wordt gezet waarmee de hacker al jou internetverkeer kan volgen.
  • Influencer sponsors: En een laatste mogelijkheid die we nog willen uitlichten is het aanbieden van sponsordeals. Dit gebeurt ook vaak via een nep account van een influencer of bekend merk. Je krijgt in dat geval de vraag of je voor hen dingen wil delen in ruil voor een kleine vergoeding. Hiervoor moet je je bankgegevens opgeven. Doe je dit, dan loop je het risico dat een derde partij er met jouw bankgegevens vandoor gaat.

3. Hoe te voorkomen?

Maar hoe kun je dit soort taferelen nou het beste voorkomen? Een van de eenvoudigste redenen is om geen berichten van onbekenden te accepteren op sociale media. Hierdoor krijg je ook een stuk minder snel deze berichten binnen. Een snelle manier om veel van deze berichten te weigeren, is door je account op privé te zetten. Hierdoor heb je tevens meer controle over je privacy en kun je zelf reguleren wie wat van je account ziet. Doe dit trouwens ook in je mailbox, aangezien de kans groot is dat je hier ook vaak vergelijkbare berichten gebruikt.

Let er daarnaast goed op dat je zo min mogelijk persoonlijke informatie online gooit die iedereen kan zien. Ook is het aan te raden om een goed uniek wachtwoord te gebruiken én niet voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat direct al je accounts gehackt worden als je op een of andere manier toch betrokken raakt bij dit soort online oplichting. Door voor unieke wachtwoorden te kiezen, kun je dit voorkomen. In dat geval kun je een wachtwoordmanager hanteren om dit te voorkomen.

Dit artikel verschijnt op initiatief van PRConsultancy

Wij zijn een onafhankelijk B2B-mediabedrijf en al ruim 10 jaar gespecialiseerd in het bieden van relevante vakinformatie. Via crossmediale platforms richten wij ons op ondernemers en professionals in de Nederlandse marketingsector, de e-commerce sector en in customer contact centers. Daarnaast is BBP Media internationaal actief als informatieleverancier in de e-commerce markt. Inmiddels heeft de organisatie met een leidend global congres en een drietalige website een aanzienlijke internationale positie opgebouwd. Samenwerking met branchepartijen zoals verenigingen en associaties, is een kerncompetentie van BBP Media.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!