Recruitmentbureaus overbodig? Integendeel!

27 augustus 2015, 11:43

Zes tips hoe recruitmentbureaus zich onmisbaar kunnen maken

Je hoort het steeds vaker. Corporate recruiters en HR-managers vinden dat zij dankzij alle online mogelijkheden heel goed in staat zijn zelf de juiste kandidaten aan te trekken. De tijd van recruitmentbureaus die simpelweg cv’s doorschuiven is definitief voorbij. Maar zijn bureaus werkelijk overbodig? Integendeel! Wij zien juist een belangrijke rol weggelegd voor recruitmentbureaus. De beste sollicitant is immers lang niet altijd de beste kandidaat. In deze blog geven we je zes tips hoe je je als recruitmentbureau onmisbaar maakt in de markt.

1. Ken je opdrachtgevers

Kies voor een duidelijke profilering in de markt. Waar ben je goed in? In welke branches ben jij als geen ander gespecialiseerd? Ken je opdrachtgevers, verdiep je in hun doelstellingen, hun behoeften, de markt waarin zij opereren en ken hun concurrenten. Richt je op een langetermijnrelatie met je opdrachtgevers. Partnerships hebben de toekomst. Wees pro-actief, denk op strategisch niveau mee met de vraag hoe je opdrachtgever niet alleen op korte, maar ook op langere termijn zijn personeelsbehoefte kan invullen.

2. Ken je kandidaten

Specialiseer je in specifieke arbeidsmarktdoelgroepen en leer die kennen van haver tot gort. Wie zijn de potentiële kandidaten, hoe gedragen ze zich, wat drijft hen, waar zijn zij te bereiken en waarmee zijn zij te boeien en te binden? Differentieer je doelgroepen, zodat je voor elk van hen de beste benadering kunt realiseren. Verzamel relevante data en vertaal dit naar informatie die je kunt inzetten in de verschillende fasen van het recruitmentproces.

3. Specialiseer je in searching & sourcing

Voor velen staat online searchen en sourcen gelijk aan profielen met de toevoeging ‘available’ zoeken op LinkedIn. Toch is dat lang niet altijd de beste methode. Er zijn veel meer mogelijkheden, die soms aanzienlijk effectiever kunnen zijn. De ideale kandidaat is immers in het algemeen niet actief op zoek naar een andere baan.

En dat is nou precies waar jij als recruitmentbureau het verschil kunt maken. Bekwaam je in de verschillende searchtechnieken om niet alleen baanzoekers, maar ook het latent (niet actief zoekende) talent te vinden en aan je te binden. De ideale kandidaat is lang niet altijd degene met de meeste ‘hits’ op ingevulde zoektermen. Wees creatief in je zoektocht, beperk je niet tot online profielen en social media, maar kijk bijvoorbeeld ook eens op fora en niche-websites. Volg een sourcingtraining en zoek je doelgroep ook offline op, bijvoorbeeld op netwerkbijeenkomsten of evenementen. Zo heeft Nedap bijvoorbeeld jaarlijks een ludieke actie op muziekfestival Lowlands. Benader de ideale kandidaat vervolgens op de manier die hem of haar het meest aanspreekt, met een aanbod dat op zijn lijf geschreven is.

4. Creëer talentpools

Een ander punt waarmee je je als bureau kunt onderscheiden en toegevoegde waarde biedt aan je opdrachtgevers: leg talentpools aan van veelbelovend talent, ook al zijn ze (nog) niet direct inzetbaar. Hier kun je immers later je voordeel mee doen, dus durf anticyclisch te werken. Zorg voor een toegankelijke en doeltreffende inrichting van je software, investeer in het up-to-date houden van gegevens en blijf in gesprek met je kandidaten. De online mogelijkheden hiertoe zijn vrijwel onuitputtelijk. Verstuur een nieuwsbrief, bevraag hen in enquêtes, deel kennis, nodig hen uit voor speciale evenementen etc. Toon oprecht interesse en houd het contact laagdrempelig, bijvoorbeeld door een eigen mobiele app aan te bieden waarmee je info kunt uitwisselen.

