Online-krant verandert Korea

Online-krant verandert Korea

Korea is het wonder van internet, en ook internetpublicaties hebben er vergaande invloed. Dat blijkt het best uit het succes van de online-krant OhmyNews.

De krant constateert met velen dat Korea een metamorfose heeft ondergaan van een typisch Aziatische conservatieve staat naar een moderne, springlevende samenleving. Internet speelde daarbij zijn rol, wat bijvoorbeeld blijkt uit 70 procent breedband-aansluiting.

OhmyNews, afgeleid van ‘Oh my God’, trekt dagelijks 20 miljoen pageviews van 14 miljoen bezoeken, op een bevolking van 40 miljoen zielen. Het is opgezet in 2002 door de toen 35-jarige Oh Yeon Ho die voor ondergrondse bladen schreef tijdens de dictatuur.

De redactie groeide van 4 naar 40, maar slechts 20 procent van de publicatie komt van hen, het meeste betreft ingezonden stukken en reacties. Dit ratjetoe maakt de uitgave aantrekkelijk en ook mondiaal een voorloper.

Het probleem van de geloofwaardigheid, objectiviteit en het gewicht van de diverse bijdragen probeert de krant op te lossen met een beoordelingssysteem. Daar is ook de beloningsstructuur op gebaseerd.

Daar de uitgave in het Koreaans is, is er niet veel van te zien, maar het is wel duidelijk dat er een druk bulletin board aanwezig is.

De uitleg van de oprichter in de New York Times over nieuwe vormen van journalistiek en de rol van internet zijn interessant.

Het gewicht van de krant neemt juist toe gezien de populariteit. Zo lieten de traditionele kranten recent het nieuws voorbijgaan van een aanrijding van een Amerikaanse patrouille, waarbij twee Koreaanse meisjes omkwamen. OhmyNews pakte het op en er volgden demonstraties en politieke aandacht.

Bronnen:
http://www.planet.nl/
http://www.nytimes.com/
http://www.ohmynews.com/


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Since OhMyNews was founded 5 years ago in S. Korea, more than 37,000 "citizen reporters" have filed for the grass-roots news site. For the past year the site has been working on an English-language international edition, and to get a better idea how to expand globally, OhmyNews met with some of its European citizen reporters in Brussels last month to get their ideas.

    http://www.cyberjournalist.net/news/001922.php

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.