Online video voor leadgeneratie

18 februari 2016, 08:17

Laten we vernieuwend zijn. We gaan aan de slag met online video! Maar wat levert dat nou eigenlijk op? Wist je dat je met online video ook leads kunt realiseren? Hoe maak je van video een leadbooster? Een aantal praktische tips over het maken van video’s, een hogere conversie en leadgeneratie.

Wat levert video mij op?

Dat is een goede vraag. Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag waar marketeers mee worstelen als ze aan de slag willen met video.

Iedereen vindt het gaaf om ermee aan de slag te gaan. Echter, hoe maak je video’s voor een leuke prijs? Of eigenlijk, hoe maak ik mijn videocontent tot een goede investering? De vraag moet zijn; wat wil je dat video oplevert?

Gaat het om meer naamsbekendheid of wil je meer leads? Het zit hem vooral in de toepassing. Kies jij voor meer leads, dan lees je nu het juiste artikel. Online video is een fantastisch middel om je verhaal te vertellen en vooral vertrouwen op te bouwen. En dat is precies wat je nodig hebt om iemand te laten converteren. Zonder vertrouwen laat niemand zijn gegevens achter.

Het bewijs dat video werkt?

Video wordt 12x beter bekeken dan een tekst. Volgens Forbes bekijkt maar liefst 75% van de directiekamer online video’s. Meer dan de helft daarvan deelt de video’s met zijn of haar collega’s. EyeView stelt dat het tonen van video’s op landingspagina een sterke boost geeft aan je conversie.

Are you ready for action?

Video’s maken voor leadgeneratie

Hoe maak je video geschikt voor leadgeneratie?

Kwaliteit

Ik ben geen expert in het maken van video’s. Maar wat ikwel weet, is dat nietsirritanter is dan slecht beeld en geluid. Je kunt niet verstaan wat de andere persoon zegt. Of je wordt moe van het krakende geluid.

Herken je dat?

Zorg voor het juiste materiaal. Het kost niet veel meer. Voor een HD webcam betaal je misschien een paar tientjes, net als voor een fatsoenlijke USB microfoon. Heb je geen zin om achter de camera te staan? Overweeg dan screen capturing software.

Length matters

Start veelbelovend en laat duidelijk blijken waarom ze de video moeten afkijken. Maak de video niet te lang, dan houd je de aandacht niet vast. Kijk eens naar YouTube. De populairste video’s duren ongeveer tussen de één en tien minuten. Wistia, een videoplatform, stelt dat je na vijf minuten al de helft van de kijkers kwijt bent.

bron: Wistia

Is je video te lang? Denk er dan over na om meerdere video’s en verschillende onderwerpen te creëren.

Custom thumbnail

Voordat de kijker een video start moet hij overtuigd worden. Klik ik wel of niet op de play button? Hieronder een voorbeeldje van 2 thumbnails.

Je ziet veel video’s met een frame als thumbnail. Dat spreekt alleen weinig tot de verbeelding. De kwaliteit van het beeld is vaak minder en geeft geen verwachting. Zoals je in het bovenstaande voorbeeld ziet hebben ze een eigen thumbnail gecreëerd en zelfs waar nodig gefotoshopt om het aantrekkelijk te maken.

Mobiele video’s

Voor welk kanaal maak je de video? Komt de video op je eigen website, YouTube of Facebook? Op welk device wordt de video het meest bekeken? Denk hier goed over na. Als je video vooral op mobiel wordt bekeken houd dan rekening met de kleinere afmetingen. Denk ook goed na over het kanaal waar je de video gaat publiceren. Is dat op Facebook? Op Facebook worden video’s automatisch afgespeeld, zonder audio. Dat betekent dat je video in het begin veel aandacht moet trekken, anders scrollen ze voorbij. Daarnaast is het aan te raden om tekst toe te voegen, zodat de boodschap ook duidelijk is zonder audio.

Wie in de video?

Bij leadgeneratie video’s zijn er vaak een of meerdere personen die jouw verhaal vertellen. Je kunt er voor kiezen om een animatievideo te gebruiken, alleen dat spreekt net iets minder tot de verbeelding. Het gebruik van personen levert meer vertrouwen op en dat is wat we nodig hebben om leads te genereren. Volgens Ben Parr is het vooral interessant om experts aan het woord te laten.

Video is science

Werkt het wel, of werkt het niet? Niet alleen conversies kunnen gemeten worden, maar met een videoplatform zoals Wistia of Vidyard ook tal van andere KPI’s. Hoeveel % klikt op de play button, hoeveel kijkers kijken tot het einde en na hoeveel seconden haakt de kijker af?