5. Wees de beste matchfixer

The best (wo)man for the job. Daar is het allemaal om te doen. Als recruitmentbureau kun je hierin een enorme toegevoegde waarde leveren. Met jouw specialistische kennis en ervaring kun je zorgen dat jouw assessment en selectie daadwerkelijk leidt tot de perfecte match. Weg met het ‘onderbuikgevoel’, op naar een weloverwogen en beredeneerde keuze. Verfijn je matchingtechnieken, zowel op persoonlijk niveau als op het gebied van recruitmentsoftware. Verrijk je recruitmentsysteem met een matchingmodule die niet alleen kijkt naar de afstemming op basis van harde criteria als opleiding, capaciteiten en ervaring, maar die ook ‘zachte’ criteria als cultuur, persoonlijkheid, motivatie, potentie meeneemt in de beoordeling. Deze zachte criteria zijn immers in veel gevallen doorslaggevend voor de quality of hire.

6. Maak het je gemakkelijk

Alsjeblieft. Vijf tips die stuk voor stuk in je voordeel zullen werken. Te tijdrovend? Te arbeidsintensief? Welnee, daar hebben we de techniek toch voor? Een goed recruitmentsysteem kan je bij elk van de genoemde onderdelen ondersteunen. Bijvoorbeeld:

  • Symbiose met je CRM

Vereiste voor een succesvol recruitmentsysteem is dat er een naadloze samenwerking is met je eigen CRM. Een van de grootste en meest innovatieve platforms op dit gebied is Salesforce.com. Een uitermate flexibel platform, dat keuze biedt uit ruim 200.000 verschillende apps.

  • Slim searchen

Een slim ATS (Applicant Tracking System) ofwel recruitment systeem zorgt dat je precies die kandidaten vindt, die je ook daadwerkelijk zoekt. Een geavanceerde searching module binnen je recruitmentsysteem gaat met behulp van o.a. een semantische search engine in jouw eigen database en diverse kanalen intelligent op zoek naar geschikte kandidaten. Hierbij toont hij niet simpelweg de ‘hits’ op de ingevulde zoektermen, maar neemt hij relevantie en context mee in de zoektocht naar de perfecte kandidaat. Enorm tijdbesparend, kostenefficiënt en verrassend effectief.

  • Kandidaten koesteren

Naast een geavanceerde matchingmodule kun je ook bij het engagen van je talentpool je voordeel doen met allerlei handige applicaties. Met speciale apps kun je via je recruitmentsysteem bijvoorbeeld extra functionaliteiten inzetten, zoals direct mailings, enquêtes en nieuwsbrieven in je eigen huisstijl.

  • Matchen makkelijk maken

Tenslotte kan je ATS, Applicant Tracking System, ofwel je recruitment systeem een belangrijke ondersteuning bieden op het gebied van matching. Hierbij kan je denken aan smart matching, pre-selectie door middel van ‘killer questions’ of video-pitches, e-assessments, screening en cultural matching.

Sparren of meer weten?

Wil je meer weten over hoe je effectiever kunt zijn als recruitmentbureau en hoe de techniek je daarmee kan helpen? Connexys spart als marktleider in recruitmentsoftware graag met je over de verschillende mogelijkheden. Bel of mail met Eva Hartman: 010 41 33 906, hartman@connexys.com.

Manola van Diest
Marketing communicatie adviseur bij Connexys & freelance

In haar tijd als coördinator marketingcommunicatie bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie ontstond een passie voor arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment. Toen ze vervolgens werd uitverkoren als redacteur bij vakmagazine Werf& en kenniswebsite werf-en viel werd één en één twee en kon ze haar ei kwijt in beide passies. Inmiddels werkt ze als Social Media & Contentmarketeer bij Connexys, specialist in recruitment software, en is ze daarnaast zelfstandig marketingcommunicatie adviseur, redacteur en copywriter met als specialisatie arbeidsmarktcommunicatie. Behalve het schrijven van commerciële (web)teksten, schrijft ze voor diverse opdrachtgevers en kanalen in de vorm van blogs, artikelen en interviews op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en employer branding.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!