Online video advertising als katalysator voor je TV campagne

29 februari 2016, 07:39

Wat als YouTube het nieuwe televisiekijken is? Hoe kunnen we daar onze mediaplannen op aanpassen? Hoe kunnen we online video optimaal inzetten?

Forrester voorspelt dat in 2025, over minder dan 10 jaar dus, de helft van de kijkers onder de 32 jaar in de Verenigde Staten niet langer een betaald abonnement heeft bij een tv-provider. Adverteerders worden geconfronteerd met een nieuwe manier van leven. De doelgroep kijkt tegenwoordig net zoveel content online als via televisie. Doordat lineair tv-kijken het afgelopen jaar wederom is gedaald, is 44 procent van de 18- tot 49-jarigen opgeschoven naar YouTube (pdf), voornamelijk veroorzaakt door de opkomst van mobiel.

Combineer tv en online video

Er is een makkelijke manier om het afnemende tv-publiek te heroveren zonder meer uit te geven aan media: vervang een deel van je tv-reclame door onlinevideo-advertenties. Onderzoek van Google toont aan dat zonder een extra euro uit te geven 46 procent van de campagnes geprofiteerd heeft van de combinatie van televisie en YouTube – onderdeel van Google. Daarbij zagen zij een gemiddelde toename in bereik van 42 procent. (research.google.com)

Het boosten van een bestaande tv-commercial door middel van YouTube zorgt daarnaast voor een toename in brand metrics. Advertentieherkenning, brand awareness en overweging van het merk zagen significante stijgingen tussen de 13 en 23 procent onder het YouTube-publiek.

Combineer televisie met online video om het bereik en de effectiviteit van je campagne te optimaliseren. Test de combinatie van TV en online video en kijk of het werkt voor jouw merk. Mocht de combinatie van tv en online de beste zijn voor jouw merk, wat let je om je budgetallocatie voor 2016 te herzien?

Laat de betrokkenheid 10 keer groeien

Haal jij het meeste uit jouw betrokken doelgroep door ze iets te geven waarmee ze interactie kunnen hebben? Bekijk je YouTube-kanaal: ben je blij met wat je je doelgroep biedt?

YouTube TrueView geeft mensen de kans advertenties weg te klikken. Personen die een advertentie afkijken, hebben 23 keer meer kans op verdere interactie met het betreffende merk. Zelfs mensen die maar een deel van de video bekeken hadden 10 keer meer kans op een van deze acties. (Source: Google August 2015 Meta-Analysis: Measuring TrueView impact on brand channel engagement)

We weten allemaal dat een goede video je achterlaat met het gevoel meer te willen zien. Online is dit perfect te verwezenlijken. Gebruikers klikken door naar andere video’s en het YouTube kanaal. Houd er rekening mee dat bezoekers op je kanaal vanuit verschillende fases uit de customer journey afkomstig zijn. Probeer je kanaal pagina bij al deze fases te laten aansluiten, of de bezoeker het kanaal nu bezoekt om iets te leren, iets te doen of om iets te kopen of zich op een aankoop te oriënteren.

Boost je oude commercials

De meeste commercials gaan op in rook (heet het daarom ‘in de ether’?).Online of op TV, de advertentie speelt voor 15 of 30 seconden en dan is de kijker weg. YouTube is anders. Vier van de video’s uit de top 10 trending video’s van vorig jaar waren ingezet als advertenties. (http://youtube-global.blogspot.nl/2014/12/youtube-rewind-2014.html) Advertenties op YouTube hebben een lange levensloop. Ze krijgen maanden en zelfs soms jaren lang views. Daarom is YouTube niet alleen geschikt om huidige campagnes te promoten maar ook om oudere video’s onder de aandacht te brengen en daarmee de interactie met het gehele merk te vergroten.

Onderzoek van Visible Measures laat zien dat iedere nieuwe YouTube advertentie ook interesse wekt voor content uit het verleden en hiermee de ROI verhoogt van eerdere investeringen in de video. Wanneer merken gebruik maakten van een nieuwe advertentie binnen YouTube zagen zij een een interactie toename van 500% op eerder gepubliceerde content. (http://www.visiblemeasures.com/2015/09/30/build-relationships-with-your-consumers-by-optimizing-for-ripple-effect-and-brand-resonance/). Naast dit ‘rimpel effect’ worden kijkers van een YouTube video ook opgevangen in retargeting doelgroepen, die op een later tijdstip nogmaals benaderd kunnen worden met een eventuele vervolgvideo. Of een banner!

Als je van plan bent meerdere video’s voor een campagne te (laten) maken, is het belangrijk een duidelijke strategie uit te werken. Dit zorgt ervoor dat je doelgroep steeds terugkomt bij al de video’s waar je hard aan hebt gewerkt. Een strategie die goed kan werken voor de inzet van online video is bijvoorbeeld See, Think, Do (https://www.pauwr.nl/doelen/) waarbij verschillende video’s in verschillende fases van de customer journey worden getoond aan de doelgroep.

Waarom iedereen online video zou moeten inzetten

Als marketeers is het onze taak om bereik en betrokkenheid te genereren bij ons merk door de video’s de we creëren. Drie key take aways die ik in dit blog heb besproken zijn ingegaan op het optimaliseren van de media- en contentstrategie en de terugkeer op beide te maximaliseren. Om dit samen te vatten:

  • Combineer TV met online video om bereik te vergroten en het afnemende TV publiek op te vangen
  • Vergoot je content bibliotheek om een publiek op te vangen dat meer interactie wil en meer wil bekijken
  • Blaas oudere content een nieuw leven in door het promoten van nieuwe content

Door maximaal gebruik te maken van online video advertising, krijg je niet alleen waar voor je geld, maar ben je ook klaar voor de toekomst, voor de volgende generatie video gebruikers.

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!