Online betalen nog steeds onveilig

21 april 2004, 09:45

Betalen via internet is niet veilig, vindt ruim een op drie ict-professionals in Nederland. De betaalsystemen voor webwinkelen en thuisbankieren zijn niet waterdicht. Dit blijkt uit een enquete onder ruim 600 Nederlanders die zich beroepshalve met informatie- en communicatietechnologie bezighouden.

Het werd uitgevoerd in het kader van de ict-beurs in de Amsterdamse Rai, aldus Algemeen Dagblad. Met het doorgeven van creditcardgegevens kan op internet van alles worden aangeschaft, van een fotolijstje op een veilingsite tot een dvd-speler bij een elektronicabedrijf. Op de sites van banken kunnen met codes en wachtwoorden betalingen worden verricht.

‘Gebruikers kunnen makkelijk gefopt worden’, waarschuwt dr. Berry Schoenmakers, die zich aan de Technische Universiteit Eindhoven bezig houdt met beveiliging op internet. Hij vindt dat het de afgelopen jaren alleen maar ingewikkelder is geworden om te weten te komen of online betalen wel veilig is.

Schoenmakers: ‘Voor partijen is het interessant nu met betalingsystemen te komen. Er is een enorme wildgroei ontstaan. Er zitten goede systemen tussen, maar ook beunhazen. Er zijn allerlei amateurs die dingen in elkaar zetten.’ Tegelijk benadrukt hij dat ook de bekende ‘merken’ wel eens in de fout gaan. Zo kun je bij de Postbank je rekening bekijken op basis van een wachtwoord, zonder de autorisatiecode die wel voor betalingen geldt. Volgens Schoenmakers is dat ‘een vrij zwakke beveiliging’.

Bron:

http://www.adformatie.nl/

Meer lezen over online betalen:

http://www.mediafact.nl/online-betalen.php

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    CoolMedia

    Onzin dit. Onlien betalen kan zeer zeker veilig gebeuren. Ondernemers willen alleen niet daarvoor investeren.

    Ook als je naar chargebacks kijkt, want dat kan ook voorkomen worden met UCAF of fraudemodules waardoor de webwinkeleigenaar of mercant altijd zijn euries krijgt.

    Pinnen is tegenwoordig onveiliger 😉


    21 april 2004 om 10:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!