Deze cijfers leren ons over het succes van de desbetreffende video. Wat vind men wel of niet interessant? Moeten we nog iets aanpassen in de content?

Video’s voor een hogere conversie

Niet te vergeten. Door middel van video vergroot je de conversie van je online marketing inspanningen. Dit kan middels talloze methoden.

Gebruik video op je landingspagina

Bezoekers kijken liever dan dat ze een lange tekst moeten lezen. Het plaatsen van video heeft effect op de conversie van je landingspagina’s. In de meeste gevallen zeer positief.

Waarom?

Bezoekers zijn lui en wanneer goed toegepast levert video vertrouwen op. De beste locatie voor het plaatsen van een video is uiteraard boven de fold. Het is belangrijk dat de context rondom de video extra goed wordt gelezen. Dit is bepalend voor het afspelen van de video, maar vooral ook voor de conversie.

Testimonials

video is in staat om meer vertrouwen te wekken. Vooral wanneer je gebruikmaakt van personen. Probeer dat eens te combineren met de ultieme vorm van vertrouwen, een testimonial. Vraag een van je klanten te vertellen hoe goed je product is.

A/B testing

Nog niet tevreden? Test je videomateriaal. Je kunt met behulp van A/B testing software zoals Visual Website Optimizer of Optimizely eenvoudig verschillend materiaal testen. Welke video levert uiteindelijk de hoogste conversie op?

Retargeting met video

Wil je de conversie optimaliseren aan de hand van video? Denk niet alleen on-site, maar ook off-site. Bijvoorbeeld door retargeting met videoadvertenties. Het is namelijk mogelijk om video in banners te verwerken én ook YouTube geeft de mogelijkheid om bezoekers te retargeten met YouTube video’s. Bewegende beelden vallen meer op dan een statische advertentie. Bezoekers die nog niet zijn geconverteerd kun je terugleiden naar je website.

Call-to-Actions

Sluit je video altijd af met een call-to-action. Wat wil je dat de kijker doet na het bekijken van een filmpje? Moet er een volgende video worden bekeken, moet de kijker lid worden van een YouTube channel, of wil je aandacht vragen voor een komend event? Maak gebruik van deze laatste seconden. Dit is aanhaken of afhaken.

Video’s voor leadgeneratie

Oké, en hoe gebruik ik video voor het realiseren van leads? De twee voornaamste toepassing zijn het gebruik van lead capturing formulieren en e-mail gates. Ook wel turnstiles genoemd. Hiermee realiseer je direct leads uit je videoactiviteiten.

E-mail gate

Een e-mail gate is het vragen van een e-mailadres voordat de video wordt afgespeeld. Het is een middel waarmee je effectief leads verzamelt. De kijker krijgt waardevolle content te zien in ruil voor zijn of haar e-mailadres.

Meestal draait het dan om ‘middle of the funnel’-content zoals een webinar. De truc is om deze leads zorgvuldig op te volgen en te ‘nurturen’. Daarover is vorige maand hier op Marketingfacts tijdens de marketing automation special al veel verteld.

Tip: Zit je in de B2B? Vraag specifiek om een ‘zakelijk e-mailadres’. Alvast kwalificeren kan geen kwaad.

Lead gen formulieren

Wil je niet alles achter slot en grendel plaatsen? Kies er dan voor om de kijker eerst te overtuigen om gegevens achter te laten. Je hoeft niet per direct een e-mail gate te gebruiken. Je kunt ook tijdens of na het filmpje gegevens verzamelen. Zowel verplicht als optioneel. Hier heeft Wistia een eigen onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat je tussen de 10 en 20% van je filmpje de hoogste conversie haalt.

Wat dat betreft is het qua conversie dus niet verstandig om gebruik te maken van e-mail gate of op het einde nog te vragen om gegevens achter te laten. Doe je dat wel? Gebruik dan een sterke bonus om deze kijkers alsnog te laten converteren.

Wil je meer leads realiseren? Dan weet je nu wat je te doen staat. Maak de video’s niet te lang en van goede beeld- en geluidskwaliteit. Meet je resultaten en test het materiaal. En niet te vergeten, converteer de kijkers in leads!

Jaap Jacobs
Managing Director bij Fingerspitz

Jaap Jacobs is managing director bij Fingerspitz, een data-gedreven digital marketingbureau in Breda en Eindhoven met 45+ specialisten.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!