Rechtenvrije versus stockmuziek, wat kies jij?

Kies je voor (overmatig) gebruikte stockmuziek of ga je voor muziek op maat, rechtenvrij? Het is een veelgestelde vraag aan marketeers, reclamebureaus, podcastmakers en videoproductiebedrijven.

21 juli 2023, 07:00 1403 x gelezen

In de wereld van marketing, reclame en videoproductie is muziek een essentieel onderdeel geworden van de algehele ervaring. Het juiste deuntje kan een emotionele snaar raken, de aandacht van het publiek trekken en zelfs merkherkenning bevorderen. Maar als het gaat om het selecteren van de perfecte muziek, staan marketeers, reclamebureaus, podcastmakers en videoproductiebedrijven voor een belangrijke keuze: moeten ze kiezen voor stockmuziek of investeren in muziek op maat, rechtenvrij? Deze kwestie heeft een verdeelde industrie gecreëerd, waarbij beide kanten ijverig pleiten voor hun standpunt. Laten we dieper ingaan op die controversiële kwestie en de voor- en nadelen van elk benadering analyseren.

Stockmuziek, ook wel bekend als bibliotheekmuziek, is de go-to oplossing voor veel marketeers en videoproducenten. Het biedt een breed scala aan kant-en-klare nummers die direct beschikbaar zijn voor gebruik. Het grote voordeel van stockmuziek is het gemak en de kostenbesparing. Gratis of voor een paar euro per maand heb je een enorme bibliotheek van nummers om uit te kiezen. Zo kun je snel muziek vinden die past bij de toon en sfeer van hun content, zonder de noodzaak om te investeren in dure componisten of muziekstudio’s. Nadeel is wel dat iedereen toegang heeft tot dezelfde bibliotheek. Zo kun je hetzelfde “deuntje” op vele plaatsen opnieuw tegenkomen. Je kunt het vergelijken met een website die werkt met stockfoto´s in plaats van echte foto´s.

Stockmuziek is over het algemeen veel goedkoper en sneller beschikbaar dan rechtenvrije muziek. Voor kleine bedrijven, de beginnende videograaf en start-ups met beperkte middelen kan stockmuziek een aantrekkelijke optie zijn.

De betovering van rechtenvrije muziek

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de aanhangers van rechtenvrije muziek. Deze muziek wordt speciaal gecreëerd voor individuele projecten en is vrij van auteursrechtenbeperkingen. Het grote voordeel van rechtenvrije muziek is de uniekheid en exclusiviteit die het biedt. Door te investeren in muziek op maat, kunnen marketeers en videoproducenten een geluid laten creëren dat volledig is afgestemd op hun merk en boodschap.

Rechtenvrije muziek geeft je de mogelijkheid om je te onderscheiden van de concurrentie.

Casestudies Coca Cola en Apple

Door het analyseren van deze voorbeelden kunnen we belangrijke lessen leren en inspiratie opdoen voor onze eigen marketingstrategieën en zakelijke groei.

  1. Coca-Cola: Dit merk staat bekend om zijn impactvolle reclamecampagnes, waarbij muziek een cruciale rol speelt. Een goed voorbeeld is de “Share a Coke”-campagne, waarbij gepersonaliseerde flessen werden geïntroduceerd. Coca-Cola creëerde een origineel nummer genaamd “Share a Coke and a Song” en gebruikte dit als soundtrack voor de campagne. Het nummer werd gezongen door bekende artiesten en werd een hit op sociale media, waardoor de merkbeleving werd versterkt en consumenten werden aangemoedigd om hun Coca-Cola momenten te delen.
  1. Apple: Het merk staat bekend om zijn innovatieve producten en onderscheidende merkidentiteit. Een belangrijk element van deze merkidentiteit is de herkenbare en iconische muziek die wordt gebruikt in marketingcampagnes. Bij elke nieuwe campagne van Apple wordt zorgvuldig gekozen voor originele muziek die past bij de specifieke boodschap en sfeer van het product. Door deze consistente integratie van eigen muziek in zijn marketingmix heeft Apple een herkenbaar geluid gecreëerd dat onlosmakelijk verbonden is met het merk. Het toont aan hoe muziek een krachtig instrument kan zijn om een merk onderscheidend te maken en een blijvende indruk achter te laten. In deze campagne van 2022 demonstreert Apple dat toegankelijkheid een mensenrecht is. Innovatieve functies als deurdetectie, geluidsherkenning, spraakbesturing en meer, zijn ontworpen om je in staat te stellen je apparaten te gebruiken op de manier die het beste bij jou past. Er is zelfs een fragment te zien van het audiobewerkingsprogramma, genaamd Logic Pro.

Onbedoeld gaat het budget vaak volledig naar video

In de wereld van contentcreatie wordt vaak de nadruk gelegd op het visuele aspect, waarbij veel tijd en geld wordt geïnvesteerd in hoogwaardige videobeelden. Helaas wordt het belang van audio hierbij vaak over het hoofd gezien. De meeste videomakers zijn immers geen componist of muziek producent en kiezen daarom voor het gemak voor stockmuziek.

Neem zelf de regie in handen over je campagne

Bij een reclamecampagne is het essentieel om zelf duidelijk aan te geven welk doel je wilt bereiken met de muziek van je merk, welke boodschap je wilt overbrengen en welke emotie je wilt teweegbrengen. Audio speelt een cruciale rol bij het overbrengen van emotie, het versterken van verhalen en het creëren van een meeslepende kijkervaring.

Wat kies je voor muziek onder een bedrijfsvideo?

Bepaal eerst het doel en de boodschap van je video, zodat je de gewenste emotie en sfeer kunt overbrengen. Werk samen met een muziekexpert die ervaring heeft in het creëren van originele muziek voor video. Bespreek duidelijk de gewenste sfeer en stijl, en deel voorbeelden van bestaande muziektracks die je aanspreken. Overweeg om rechtenvrije muziek op maat te laten maken voor een perfecte aansluiting op de timing en emotie van de video.  Onthoud dat de juiste muziek een grote impact kan hebben op de beleving van je video, dus het is de moeite waard om tijd en middelen te investeren om de perfecte muziek te vinden die past bij je merk en boodschap.

Wanneer je het kunt veroorloven: Vermijd generieke stockmuziek en investeer in originele muziek om je videocontent te laten opvallen en een onderscheidende identiteit te geven!

 

Gaby Tenda
Marketing specialistWebsite

Senior Marketing & Sales Manager | 15+ jaar ervaring | Expert in marketingstrategieën, SEO, SEA, linkbuilding en copywriting | (Ghost)producer in de muziekscene.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!